Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kávézzon rendszeresen az egészségéért

2019. október 31., csütörtök, Magazin

A rendszeresen kávézók bélmikrobiomja egészségesebb, mint azoké, aki alig vagy egyáltalán nem isznak kávét – állapította meg egy új amerikai tanulmány.

Az utóbbi években számos tanulmány demonstrálta a kávéfogyasztás és az egészségi kockázatok csökkenése közötti kapcsolatot. Bizonyították, hogy például a 2-es típusú diabétesz, bizonyos típusú rákok és a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát is csökkenti a kávéfogyasztás.

A medicalxpress.com tudományos portálon ismertetett új kutatás kimutatta, hogy a kávézás a bél baktériumflórájára is kedvező hatással van. „Még mindig nem tudunk eleget arról, hogy a baktériumok és a testünk milyen kölcsönhatásban áll, és ez milyen hatást gyakorol az egészségünkre” – fogalmazott a kutatást vezető Li Jiao, a houstoni Baylor Gyógyászati Kollégium gasztroenterológiai professzora. A kutatás eredményeit hétfőn az Amerikai Gasztroenterológiai Kollégium éves gyűlésén mutatta be San Antonióban, és arra biztatta a kávézókat, hogy hódoljanak szenvedélyüknek.

A kutatásban a tudósok először a vastagbél különböző részeiből vettek mintákat kolonoszkópiával. A kutatásban részt vevő 34 páciens naponta két vagy több pohár kávét fogyasztott a mintavételt megelőző évben. A tanulmány szerint a csoport bélmikrobiomja egészségesebb volt, mint azoké, akik egy kávét ittak vagy egyáltalán nem kávéztak.

A rendszeresen napi több alkalommal kávézók baktériumflórája gazdagabb volt, a baktériumok egyenletesebben oszlottak el a vastagbélben, továbbá gazdagabbak voltak a gyulladásgátló tulajdonságaikban is, és jóval kisebb valószínűséggel tartalmazták azt a baktériumtípust, amely az emésztési rendellenességekhez és az elhízáshoz köthető.

Jiao elmondta: nem tudják, hogy a kávé hogyan fejti ki pozitív hatását a bél mikrobiomjára. De szerinte a koffein és a kávé más tápanyagai befolyásolják a baktériumok anyagcseréjét, és ez hat a szervezet működésére. Noha a tudósok nem értik teljesen a kávé mikrobiomra gyakorolt hatásának mechanizmusát, arról meg vannak győződve, hogy a bél baktériumflórája nagyon fontos az általános egészség szempontjából.

„Úgy tűnik, hogy a bél mikrobiomja lehet a hiányzó láncszem az étrend és a krónikus betegségek előfordulása között” – mondta el Hana Kahleova klinikai kutatási igazgató, aki nem vett részt a tanulmány elkészítésében.

Kahleova hozzáfűzte, hogy természetesen nem csak a kávé segíthet az egészség megőrzésében. Ez egyúttal jó hír azoknak, akik valamilyen okból nem isznak vagy nem ihatnak kávét. „Minden növény, ami természetes állapotában gazdag rostokban, polifenolokban és antioxidánsokban, segít a rák, a cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek elleni küzdelemben” – hangsúlyozta.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 260
szavazógép
2019-10-31: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szerető feleség, édesanya, testvér, rokon és ismerős, a sepsiszentgyörgyi
NAGY ÁLMOSNÉ
szül. NEMES ERZSÉBET
(Böbe)
életének 69. évében rövid
betegség után elhunyt.
Temetése 2019. november 2-án, szombaton 13 órakor lesz a közös temető ravatalozójából.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Özvegye, Álmos
és a gyászoló család
1400
2019-10-31: Magazin - :

67 éves kismama

Egy 67 éves asszony vált Kína legidősebb kismamájává, miután a kelet-kínai Santung tartományban életet adott újszülöttjének – jelentette a guancha.cn kínai hírportál hétfőn. Az asszony a 3,7 millió lakosú Caocsuang város kórházában október 25-én császármetszéssel hozott világra egy lánygyermeket, aki a szülők szerint természetes úton fogant.