Mi, hol, mikor

2019. október 30., szerda, Mi, hol, mikor?

Pszichológiai előadás a könyvtárban
Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében ma 18 órától a Háromszéki TÉT-estek (Tudás – Élmény – Tapasztalat) rendezvénysorozat vendége lesz Simó Irma Csíksomlyón élő klinikai pszichológus, mentálhigiénés szakember, művészetterapeuta. Ki az „úr” a háznál? – Függőségeinkről, a hatalom, kontroll és a határok mentén című előadásában a függőség kialakulásáról, családi háttérről, fiatalok valós és állehetőségeiről osztja meg tudását, tapasztalatát a sepsiszentgyörgyi közönséggel.

Közös tornaóra és beszélgetés Szabó Katival
Szabó Katival, a háromszéki tornászcsillaggal ma 11 órától a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum tornatermében közös tornaórán és beszélgetésen vehetnek részt a diákok. 18 órakor Szabó Kati Barótra látogat, ahol a Rózsa vendéglő rendezvénytermében mesél többek között pályafutásáról, a sikerhez vezető útról, mindennapjairól.

Forgalomkorlátozás
November 1-jén a torlódások elkerülése érdekében Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala a korábbi évekhez hasonlóan egyirányúsítja a temetők felé vezető Vár utcát. Így mindenszentek napján a vártemplomi temető felső bejáratát és a közös temetőt a Vár utca felől lehet majd megközelíteni és a Vojkán utcán lehet elhagyni. Ugyanakkor a temetőbe látogatóknak már október 31-étől, csütörtöktől egészen vasárnapig, november 3-áig lehetőségük lesz a közelben található lövészeti gyakorlótéren elkerített parkolóban hagyni az autókat 9 és 21 óra között. Az önkormányzat kéri a temetőbe látogatókat, hogy november 1-jén, pénteken a közlekedés megkönnyítése érdekében ne parkoljanak a Vár és a Vojkán utcában.

Színház
BEMUTATÓ A TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZBAN. Az, amit mondani kell címmel Kányádi Sándor-est bemutatóját tartják ma 20 órától Sepsiszentgyörgyön a kamarateremben. A 90 éve született Kányádira emlékezve a költő verseiből és önvallomásaiból szőttek össze emlékestet a Tamási Áron Színház színészei: Benedek Ágnes, Fekete Mária, Gajzágó Zsuzsa, P. Magyarosi Imola, Nemes Levente, Pál Ferenczi Gyöngyi, Szalma Hajnalka és Vass Zsuzsanna.
BEMUTATÓ AZ M STUDIÓBAN. Új produkcióval készül a sepsiszentgyörgyi mozgásszínház: a Variations: No. 1. című elő­adás rendezője, koreográfusa Ermira Goro, a brit DV8 Physical Theatre előadóművésze. A bemutatóra ma 18 órától kerül sor a Háromszék Táncstúdióban.
VENDÉGJÁTÉK. Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház nagytermében ma 19 órától Marc Camoletti Boldog születésnapot, avagy hatan pizsa­mában című vígjátékát játssza a Pesti Művész Színház. Rendező: Márton András. Jegyár: 30 lej.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma 16.15-től Ojtoz-Ozsdola Natura 2000 természetvédelmi terület – természetfilm; 16.30-tól Addams family – A galád család – amerikai–angol animációs családi vígjáték, magyarul és 17 órától románul beszélő; 18.45-től Déva – magyar dráma, román felirattal; 18.30-tól Paradise Hills – spanyol fantasy, román felirattal; 20.30-tól A Wall Street pillangói – amerikai krimidráma, román felirattal, 20.45-től Joker – amerikai krimidráma, román felirattal. Telefon: 0787 526 102.

Tánc
A HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES A banda című előadását  csütörtökön 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban játssza. Rendező-koreográfus: Könczei Árpád.

Zene
GITÁRKONCERT. Az Árkosi Kulturális Központ rendkívüli gitárkoncertet szervez ma 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Bástya-házban. Fellépnek: Beke István (Kolozsvár), Girán Péter (Magyarország) és Tóth Álmos (Magyarország). Műsoron: York-, Tarrega-, McKee-, Dyens-, Fernandez-, Pena-, Gianola-, Haddad-, Scarlatti-, Granados-, Pavlovits- és De Falla-művek. Belépő 10 lej.

