Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Robotokkal fejnek Csíkkarcfalván

2019. október 22., kedd, Gazdakör

Több mint száz gazda vett részt a csíkkarcfalvi Csíki Tej szarvasmarhafarmon üzembe helyezett fejőrobotok első nyilvános bemutatóján. A nyílt napon a több megyéből érkezett gazdák mellett mezőgazdasági szakemberek, agrár­hivatalok képviselői, önkormányzati vezetők voltak jelen a nem mindennapi eseményen.

  • A tehenek önmaguk állnak be a robotizált fejőstandba
    A tehenek önmaguk állnak be a robotizált fejőstandba

Tucatnyi gazdát a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének falugazdászai vittek el a bemutatóra, jelen volt az egyesület elnöke, Becze István is. Az eseményen mellőzték a hivatalos beszédeket, a hangsúlyt főként a gazdák és szakemberek közötti beszélgetésekre, a gazdák közötti tapasztalatmegosztásra helyezték.

A Csíkkarcfalvával egybenőtt Jenőfalván lévő szarvasmarha-istállóba a nyár folyamán szereltek fel két Lely Astronaut A5 típusú fejőrobotot. Az állatok nagyon hamar alkalmazkodtak az új fejésmódhoz – mondta el érdeklődésünkre Barabási Antal Szabolcs, a robotgyártó holland cég képviselője. A robotizált fejés több szempontból is előnyöket hoz a farmnak. A fejőstandra a tehenek naponta többször beállhatnak, ahányszor érzik, hogy tejjel teli a tőgyük. Ez lehetővé teszi az állatoknak, hogy saját életritmusukat kövessék, így rutint alakíthatnak ki a fejésre. A fejés idején az állatok a teljesítményük függvényében kapnak takarmányt (a robot egyedenként azonosítja a teheneket), a több tejet adóknak nagyobb a fejadagjuk. A tejtermelés és a takarmánymennyiség közötti helyes arány a tej mennyiségének növekedését eredményezi. A kifejt tej egyenesen a hűtőtankba jut, így megőrzi eredeti minőségét. A robot a tehénnel, termelési potenciáljával kapcsolatos számos adatot rögzít, így a gazda pontosan követheti minden állat teljesítményét. Nem utolsósorban: a robotizált fejéshez nincs szükség emberi munkaerőre, ami nagy előny, hiszen manapság nehéz felelősségtudatos munkaerőt kapni az állattenyésztő farmokra – tudtuk meg a szakembertől. Barabási azt is elmondta: a most bemutatott fejőrobotok továbbra is megtekinthetők, a farm a Lely közép-kelet-európai bemutatóközpontjaként is szerepel.

A csíkkarcfalvi farm a Bartalis testvérek – Levente és Attila – tulajdonában van. A 2000-es évek közepén vásárolták Németországból az első állataikat – a kiválasztást Kinda Zalán állattenyésztő mérnök végezte –, melyekkel egy SAPARD-támogatással felépített istállót népesítettek be. Az idők során a német eredetű szarvasmarhákat román pirostarka bikákkal keresztezték, az utódok genetikai értéke állandóan javult. Pillanatnyilag az átlagos napi tejtermelés meghaladja a harminc litert állatonként. Jelenleg közel kétszáz szarvasmarhájuk van a farmon – tudtuk meg Leventétől.

Az új istálló, melyben a fejőrobotokat felszerelték, önerőből épült fel, szabadtartásos rendszerű, középen etetőfolyosóval, itt osztják ki a  tömegtakarmányokat. A trágyakihordás is automatizált, az istálló egyébként faszerkezetű, minden részletében az egyszerűségre törekedtek az építők.

Az istállólátogatás után bográcsgulyásra hívták a résztvevőket a vendéglátók, itt további beszélgetésekre adódott alkalom, többek között takarmánykészítő cégek, fagyasztott szaporítóanyagot előállító és forgalmazó vállalatok, agrárhitelt nyújtó bankintézmények képviselőivel is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1111
szavazógép
2019-10-22: Gazdakör - Bokor Gábor:

Alternatívák a hagyományos juhászatra

Háromszéki juhfarmok látogatását szervezték meg nemrég a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesületének falugazdászai. Az egynapos körút alatt hústermelésre berendezkedett suffolkfarmot, tejtermelésre szakosodott lacaune-juhászatot, valamint a vidéken őshonos pirospofájú berke tartásával foglalkozó gazdaságot ismerhetett meg a részt vevő tizenöt gazda, akiknek többsége Felsőháromszékről érkezett. A farmlátogatás célja volt megismertetni a juhtartó gazdákkal a hagyományostól eltérő juhtartási formákat, főként a tartásmódra, az emberhiányra, az értékesítési nehézségekre való tekintettel.
2019-10-22: Közélet - Nagy D. István:

Hazugságokkal a szakadék felé (Gazdasági-demográfiai válság előtt)

Ismét politikai káoszspirálba került az ország a bizalmatlansági indítvány megszavazásával, ami várhatóan egy évig fennáll majd, így esély sincs arra, hogy egyhamar a valós problémákkal – a Romániát pár éven belül elérő demográfiai-gazdasági válsággal – foglalkozzanak az ország döntéshozói – véli Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint a román politikum inkább a harminc éve hangoztatott hazugságok fenntartását választja, hosszú távra képtelen tervezni, az RMDSZ pedig a maga hatszázalékos arányával csak az ennek megfelelő mértékű ráhatással lehet a folyamatokra.