Mi, hol, mikor?

2019. november 1., péntek, Mi, hol, mikor?

Megemlékezés Barcaföldváron
November 4-én, hétfőn, a nemzeti gyásznapon hagyományosan koszorúzással egybekötött megemlékezést tartanak az egykori földvári fogolytábor helyén létesült emlékkertben, idén huszadszor. A rendezvény 15.30-kor kezdődik.

Beszédet mondanak, illetve igét hirdetnek a brassói magyar történelmi egyházak képviselői, az emlékhely kezdeményezője, Ungvári Barna András volt hidvégi, jelenleg uzoni református lelkipásztor és a házigazda Kristály László Zsolt hidvégi református lelkész. A megemlékezést szeretetvendégség követi a fogolytábor hidvégi emlékszobájában. (sz)

Forgalmi változás Sepsiszentgyörgyön
A torlódások elkerülése érdekében Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala a korábbi évekhez hasonlóan egyirányúsítja a temetők felé vezető Vár utcát. Mindenszentek napján, ma a vár­templomi temető felső bejáratát és a közös temetőt a Vár utca felől lehet megközelíteni és a Vojkán utcán át lehet elhagyni. A temetőhöz autóval érkező látogatók vasárnapig 9–21 óráig a lövészeti gyakorlótéren elkerített parkolókat is használhatják. Az önkormányzat arra kéri a halottaikhoz a temetőkbe látogatókat, hogy a közlekedés megkönnyítése érdekében autóikkal ne parkoljanak a Vár és a Vojkán utcában.

Színház
November 2-án, szombaton 19 órától idén utoljára látható Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház és a sZempöl Offchestra közös előadása, a Lewis Carroll meseregényei alapján készült Alice című nagy méretű zenés produkció (rendező: Bocsárdi László).

Mozi
SPANYOL FILMNAPOK lesznek a sepsiszentgyörgyi Művész moziban november 1–7. között. Női nézőpontok, utazások és kalandozások, kényes etikai kérdések, családi dráma és természetesen igazi spanyol zene és humor jellemzi a 2019-es sepsiszentgyörgyi Spanyol Filmnapok kínálatát, amelyben ezúttal összesen hat alkotás szerepel. A filmnapok apropója idén a világhírű spanyol filmrendező, Pedro Almodóvar 70. születésnapja.
A SEPSISZENTGYÖRGYI MŰVÉSZ MOZIBAN ma 16.30-tól Demóna: A sötétség úrnője – amerikai kalandfilm, román felirattal és Addams Family – amerikai animációs film,  román felirattal; 18.30-tól Júlia – spanyol filmdráma, román felirattal; 18.45-től Zombie­land: A második lövés – amerikai akcióhorror, román felirattal; 20.30-tól Szeretők, utazók – spanyol komédia, román felirattal; 21 órától Terminátor: Sötét végzet – amerikai akció­thriller, magyarul beszélő. Telefon: 0787 526 102.

Zene
ZONGORAMARATON. Szőcs Botond zongoraművész zongoramaratonra várja az érdeklődőket szombaton 19 órától Sepsiszentgyörgyön az unitárius templomban. Műsoron: Frédéric Chopin balladái és Szergej Rahmanyinov II. zongoraversenye.
EGO SUM-KONCERT. Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház nagytermében szombaton 19 órától hallható az Ego Sum Változás című koncertje. A zenekar tagjai: Páll Judit (ének), Balázs Tünde (ének), Páll Áron (ének és gitár), Kerekes Ákos (ének és gitár), Jakabos Loránd (basszusgitár), Köntzey Olivér (dob). Jegyek 10 lejért a Vigadó jegypénztárában kaphatók ma 11–14 óráig, valamint szombaton a koncert előtt egy órával.

Tánc
A Háromszék Táncegyüttes és a Lajtha László Alapítvány szervezésében november 8–9-én 31. alkalommal tartják meg Sepsiszentgyörgyön a népzene- és néptánctalálkozót. A rendezvény fő programsorának idén is a Sepsi Aréna ad otthont november 9-én, szombaton, ahol gazdag, minőségi kínálattal várnak minden korosztályt. A népzene- és néptánctalálkozó előadásai­ra és programjaira a központi jegyirodában, a biletmaster.ro oldalon, illetve a helyszínen vásárolhatnak jegyeket az érdeklődők. A jegyiroda nyitvatartási rendje: hétfőtől csütörtökig 10–16, pénteken 11–13 óráig, valamint előadások előtt egy órával (telefon: 0267 312 104). Honlap: hte.ro.