Hitvilág
REFORMÁCIÓI ÜNNEPSÉG SEPSISZENTGYÖRGYÖN. Ma a vár­templomban 18 órától igét hirdet Kovács István unitárius lelkész. Csütörtökön 17 órától reformációi körmenet, a belvárosi református templomban 18 órától igét hirdet Zelenák József evangélikus esperes, a rendezvény közös úrvacsorával ér véget.

Jótékonysági koncertek
Erdélyben örömmuzsikál Mága Zoltán hegedűművész. A száz templomot érintő jótékonysági koncertsorozat részeként ezúttal 11 erdélyi városban csendül fel a hegedűszó, köztük Kovásznán és Kézdivásárhelyen is. A Liszt Ferenc-díjas művész zenekarával Kovásznán november 4-én, hétfőn 18 órától muzsikál a belvárosi református templomban. A teljes bevételt a súlyos balesetet szenvedett helyi Khell Zsombor Attila megsegítésére, az előtte álló kezelések költségeire ajánlják fel. A 20 lej értékű támogatói szelvények a városi RMDSZ-székházban (Szabadság utca 12. szám, telefon: 0734 639 897) válthatóak meg hétfőtől csütörtökig 8–16, pénteken 8–14 óráig.
November 5-én, kedden 20 órától a kézdivásárhelyi református templomban folytatódik a koncertsorozat. A hegedűművész a begyűlt adományokat a speciális bánásmódot igénylő felnőtteknek szóló nappali központ létrehozására ajánlja fel. Az ugyancsak 20 lej értékű támogatói szelvényeket a helyi RMDSZ-irodában lehet megvásárolni (Apafi Mihály utca 1. szám, telefon: 0721 297 540) hétfőtől csütörtökig 8–16, pénteken 8–14 óráig.

Ingyenes magyar állampolgársági ügyintézés
Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–17.30 óráig Imecsfalván az elemi iskolában, 18–19.30 óráig Szentkatolnán a kultúrotthonban fogadják az érdeklődőket. Az igénylőknek segítenek a magyar állampolgárság kérelmezésében, a gyerekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, az útlevél igénylésében, regisztrációval, illetve anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben és dossziék összeállításában is. A fordítás és az igazolványkép elkészítése díjmentes.

Röviden
ÁRAMSZÜNET. 8.30–16 óráig ma Szentkatolnán, csütörtökön Dálnokon szünetel az áramszolgáltatás.
HUMORPINCE. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjába szerdán 18 órától várnak minden humorkedvelőt, kikapcsolódni vágyót.
JOGI SZOLGÁLAT. Balogh Klára jogtanácsos ma 13–15 óráig fogadja szerkesztőségünkben a jogi tanácsadást igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.
TAGDÍJFIZETÉS. A sepsiszentgyörgyi Aranyszívek Nyugdíjas Egyesület szerdánként 11–13 óráig várja tagjait tagdíjfizetésre a Kőrösi Csoma Sándor utcai székházban.
SZÍVBETEGEK jelentkezését várja a Sepsiszentgyörgyi Szívbetegek Egyesülete. Telefon: 0743 330 724.
INGYENES FELVÉTELI FELKÉSZÍTŐT TART szombaton 16 órától a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozata a líceum Visky Árpád Drámatermében a szeptembertől induló drámaosztályba. Érdeklődni a 0740 578 725-ös telefonszámon lehet.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Nicolae Iorga utca 20. szám alatti Sensiblu (telefon: 0267 312 049, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Gábor Áron utcai Ambrózia I. (0267 360 608) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 612
szavazógép
2019-10-29: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Szigorú intézkedések a sertéspestis visszaszorítására

Összesen hat, Erdővidékről származó vaddisznótetemben mutatta ki az illetékes szaklaboratórium az afrikai sertéspestis vírusát – közölte kedden a megyei állat-egészségügyi igazgatóság, amely a fertőzés megfékezésére számos intézkedést foganatosított, ezeket a megye erdős területein és a háztáji gazdaságokban egyaránt be kell tartani. Térségünk vaddisznóállományában első ízben fedezték fel a rendkívül fertőző vírust, és az erdővidéki helyzet súlyosságát fokozza, hogy a szomszédos Brassó megyei területeken, Homoródon és Mirkvásáron is pusztít a vaddisznók között.
2019-10-30: Mi, hol, mikor? - :

Létlelet