MegjelentLakatos Mihály: Súlyos ügyek

2019. október 22., kedd, Közélet

A Székelyföldről elszármazott szerző, aki a közelmúltban több éven át a Balassi Kulturális Intézet sepsiszentgyörgyi kirendeltségének vezető tisztségét is ellátta, fáradhatatlanul figyelve a közélet makro- és saját életének mikrotörténéseit (vagy éppen fordítva), sajátságos, hihetetlenül szellemes stílusában nemcsak reflektált rájuk, hanem irányt szabott nekik és tovább is gondolta őket. A nemzet sorsa fölött érzett aggodalomnak éppen úgy helye van itt, mint a külhoni magyarokkal kapcsolatos elmélkedéseknek, a plázák világa által jelzett korcsosulás fölötti méltatlankodásnak pedig éppen úgy, mint a nemzet legkisebb, megtartóerővel bíró alkotóeleme, a család problémáival való érdemi foglalkozásnak.

Lakatos Mihály tárcáinak jó részében a főhőst Ábelnak hívják, és nem véletlenül. Csavaros észjárás, egészséges „paraszti” gondolkodás és magával ragadó, kedves humor (ami olykor gyilkos iróniába csap át) jellemzi a szövegeket. A kiadó azzal a meggyőződéssel adja közre őket, hogy az olvasóknak nemcsak hasznára válnak, hanem nemes időtöltésül, remek kikapcsolódásként is szolgálnak.

A tárcák zöme a Magyar Idők és a Magyar Nemzet című napilapokban jelent meg.


Idézetek a könyvből

„Nem vettük észre, hogy a kommunizmus kényszerzubbonyából szabadulva nem egy új és egészséges társadalmat építettünk fel, hanem a diliház egy másik osztályát. A yippik 1968-ban elkezdett (akkor sikertelen) kísérlete, hogy egy disznót indítsanak elnökjelöltként, mára meghozta gyümölcsét. Igaz, fordítva sült el. Elnöki posztot továbbra sem tölthet be disznó, de a társadalmat sikerült kondává változtatni. Amelyet ide-oda terelgetnek a fogyasztói társadalom változó minőségű legelőin, addig a napig, míg köpcös legények meg nem ragadják a fülét és a farkát.”

„A véleményszabadság egyébként ma már úgy értendő, hogy a véleményed lehetőleg legyen szabadságon, ha éppen keresik.”

„Kisdiákként nem volt szembeszökő számára, hogy a tankönyv ellenség és ellenség között is különbséget tesz. Egyrészt jött az elfogadható keretek közt és célokért, mondhatni gentlemanként gyilkoló ellenség: a rómaiak. Bár ők is derekasan kaszabolták a dákokat (a vitéz Decebal királyt például Traianus légiósai hajszolták öngyilkosságba), ez inkább amolyan elkerülhetetlen és szükséges rosszként jelent meg, amire azért volt szükség, hogy aztán a felek összebútorozhassanak, és végrehajtsák azt a genetikai csodát, aminek a végén egy új nemzet jelenik meg a történelem porondján. (Szegény dákok olyan gyorsan beolvadtak a világhódítók családfájába, hogy idejük sem volt bár egyetlen szavacskát átmenteni a román szókincsbe…) Ezzel szemben a másik típusú ellenséget már egyértelműen eltiporni, pusztítani kellett éjszakai álruhás támadásokkal, karóba húzással, vagy ha úgy hozta a sors, kődobálással (lásd Károly Róbert szomorú kudarcát a posadai szorosban). Ők voltak a magyarok, a tatárok és a törökök. Őket feltehetőleg azért fogadták olyan mogorván, mert nem nászutazásra jöttek, és genetikai szempontból sem számolt velük senki.”

„Mindig irigyeltem a földönkívülieket, amiért ilyen csodálatos és gazdag civilizációra lelnek itt, amikor ellátogatnak hozzánk. Bezzeg mi bárhová megyünk, mindenütt csak kietlen pusztaságot és kőzetmintákat találunk.”

Könyvbemutató szerdán 18 órától a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1777
szavazógép
2019-10-22: Közélet - Váry O. Péter:

Kis fesztivál nagy tervekkel

Elsősorban a brassói magyarságnak szól, de – akár kimondottan is – a háromszéki közönséget is megcélozza az október 24–27. között immár harmadik alkalommal szervezett Brassói Magyar Színházfesztivál – ezért hát a rendezvényt Sepsiszentgyörgyön is népszerűsítették a szervezők.
2019-10-22: Máról holnapra - Mózes László:

A repülőket is eltérítenék

Dagadó botránnyal búcsúzik – remélhetőleg minél előbb – tisztségétől és kormányától Răzvan Cuc közlekedési miniszter. Nem azért marad emlékezetes politikai pályafutása e tárca élén, mert mandátuma idején felpörgött az autópályák építése – legelső miniszteri kinevezésekor még azt nyilatkozta: biztos, ami biztos, egyetlen kilométernyi autópályát sem ígér! –, hanem azért, mert sajtóhírek szerint akadályozni próbálta, hogy néhány ellenzéki képviselő Bukarestbe repüljön a kormány elleni bizalmi szavazás napján.