Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor

2019. október 24., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Székelyföld autonómiájának napja
A Sepsiszéki Székely Tanács közös imára hívja október utolsó vasárnapján a nagyvilág keresztény magyar gyülekezeteit. Október 27-én a templomainkban imádkozzunk Székelyföld autonómiájáért és azért az egységes és rendíthetetlen hitért, hogy képesek leszünk kivívni Székelyföld területi autonómiáját.

17.30 perckor az imát kövesse a lármafák, őrtüzek fellobbanása. Sepsiszentgyörgyön a Pacén, a Liba-csárda fölött a Görgő-Szemerja Közbirtokosság segítségével és a tyúkfarm fölött a gyümölcsösben, az erdő alatt gyújtanak őrtüzet. További helyszínek: Málnáson a Felsőkapunál, Málnásfürdőn a Nyíres-tetőn, Illyefalván a Fenyőskarikánál, Rétyen a református templomdombon, Bodokon a téglagyárnál, Dálnokon az Akasztófa gyepjén, Maksán az Óriáspince-tetőn, Szentivánlaborfalván a focipályán, Bikfalván a Zákány-alján (tűzoltó-gyakorlópályán), Egerpatakon a Fergettyű-várnál, Kökösnél a Feketeügy mellett, Kőröspatakon a Kápolna-tetőn, Mikóújfaluban a sportpályán, Sepsibükszádon a polgármesteri hivatal mögötti téren. Orbaiszéken: Kovásznán Csomakőrös fölött a temető fölötti dombon, Zabolán a Halomtetőn, Kisborosnyón a Csere-tetőn; Kézdiszéken: Kézdivásárhelyen a vasúti répalerakónál, Kézdiszentléleken a Perkőn, Bélafalván a Kerekhegyen, Ozsdolán a Hilib-tetőn, Kézdiszentkereszten a tetőn a keresztnél; Bardóc-Miklósvárszéken: Bibarcfalván a templom mellett, Bardocon a templom mellett.

 

Zene

Sepsiszentgyörgyön a Bástya-házban október 24-én, csütörtökön 19 órától az Árkosi Kulturális Központ és a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi fiókja rendkívüli kamarazene koncertet szervez 20. századi magyar zeneszerzők cselló- és zongoraművei témával. Fellépnek: Tokaji-Eikeset Krisztina (Norvégia, gordonka), Brezóczki Gabriella (Németország, zongora) és Czumbil Bernadette (Románia, zongora). Műsoron: Bartók Béla-, Kodály Zoltán-, Dohnányi Ernő- és Weiner Leó-művek. Belépő: 10 lej.

 

Országos reformációi ünnepség
A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház október 25–26-án Sepsiszentgyörgyön szervezi meg országos reformációi ünnepségét és Egyházkerületi Lelkészkonferenciáját. A rendezvényen Járosi Andor-emlékesttel hajtanak fejet a lelkész, teológus, író emléke előtt, valamint felavatják az evangélikus templom előtti téren Luther Márton egész alakos köztéri szobrát.
JÁROSI ANDOR-EMLÉKEST. Pénteken 18 órától bemutatják Benkő Tímea szerkesztésében Sub specie aeternitatis címmel Járosi Andor folyóiratokban megjelent, összegyűjtött írásait. Ezt követően megnyitják Gy. Szabó Béla Liber Miserorum című kiállítását, amely kiegészül Gy. Szabó Béla Járosiról készített tusrajzaival.
SZOBORAVATÁS ÉS ÖKUMENIKUS ISTENTISZTELET. Szombaton 11 órától Luther Márton egész alakos szobrát felavatja Adorjáni Dezső Zoltán püspök és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. Járosi Andor-díjat adnak át főtiszteletű Bálint Benczédi Ferenc püspöknek.
EGYHÁZZENEI HANGVERSENY. Szombaton 18 órától G. Ph. Telemann és Luther Márton egyházi kantátáit és protestáns koráljait a brassói Transilvania Egyetem Zenei Fakultásának szólistái adják elő.

 

Jótékonysági rendezvény
Segíts egy gyermeknek jobb jövőt álmodni! címmel jótékonysági rendezvényt szervez a Diakónia Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálata pénteken 17-től 19 óráig Sepsiszentgyörgyön a Sugás vendéglő Kupola Termében. Ács Zoltán magyarországi tréner, motivációs előadó, coach, a karitatív tréningek megálmodója Sikeres élet a célok mentén, avagy találd meg életed küldetését címmel tart elő­adást. A rendezvény teljes bevételét a Kovászna megyei, szegénységben élő gyerekek étkeztetésére, tanítására fordítják. Belépő: 20 lej. ­Érdeklődni Torma Veránál (0745 024 315) vagy Apor Zsuzsánál (0755 359 159). Számlaszám: RO21BTRLRONCRT0045649807.

 

Könyvbemutató
DIMÉNY ATTILA Kegyelet emlékéül állították. A kézdivásárhelyi református temető kulturális öröksége című könyvének bemutatóját ma 17 órától Kézdivásárhelyen az Incze László Céhtörténeti Múzeum időszakos kiállítási termében tartják. A könyvet bemutatja dr. Jánó Mihály művészettörténész. Házigazda: dr. Kinda István néprajzkutató, a Székely Nemzeti Múzeum muzeológusa.
TÖRÖK ZOLTÁN székelyföldi szerző Voltam valaki című könyvének bemutatóját pénteken 18 órától tartják Sepsiszentgyörgyön a  Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében. A szerző angliai vendégmunkás tapasztalatait bemutató kötet a helyszínen kedvezményes áron megvásárolható. A szerzővel Ferencz Csaba, lapunk munkatársa beszélget.
CSENDER LEVENTE A különleges Meditittimó kalandjai című könyvét pénteken 17 órától mutatják be Sepsiszentgyörgyön a LibriM Könyvudvarban. A mesekönyv egy autizmussal élő kisfiú és családja világába kalauzol el.

