SpanyolországEltávolították Franco tábornok koporsóját

2019. október 25., péntek, Világfigyelő

Szigorú biztonsági intézkedések mellett, rendbontások nélkül zajlott le az egykori spanyol diktátor, Francisco Franco tábornok (1892–1975) exhumálása a Madrid melletti Elesettek Völgyében található bazilikában tegnap. A munkálatok teljes költsége meghaladja a 63 ezer eurót, amelynek jelentős részét az új sírhely kialakítása, a sírbolt biztonságának megerősítése teszi ki.

A bazilika padlójába süllyesztett kriptát 44 év után nyitották fel. A nyilvánosság kizárásával zajló eseményen a Franco család huszonkét tagja jelent meg. Telefonjaikat a bejáratnál le kellett adniuk, hogy odabent senki se készíthessen felvételeket. A bazilikából a halottaskocsihoz hozzátartozók vitték vállukon a címeres zászlóval letakart koporsót.

A diktátor földi maradványait a spanyol légierő helikopterével szállították át Mingorrubio temetőjébe, ahol zárt körű misét tartottak, mielőtt a családi panteonban felesége mellé temették Francót.

A hatóságok nem adtak engedélyt arra, hogy megemlékezést, demonstrációt tartsanak a mingorrubiói temetőnél, noha azt két civil szervezet is kérelmezte. A rendőrség három biztonsági övezetet is kijelölt kordonokkal a sírkert körül, ahova csak engedéllyel lehet belépni, elsősorban az eseményről tudósító újságíróknak. Helyszíni sajtóbeszámolók szerint az exhumálás ellen tiltakozók jelentek meg a temető és az Elesettek Völgyének közelében, egyebek mellett „Franco él” feliratú transzparenssel és francóista zászlókkal, karlendítéssel éltetve a tábornokot.

A temető előtti tömeghez csatlakozott a Franco-hívő, 87 éves Antonio Tejero egykori csendőr alezredes is, aki a diktatúra után még formálódó fiatal demokrácia letörésére irányuló puccskísérletet vezette. 1981. február 23-án osztagával betört a törvényhozás ülésére és túszul ejtette a képviselőket. A katonai hatalomátvétel azonban kellő támogatás híján meghiúsult, Tejerót 30 éves börtönbüntetésre ítélték.

A volt alezredes részt vehetett Franco újratemetésén, és az azt megelőző misén is, amelyet egyébként az ő fia celebrált.

A diktátor exhumálását kezdeményező ügyvezető spanyol szocialista kormány szerint a diktátor földi maradványai nem maradhatnak egy olyan nyilvános mauzóleumban, ahol méltathatják személyét.

Spanyolországban 36 éven át, a spanyol polgárháború 1939-es befejezésétől egészen a tábornok 1975-ben bekövetkezett haláláig tartott Francisco Franco diktatúrája. Uralma alatt több ezer embert bebörtönöztek, és legalább 30 ezret kivégeztek. A Madridtól mintegy 50 kilométerre található, gigantikus kőkeresztjéről már messziről látható Elesettek Völgye a diktátor polgárháborús győzelmének jelképeként épült több ezer fogoly rabszolgamunkájával.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 776
szavazógép
2019-10-25: Világfigyelő - :

Az EP büntetőintézkedésekkel sújtaná Törökországot (Szíriai hadművelet)

Az Európai Parlament (EP) képviselői strasbourgi plenáris ülésükön nemzetközi büntetőintézkedések meghozatalára szólítottak fel Törökország ellen az észak-szíriai hadműveletek miatt, valamint egy, az ENSZ felügyelete alatt álló biztonsági övezet létrehozását sürgették Szíria északi részén.
2019-10-25: Világfigyelő - :

Előrehozott választás kiírását kezdeményezik (Brexit)

Hétfőn előrehozott parlamenti választás kiírását kezdeményezi az alsóházban a brit kormány – jelentette be tegnap este Jacob Rees-Mogg, a kormány parlamenti tevékenységének összehangolásáért felelős kabinetminiszter.