Átadták a Domokos Géza-díjakat

2019. október 29., kedd, Közélet

Domokos Géza (1928–2007) író, a bukaresti Kriterion Könyvkiadó alapító igazgatója, az RMDSZ első elnöke, parlamenti képviselő szellemi hagyatékának ápolására jött létre a Domokos Géza Egyesület, amely fennállásának nyolcadik esztendejét ünnepli idén. Idén ünnepli megalapításának 50. évfordulóját a Kriterion Könyvkiadó is. Ebből a kettős alkalomból díjátadó gálát tartottak pénteken este az Árkosi Művelődési Központban Sepsiszentgyörgyön – derült ki az egyesület közleményéből.

  • Csoportkép a díjazottak egy részével. Gáspár Antónia Kamilla felvétele
    Csoportkép a díjazottak egy részével. Gáspár Antónia Kamilla felvétele

Flender Gyöngyi, Magyarország Csíkszeredai Konzulátusának konzulja köszöntőbeszédében kiemelte: „Ne feledjük, hogy valahányszor egy-egy új ötlettel birkózunk, mindig érvényes a régi bölcsesség: az ember azt érti meg, amire maga jön rá, amivel megkínlódik, amiért megdolgozik, és néha megszenved. És amiért megdolgozik, azt sohasem felejti el, bármikor használni tudja a későbbiekben, és segítséget nyújt abban, hogy előrejusson, sikeres legyen.”

Domokos Géza-díjal jutalmazták Egyed Péter (1954–2018) filozófusi, írói, szerkesztői tevékenységét, Bolya Mátyás muzikológust és a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének Kárpát-medence hangos térképe elnevezésű projektjét, Horváth Andor (1944–2018) esszéírói, műfordítói, szerkesztői tevékenységét, Marius Tabacut Bánffy Miklós Erdély-trilógia című regényének román nyelvű fordításáért, a csíkszeredai Tiszta Forrás Alapítvány Csak tiszta forrásból című közös, magyar–román népdalvetélkedőjét, a Nicolae Bucur és Constantin Catrina szerzőpáros Kovászna és Hargita megye néprajztudományi és -hagyományi kincstára (Tezaur de etnografie și folclor în județele Covasna și Harghita) című kötetét, a Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja Sepsiszentgyörgy Háromszéki honleányok emlékezete, valamint Daragics Éva tanárnő, ötletgazda és a Mikes Kelemen Elméleti Líceum Széchenyi-bál elnevezésű projektjeit.

A sepsiszentgyörgyi Bertis cégcsoport és a Best Western Hotel Restaurant Park Domokos Géza Egyesület-díjat kapott az egyesület tevékenységének folyamatos anyagi támogatásáért.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 273
szavazógép
2019-10-29: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Énekes seregszemle

„Négy éve sikeresen működik a kilyéniek Búzavirág dalköre, több találkozón vettünk részt, s úgy illik, hogy mi is visszahívjuk azokat az együtteseket, amelyekkel már együtt énekeltünk – mondta Török Aranka főszervező. – Hagyománnyá vált, hogy találkozóinkat a Szent Benedek-templomban tartjuk, Hajdú János főesperes mindig szeretettel fogad. Délelőtti szentmisén vettünk részt a meghívott nyolc együttessel, magunkévá téve Pál apostol szavait: a lélek a megjavulás reményében él!” És énekeinkben, tehetjük hozzá mi.
2019-10-29: Gazdakör - Bokor Gábor:

A mezőgazdaság az új kormányprogramban

Nyilvánosságra hozták a Nemzeti Liberális Párt (NLP) kormányprogramjának mezőgazdasággal kapcsolatos részleteit. Az egyik legfontosabb célkitűzés az, hogy a hazai gazdák által lehívható támogatások mértékét az uniós átlaghoz igazítsák. Külön támogatást ígérnek a vegyes családi farmoknak, módosítanák a paradicsomprogramot, fellendítenék a sertéstenyésztést – ez csak néhány pont a nemzeti liberálisok mezőgazdaságra vonatkozó kormányprogramjából.