Szabadtéri kiállítás és könyvbemutató KézdivásárhelyenTisztelgés az első világháborús hősök előtt

2019. október 27., vasárnap, Közélet

Kézdivásárhely főterén, a Gábor Áron-szobor mögött péntek délután megnyílt a magyar királyi brassói 24-es honvéd gyalogezred első világháborús történetét bemutató, magyar, román és angol nyelvű szabadtéri kiállítás, amely e hónap végéig tekinthető meg. A tárlat egy évvel ezelőtt Sepsiszentgyörgyön főterén volt látható.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A hiteles dokumentumokra és korabeli fényképanyagra épülő tárlat segítségével az érdeklődők betekintést nyerhetnek a 24-es gyalogezred állományába, amelynek hadkiegészítési körzete Háromszékre és a Barcaságra épült, így egyfajta nemzetiségi leképeződése is volt a korabeli Erdélynek. A szabadtéri tárlatot Nagy Zoltán történész, a Történelmi Vitézi Rend tagja ismertette. Elmondta: a magyar királyi brassói 24-es honvéd gyalogezred katonái között nagy számban voltak kézdiszéki legények. E kiállítással állítottak emléket és tisztelegnek az első világháború áldozatai előtt, és hívják fel a figyelmet arra, hogy a száz évvel korábban történt események a mának is szólnak, ezért őrizzük és ápoljuk az emléküket – mondotta többek között Nagy Zoltán.

Bokor Tibor polgármester házigazdai köszöntőbeszédében kiemelte: ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak. Hozzátette: „Harcolni a hazáért mindig fontos feladat. A székely és a magyar ebben mindig élen járt, képes volt bármikor az életét áldozni a hazáért. A mi feladatunk pedig az, hogy megemlékezzünk róluk.”

A főtéri megnyitót követően az Incze László Céhtörténeti Múzeumban mutatták be a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent, Az ojtozi csata – 1917–2017 című tanulmánykötetet. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke beszédében kiemelte: „Emberségből példát akkor tudunk mutatni, ha képesek vagyunk száz év után fejet hajtani minden hős katona előtt, harcoljon az a front jobb vagy bal oldalán, legyen az magyar, román, orosz, török, ukrán, németi vagy zsidó nemzetiségű, de nem vitathatja el senki tőlünk azt a jogot, azt az érzést, hogy kihangsúlyozzuk a magyar katonákat. A megmenekült katonasírokat sok helyen elnyelte az enyészet és felverte a gaz. Ott, ahol éppen rendben tartottuk – mint például Úzvölgyében – gaz módjára verték fel mások. Olyanok, akik nevét is méltatlan lenne említeni. A világháború után száz évvel erkölcsi kötelességünk, hogy erősítsük a nemzeti tudatot, szervezzük magunkat (...) Az ojtozi csata azért is kiemelten fontos, mert Ojtozban tör be nap mint nap a leghasítóbb szél ereje: a Nemere. Ojtozban tört be török, tatár, kozák és más ellenség nemegyszer. Ojtozban védte a magyar haza határát 1916–17-ben a későbbi szent életű püspökünk, Márton Áron is.” Beszédében a megyei önkormányzat elnöke kijelentette: „A világháború után száz évvel erkölcsi kötelességünk, hogy erősítsük a nemzeti tudatot, szervezzük magunkat, mert pontosan tudjuk, hogy igaza volt Winston Churchill miniszterelnöknek, amikor azt mondotta: a siker nem végleges, a kudarc nem végzetes: a folytatáshoz való bátorság az, ami számít.”

Lukács Bence Ákos, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezető konzulja arra hívta fel a figyelmet, hogy aki nem ismeri a múltját, nem igazodik el a jelenben, és nem tudja a jövőjét sem építeni. „Nekünk, magyaroknak, székelyeknek elemi érdekünk, hogy ismerjük a múltunkat, hiszen anélkül nem fogjuk tudni, kik voltunk, kik vagyunk ma, és nem fogjuk tudni a jövőben, hogy pontosan mik az érdekeink és mik a céljaink, ami a jelenünkből és a múltból táplálkozik. Sokan akarják még a mai napig is elferdíteni, átírni a múlt, a magyar történelem és hadtörténelem eseményeit. Ez ellen nekünk kell megtennünk a magunkét, mert ha mi nem írjuk le az igazságot, pontosan a tényekhez ragaszkodva azt, hogy mi történt velünk, a szüleinkkel, nagyszüleinkkel, mások teszik meg ezt helyettünk, de abban nem lesz köszönet” – mondotta a vezető konzul.

A könyvet Nagy Szabolcs levéltáros, a Veszprém Megyei Levéltár igazgatóhelyettese ismertette. Előadást tartott Gottfried Barna, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár főlevéltárosa. A rendezvény zárómozzanataként alkalomhoz illő korabeli katonadalokkal fellépett a szentivánlaborfalvi Szent István Dalkör Kelemen Alpár karnagy vezetésével.

A kettős esemény szervezője Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, Kovászna Megye Tanácsa és a Székely Nemzeti Múzeum volt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1662
szavazógép
2019-10-27: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Isten és ember iránti szeretetben élni (Luther-szobor Sepsiszentgyörgyön)

Luther Mártonnak ma szobrot állítani több, mint művészi megnyilatkozás vagy nyilvános emlékhely létrehozása, egyértelmű állásfoglalás a keresztyén értékrend, szabadság és társadalom, a keresztyénség által inspirált demokrácia mellett – jelentette ki Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke szombaton Sepsiszentgyörgyön. A protestáns reformátor első erdélyi egész alakos szobrának avatóján Antal Árpád polgármester ismertette, az evangélikus-lutheránus egyházközség kérésére a templom előtti teret az önkormányzat Luther Mártonról nevezte el.
2019-10-28: Elhalálozás - :

Elhalálozás

„Aki szeretteinek szívében él, az nem hal meg,
csak távol van.”
Hatalmas és mérhetetlen fájdalommal tudatjuk, hogy a drága, jóságos férj, édesapa, nagyapa, testvér, keresztapa, rokon, szomszéd és ismerős, a sepsibükszádi születésű
id. FARKAS ÁRPÁD
78 éves korában visszaadta lelkét Teremtőjének.
Utolsó földi útjára 2019. október 29-én, kedden 13 órakor kísérjük a sepsiszentgyörgyi közös temetőben.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
1393