A posztkommunisták és a radikálisok

2019. október 29., kedd, Világfigyelő

Jelentős előnnyel a legnagyobb eddigi kormánypárt, a posztkommunista Baloldal (Die Linke) nyerte meg a németországi Türingia tartományban tartott helyi törvényhozási (Landtag-) választást. A jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) pedig megelőzte a Kereszténydemokrata Uniót (CDU) a hétfő hajnalban közzétett hivatalos előzetes végeredmény szerint.

A Baloldal története legjobb eredményét érte el és első alkalommal végzett az első helyen egy tartományi választáson. Koalíciós társai, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Zöldek visszaesése miatt azonban kormánya elveszítette a többséget az erfurti Landtagban. A választás másik nyertese az AfD, amely bőven megduplázta támogatottságát, a legnagyobb vesztes pedig a CDU, amely elveszítette szavazói nagyjából harmadát. A Baloldal az öt évvel korábbi 28,2 százalék után a szavazatok 31 százalékát gyűjtötte össze, ami 29 képviselői helyet jelent a 90 tagú tartományi gyűlésben. Az AfD a 2014-es 10,6 százalék után 23,4 százalékot szerzett, ami 22 mandátumot jelent. A CDU támogatottsága az öt évvel ezelőtti 33,5 százalékról 21,8 százalékra süllyedt, így 21 képviselőt küldhet a tartományi parlamentbe. Az SPD a 2014-es 12,4 százalék után a szavazatok 8,2 százalékát kapta, a Zöldek támogatottsága 5,7 százalékról 5,2 százalékra csökkent.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 220
szavazógép
2019-10-29: Világfigyelő - :

Újabb halasztásról döntöttek (Brexit)

Az Európai Unió 27 tagállama jóváhagyta a brexittel kapcsolatos brit halasztási kérelmet tegnap – jelentette be az Európai Tanács elnöke a Twitteren. Donald Tusk közölte: 2020. január 31-ig elhalasztják az Egyesült Királyság kiválását az Európai Unióból.
2019-10-29: Világfigyelő - :

Mindkét oldal tüntetett Katalóniában

Tízezrek vonultak utcára vasárnap Spanyolország egységéért Barcelonában, követelve a függetlenségi törekvések befejezését. A városi rendőrség szerint 80 ezer, az eseményt meghirdető katalán Civil Társadalom (SCC) nevű szervezet szerint 400 ezren gyűltek össze „az egyetértésért, Katalóniáért”.