Kányádi-est a színházban

2019. október 29., kedd, Közélet

A 90 éve született és tavaly elhunyt Kányádi Sándor emléke előtt tiszteleg a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata a költő versei, önvallomásai alapján összeállított előadással, melynek bemutatóját holnap 20 órától tartják a színház kamaratermében. A produkció címe a költő egyik kedvenc történetét idézi, mely szerint az egyik író-olvasó találkozón egy falusi kisdiák adta meg neki a legpontosabb választ arra a kérdésre, hogy mi a vers: „Az, amit mondani kell”.

  • Jelenet a Kányádi-előadóestből. Fotó: Barabás Zsolt
    Jelenet a Kányádi-előadóestből. Fotó: Barabás Zsolt

Az előadásnak a bevett színházi gyakorlattól eltérően nincs rendezője, hanem azoknak a színészeknek a közös munkája nyomán állt össze, akik Benedek Ágnes színésznő kezdeményezésére fontosnak tartották kifejezni a Kányádi költészetéhez való személyes viszonyukat. Bevallásuk szerint izgalmas kihívás volt számukra ez a fajta alkotófolyamat, mely során nem külső hatásra, hanem a saját kreativitásuk alapján kellett megtalálniuk az utat személyes versélményeiktől a közönségig. A szándékuk az volt, hogy a produkció kicsit több legyen egyszerű versműsornál, így olyan kérdéseket is körüljárnak az est során, hogy vajon hány módja van egy vers tolmácsolásának, és hogyan változhat egy szöveg hatása az előadásmód függvényében.

„Vajon miért születik mostanában ilyen kevés versműsor, versalapú színházi produkció? Miért hiányzik manapság színpadainkról a fülnek és léleknek kellemes egyszerű nyelvi szép? Miért ne fordulhatnánk ma is a költészet felé, ha elakadunk, tanácstalanná válunk, és olyan erőtlennek érezzük az általános válaszokat?” – teszik fel a kérdést az előadás alkotói az új bemutatót ajánló közleményben, rámutatva, hogy a Tamási Áron Színház ennek az igénynek próbál elébe menni az előadással, azon értékek mellett foglalván állást, melyek csak elmélyülés, szellemi munka által tudnak igazán kibontakozni. Az alkotók szerint nagyon nagy szükség van erre manapság, amikor a világ éppen az ellenkező irányba halad.

A Kányádi Sándor művei alapján készült Az, amit mondani kell című előadás a színház felnőtt közönsége mellett a diákságnak is szól, olyanfajta befogadásra ösztönözve őket, mely távol áll a hagyományos versoktatástól, ahol a szimbólumok, metaforák és más verstani elemek kiragadása és elemzése által olykor éppen a lényeg sikkad el, a költészet igazi varázsa szűnik meg. „Örömmel fogtunk neki a munkának, és ahogy beleástuk magunkat Kányádi életművébe, rájöttünk, hogy költészetének nagyon sok oldalát nem ismertük még. Ebből a kevésbé ismert Kányádiból szeretnénk ízelítőt adni a közönségnek” – vallotta az új előadásról Benedek Ágnes, hozzátéve, hogy rá azok az újonnan felfedezett Kányádi-versek voltak nagy hatással, melyek a kommunizmus máig kiható traumáját érzékeltetik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 311
szavazógép
2019-10-29: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Megújult a kálnoki református templom

A település legrégebbi templomát, az A-kategóriás műemlék templomot hosszú ideig kutatták, elvégezték a kötelező régészeti feltárásokat, ráakadtak a templom helyén állott egykori kápolna romjaira, restaurálták az épületet és sikerült megerősíteni az azt körülölelő támpilléres falat is. A hétvégén hálaadó istentiszteleten ünnepelték meg a megújulást.
2019-10-29: Közélet - Váry O. Péter:

Lackfi-töredékek

Kiáll a termet zsúfolásig megtöltő közönség elé (bárhol jár, mindig telt ház fogadja) és beszél. Valamiféle laza forgatókönyv szerint, de szabadon. És nagyon humorosan. Mégsem stand-up comedy. Időnként versét adja elő (mert az nem felolvasás!), de előadása nem ettől más, mint a dumaszínház. Attól sem, hogy zenei betétek tagolják. Egyszerűen más. Lackfi János nagyon tehetséges költő, az átlagosnál sokkal jobb előadó, és most kicsit belekóstolt a popszakmába. Akárcsak az irodalomban, ebben is jól teljesít.