Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Semmivel sem jobb a filteres cigaretta

2019. október 31., csütörtök, Magazin

Nemhogy nem segít kiszűrni a kátrány egy részét, de kifejezetten növelheti a tüdőrák kockázatát a füstszűrő – figyelmeztetnek amerikai és brit kutatók, akik a British Medical Journal orvostudományi folyóiratban publikált tanulmányukban a cigarettacsikkek műanyagszennyezésben játszott szerepére is rámutatnak.

„A füstszűrő az 1950-es években jelent meg először, és a dohányipar úgy mutatta be, mint a cigaretta biztonságossá tételének egy formáját azáltal, hogy elnyeli a tüdőrákért felelős kátrány egy részét” – mondta Thomas Novotny, a San Diegó-i Állami Egyetem munkatársa. „Ma már azonban tudjuk, hogy ez csupán egyike a dohányipar által kreált mítoszoknak, amelyek az eladások növelését szolgálják”.

Állítólag a füstszűrő sárgás elszíneződése is csupán egy fejlesztés, amely megerősíti a dohányosokat abban, hogy a szűrő működik, miközben nem a kátrány felhalmozódása, hanem a pH-változás okozza a jelenséget – írja a nypost.com. „A füstszűrőt azért teszik a cigarettákra, hogy spóroljanak a dohányon és megtévesszék az embereket. Ezek semmit nem szűrnek” – mondta Robert Proctor, a Stanford Egyetem munkatársa, aki a dohányipar történetét kutatja.

A szakemberek mostanra azt is megállapították, hogy a füstszűrő nem csupán egy marketingfogás, hanem kifejezetten ártalmas az egészségre. Az amerikai tisztifőorvos honlapja szerint „bizonyítékok sugallják, hogy a füstszűrők a tüdőrák kockázatának növekedéséhez járulhatnak hozzá azáltal, hogy erőteljesebb szívásra késztetik a dohányzókat, aminek nyomán a cigarettafüstben lévő rákkeltő anyagok mélyebbre lejutnak a tüdőben”.

Kétségbe vonható hatékonyságuk mellett a Londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Intézete (LSTHM), valamint a San Diego-i Állami Egyetem kutatói szerint a cigarettacsikkek jelentik a globális műanyagszennyezés egyik legfőbb forrását és egyszersmind a legnagyobb darabszámban előforduló hulladékot világszerte.

A füstszűrők egy rendkívül lassan lebomló műanyagtípusból, cellulóz-acetátból készülnek. Évente 4,5 ezer milliárd cigarettacsikk termelődik világszerte, a csikkek átlagos lebomlási ideje tíz év. Környezetvédők szerint a csikkekre ugyanúgy kellene tekinteni, mint az olyan eldobható termékekre, mint a műanyag szívószálak.

Mostani tanulmányukban a kutatók az ilyen termékekre vonatkozó európai uniós szabályozás kiterjesztését szorgalmazzák.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 260
szavazógép
2019-10-31: Magazin - :

67 éves kismama

Egy 67 éves asszony vált Kína legidősebb kismamájává, miután a kelet-kínai Santung tartományban életet adott újszülöttjének – jelentette a guancha.cn kínai hírportál hétfőn. Az asszony a 3,7 millió lakosú Caocsuang város kórházában október 25-én császármetszéssel hozott világra egy lánygyermeket, aki a szülők szerint természetes úton fogant.
2019-10-31: Család - :

Tisztelet – amire leginkább vágyunk

Mennyire időszerű fogalom a tisztelet korunkban, amikor a pozíciók bármi áron való megtartása, a szabad, de lelketlen verseny már rég túllépett a gazdasági élet belső körén? Miért tiszteljem a másikat? Miért tisztelje a gyermek a szüleit? Miért tiszteljük a gyakran korrupcióba keveredő köztisztviselők által képviselt hatalmat?