Bejegyeztették az egyesületetFolytatódnak a medvebetörések Bálványosfürdőn

2019. október 30., szerda, Közélet

A bálványosi villatulajdonosok összesítése szerint eddig mintegy hatvanöt-hetven hétvégi házba tört be a medve egy vagy több alkalommal. Ilyen eddig még soha nem fordult elő, már a térségben álló házak közel fele érintett, és az anyagi kár is jelentős, hiszen nem csak ajtókat, ablakokat, hanem bútorokat, hűtőket és egyéb háztartási gépeket is összetörtek a medvék, de újabban már a járművek sincsenek biztonságban.

  • Rendszeres vendég a medve Bálványosfürdőn. Farkas Szilamér felvétele
    Rendszeres vendég a medve Bálványosfürdőn. Farkas Szilamér felvétele

Van, aki villanypásztorral, mások ultrahangos-mozgásérzékelős riasztóval próbálják távol tartani a vadakat, kisebb-nagyobb eredménnyel. Látva, hogy az illetékes hatóságok nem tesznek semmit az egyre tarthatatlanabb helyzet orvoslása érdekében, a villatulajdonosok úgy döntöttek, egyesületet jegyeztetnek be, hogy közösen lépjenek fel a hivatalos szerveknél. A közelmúltban a kézdivásárhelyi bíróságon megtörtént a civil szervezet hivatalosítása, melynek Bálványosért Tesszük Civil Akciócsoport Egyesület lett a neve.

Váncsa Levente Jenő és Farkas Szilamér villatulajdonos, a két fő kezdeményező a frissen bejegyzett egyesület képviseletében nemrég találkozott Fejér László Ödön szenátorral, akivel áttekintették a jelenlegi helyzetet, és közösen próbáltak megoldást találni. A honatya arról tájékoztatta a két egyesületi képviselőt, hogy Romániának egyelőre nincs döntőképes kormánya, de azokat a panaszleveleket amelyeket a károsultak a torjai községházán iktattak, továbbította a miniszterelnök asszonyhoz, és a szenátus zöld utat adott arra, hogy a barna medvék öt évre lekerüljenek a szigorúan védett vadállatok listájáról, de a jogszabályban a döntő a képviselőház, és ott nem biztos, hogy átmegy. A szenátor egy bukaresti tüntetést is kilátásba helyezett azokról a településekről, ahol a medvék problémát okoznak. A kormánymegbízottal is szeretnének egy találkozót szervezni, de egyelőre kivárnak, mert ha beiktatják az Orban-kormányt, akkor minden valószínűség szerint menesztik a jelenlegi prefektust és akkor az újjal szeretnének majd találkozni medveügyben.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1744
szavazógép
2019-10-30: Pénz, piac, vállalkozás - :

Több mint 770 kilométer megyei és helyi út került rehabilitálásra vagy korszerűsítésre most európai alapokból (Sajtóközlemény, 2019 október 30.)

Regionális Operatív Program – REGIO keretén belül benyújtott pályázatok által felújított utainak képe a Központi Régióban
2019-10-31: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Forgalmi változás Sepsiszentgyörgyön
A torlódások elkerülése érdekében Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala a korábbi évekhez hasonlóan egyirányúsítja a temetők felé vezető Vár utcát.