Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Robotokkal fejnek Csíkkarcfalván

2019. október 22., kedd, Gazdakör

Több mint száz gazda vett részt a csíkkarcfalvi Csíki Tej szarvasmarhafarmon üzembe helyezett fejőrobotok első nyilvános bemutatóján. A nyílt napon a több megyéből érkezett gazdák mellett mezőgazdasági szakemberek, agrár­hivatalok képviselői, önkormányzati vezetők voltak jelen a nem mindennapi eseményen.

  • A tehenek önmaguk állnak be a robotizált fejőstandba
    A tehenek önmaguk állnak be a robotizált fejőstandba

Tucatnyi gazdát a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének falugazdászai vittek el a bemutatóra, jelen volt az egyesület elnöke, Becze István is. Az eseményen mellőzték a hivatalos beszédeket, a hangsúlyt főként a gazdák és szakemberek közötti beszélgetésekre, a gazdák közötti tapasztalatmegosztásra helyezték.

A Csíkkarcfalvával egybenőtt Jenőfalván lévő szarvasmarha-istállóba a nyár folyamán szereltek fel két Lely Astronaut A5 típusú fejőrobotot. Az állatok nagyon hamar alkalmazkodtak az új fejésmódhoz – mondta el érdeklődésünkre Barabási Antal Szabolcs, a robotgyártó holland cég képviselője. A robotizált fejés több szempontból is előnyöket hoz a farmnak. A fejőstandra a tehenek naponta többször beállhatnak, ahányszor érzik, hogy tejjel teli a tőgyük. Ez lehetővé teszi az állatoknak, hogy saját életritmusukat kövessék, így rutint alakíthatnak ki a fejésre. A fejés idején az állatok a teljesítményük függvényében kapnak takarmányt (a robot egyedenként azonosítja a teheneket), a több tejet adóknak nagyobb a fejadagjuk. A tejtermelés és a takarmánymennyiség közötti helyes arány a tej mennyiségének növekedését eredményezi. A kifejt tej egyenesen a hűtőtankba jut, így megőrzi eredeti minőségét. A robot a tehénnel, termelési potenciáljával kapcsolatos számos adatot rögzít, így a gazda pontosan követheti minden állat teljesítményét. Nem utolsósorban: a robotizált fejéshez nincs szükség emberi munkaerőre, ami nagy előny, hiszen manapság nehéz felelősségtudatos munkaerőt kapni az állattenyésztő farmokra – tudtuk meg a szakembertől. Barabási azt is elmondta: a most bemutatott fejőrobotok továbbra is megtekinthetők, a farm a Lely közép-kelet-európai bemutatóközpontjaként is szerepel.

A csíkkarcfalvi farm a Bartalis testvérek – Levente és Attila – tulajdonában van. A 2000-es évek közepén vásárolták Németországból az első állataikat – a kiválasztást Kinda Zalán állattenyésztő mérnök végezte –, melyekkel egy SAPARD-támogatással felépített istállót népesítettek be. Az idők során a német eredetű szarvasmarhákat román pirostarka bikákkal keresztezték, az utódok genetikai értéke állandóan javult. Pillanatnyilag az átlagos napi tejtermelés meghaladja a harminc litert állatonként. Jelenleg közel kétszáz szarvasmarhájuk van a farmon – tudtuk meg Leventétől.

Az új istálló, melyben a fejőrobotokat felszerelték, önerőből épült fel, szabadtartásos rendszerű, középen etetőfolyosóval, itt osztják ki a  tömegtakarmányokat. A trágyakihordás is automatizált, az istálló egyébként faszerkezetű, minden részletében az egyszerűségre törekedtek az építők.

Az istállólátogatás után bográcsgulyásra hívták a résztvevőket a vendéglátók, itt további beszélgetésekre adódott alkalom, többek között takarmánykészítő cégek, fagyasztott szaporítóanyagot előállító és forgalmazó vállalatok, agrárhitelt nyújtó bankintézmények képviselőivel is.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 998
szavazógép
2019-10-22: Gazdakör - Bokor Gábor:

Alternatívák a hagyományos juhászatra

Háromszéki juhfarmok látogatását szervezték meg nemrég a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesületének falugazdászai. Az egynapos körút alatt hústermelésre berendezkedett suffolkfarmot, tejtermelésre szakosodott lacaune-juhászatot, valamint a vidéken őshonos pirospofájú berke tartásával foglalkozó gazdaságot ismerhetett meg a részt vevő tizenöt gazda, akiknek többsége Felsőháromszékről érkezett. A farmlátogatás célja volt megismertetni a juhtartó gazdákkal a hagyományostól eltérő juhtartási formákat, főként a tartásmódra, az emberhiányra, az értékesítési nehézségekre való tekintettel.
2019-10-22: Közélet - Nagy D. István:

Hazugságokkal a szakadék felé (Gazdasági-demográfiai válság előtt)

Ismét politikai káoszspirálba került az ország a bizalmatlansági indítvány megszavazásával, ami várhatóan egy évig fennáll majd, így esély sincs arra, hogy egyhamar a valós problémákkal – a Romániát pár éven belül elérő demográfiai-gazdasági válsággal – foglalkozzanak az ország döntéshozói – véli Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint a román politikum inkább a harminc éve hangoztatott hazugságok fenntartását választja, hosszú távra képtelen tervezni, az RMDSZ pedig a maga hatszázalékos arányával csak az ennek megfelelő mértékű ráhatással lehet a folyamatokra.