 

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színház ma 19 órától a nagyteremben Maria Wojtyszko Sam, avagy felkészülés a családi életre című előadását játssza Bocsárdi László rendezésében.
A III. MAGYAR SZÍNHÁZFESZTIVÁLT BRASSÓBAN október 24–27. között tartják. A mai program: 15 órától a Patria stúdiótermében Az én József Attilám – a Grimasz diákszínjátszó csoport fesztiválnyitó verses előadása; 17 órától Kovács András Ferenc: Jack Cole dalai – koncert, előadja: Fazakas Ernő, Márton Lóránt, Nagy Csongor; 18.30-tól fotótárlat megnyitója a 2018-as színházfesztivál fotópályázatának díjnyertes fotóiból a Drámai Színház protokolltermében; 19 órától a Drámai Színház nagytermében a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Agatha Christie A láthatatlan hóhér „és már senki sem!” című krimijét játssza Gáspárik Attila rendezésében.

 

Tánc

A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Tiszta című előadását ma 19 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház nagytermében játssza. Rendező-koreográfus: Juhász Zsolt. A belépő ára: 20 lej.

 

Kiállítás
FOTÓPÁLYÁZAT-DÍJÁTADÓ. A Turulmadár Ifjúsági Iroda fiatalok számára hirdette meg Kontraszt című fotópályázatát. A legjobb alkotásokat díjazzák és szabadtéri kiállításon mutatják be a nagyközönségnek ma 17 órától Sepsiszentgyörgy főterén.
SZABADTÉRI KIÁLLÍTÁS ÉS KÖNYVBEMUTATÓ. A magyar királyi (brassói) 24-es honvéd gyalogezred első világháborús történetét bemutató háromnyelvű szabadtéri kiállítás nyílik pénteken 17 órától Kézdivásárhely főterén, a Gábor Áron-szobor mögött. A kiállítás november 25-ig tekinthető meg. A megnyitót  követően, 17.30-tól az Incze László Céhtörténeti Múzeumban bemutatják a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent Az ojtozi csata, 1917–2017 című tanulmánykötetet. A könyvet bemutatja Nagy Szabolcs levéltáros, igazgatóhelyettes, a Veszprém Megyei Levéltár munkatársa. Előadást tart Gottfried Barna főlevéltáros, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár munkatársa. A megnyitón köszöntőt mond Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Lukács Bence Ákos, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezető konzulja. Közreműködik a szentivánlaborfalvi Szent István Dalkör.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma 16.30-tól Playmobil: A Film – francia-német-amerikai animációs kalandfilm, vígjáték, magyarul beszélő; 16.45-től Mosley – kínai-új-zéland animációs film, románul beszélő; 18.30-tól Downton Abbey – angol dráma, magyarul beszélő; 18.45-től A Wall Street pillangói – amerikai krimi-dráma, román felirattal és 20.45-től magyarul beszélő; 21 órától Fájdalom és dicsőség – spanyol dráma, román felirattal. Telefon: 0787 526 102. Honlap: arta.cityplex.ro.

 

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Ma 9–15 óráig Barátoson, Orbaiteleken, Cófalván, Várhegyen, Lécfalván, Szörcsén, Tamásfalván és Kovásznán az Állomás utcában; pénteken 9–15 óráig Kovásznán az Állomás utcában, Zabolán és Páván szünetel az áramszolgáltatás.
INGYENES MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGI ÜGYINTÉZÉS. Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–17.30-ig Papolcon a tanács épületében és 18–19.30-ig Zágonban a Mikes Kelemen Művelődési Központban fogadják az érdeklődőket.
ŐSZI TÚRA. A Természetjárók Baráti Társasága őszi túrát szervez szombaton a Sepsiszentgyörgy környéki hegyekbe. Útvonal: szemerjai Büdöskút–Honvéd-kút–Nádas töve–Mészégető-tető (szalonna­sütés)–Előpataki-hágó–Keresztény-tető–Szentkirályi-nyereg–Kéni-puszta–Büdöskút. Távolság: 18 km. Indulás: 9 órakor a szemerjai Büdöskúttól. Túravezető: György Ignác.
A PARNASSZUS IRODALMI KÖR meghívására október 25-én, pénteken 17 órától a sepsiszentgyörgyi unitárius egyház konferenciatermében kerül sor dr. Nagy Attila előadására Atilla, hun nagy király és Leó pápa találkozása dokumentumok, festmények, filmek alapján címmel. A belépés ingyenes.

 

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma a Csíki utca 1. szám alatti Dona (telefon: 0372 407 231, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Molnár Józsiás utca 43. szám alatti Szent Anna (0267 360 015) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2250
szavazógép
2019-10-23: Közélet - Váry O. Péter:

Ártatlan áldozatok

Hagyomány immár Sepsiszentgyörgyön, hogy minden év október 23-án a Volt Politikai Foglyok Szövetségének (VPFSZ) háromszéki tagjai két „saját” helyszínen koszorúznak: a városháza homlokzatán található Gloria Victis emléktáblánál és a Csíki utcában Szalay Attila 56-os mártír emléktáblájánál.
2019-10-24: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a nagyborosnyói születésű árkosi
BEDER BÉLA
életének 73. évében türelemmel viselt betegség után csendesen elhunyt.
Temetése 2019. október 24-én 14 órakor lesz az árkosi ravatalozóházból.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
4314441