Hitvilág
MINDENSZENTEK. Sepsiszentgyörgyön a közös temetőben ma 15 órától kezdődik a szertartás a hősök sírjánál. A katolikus temetőben 16 órától az elhunyta­kért tartanak szentmisét.
VIRRASZTÁS. Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király-plébániatemplomban minden hónap első péntekén 22 órától egész éjszakás virrasztást tartanak, amelyet a Mária Rádió élőben közvetít.

Székföldi Magyar Napok
November 2-án, szombaton 18 órától a hidvégi kultúrotthonban folytatódnak a 6. Székföldi Magyar Napok Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a hidvégi magyar közösség szervezésében. A program: a köszöntőbeszédek után népdalt énekel Jancsó Zsolt, furulyán kíséri Nagy Emőke; a hidvégi gimnáziumi tanulók előadják a Budai Ilona népballadát; népdalokat énekel Mezei Izolda Henriett, Akácos Szende Bernadett és Bernád István; gyermekjátékokat és erdővidéki táncrendet mutatnak be a hidvégi gimnáziumi tanulók; felcsíki, marosszéki és vajdaszentiváni táncokat ad elő a Zöld Fenyő Néptánccsoport; Karinthy Frigyes A cirkusz című novellájának színpadi változatát előadja a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad. A kulturális műsort követően, 21 órától magyar bált tartanak, ahol a sepsibükszádi Bacardi Music zenekar zenél.

Röviden
TERMELŐK ÉS KÉZMŰVESEK VÁSÁRA lesz november 2–3-án  Sepsiszentgyörgyön a főtéren.
KÖNYVTÁRI PROGRAM. A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár ma rendhagyó programmal, 9–14 óráig tart nyitva.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 19 órától társasági tánc. Telefon: 0722 233 774.
ANGYALOK ÉS ARKANGYALOK HETE. Sepsiszentgyörgyön a Míves Házban november 2-án, szombaton Várallyay Réka művészettörténész Angyalok a művészetben címmel, november 3-án, vasárnap Csapai Árpád egyetemi lelkész (Csíkszereda) Angyalokkal vagy nélkülük? címmel tart előadást. Az elő­adások 18 órától kezdődnek, a belépés ingyenes.
FELVÉTELI FELKÉSZÍTŐT tart szombaton 16 órától a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum Drámatagozata  a líceum Visky Árpád Drámatermében a szeptembertől induló drámaosztályba. Érdeklődni a 0740 578 725-ös telefonszámon lehet.
TÖKLÁMPÁSOK A SZIMPLÁBAN. November 2-án, szombaton töklámpásfaragó délutánra hívják a kreatív vendégeket a sepsiszentgyörgyi Szimplába. A tököket már előkészítették, díjazzák a legszebb töklámpás készítőjét. Amíg a férfiak faragnak, addig a lányok, asszonyok főzőcskéznek.
A SZÍVBETEGEK SEPSISZENTGYÖRGYI EGYESÜLETE új tagok jelentkezését várja a 0743 330 724-es telefonon.
JEGYVÁSÁRLÁS. A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színháznál keddtől péntekig naponta 16–18 óráig jegyet lehet vásárolni a budapesti Vonósok Kamarazenekar erdélyi turnéjának november 4-i és a Sentimental Journey, Opra Monica és a Castelani Zenekar november 15-i sepsiszentgyörgyi előadására. Érdeklődni a 0745 589 214-es telefonon lehet.

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig naponta 20–8 óráig a Gróf Mikó Imre utca 4. szám alatti Dona (telefon: 0372 409 392, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); szombaton és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig a Gróf Mikó Imre utca 13. szám alatti Catena (0267 318 355); Kézdivásárhelyen vasárnapig a Gábor Áron utcai Ambrózia I. (0267 360 608), hétfőtől a Dózsa György utcai Ambrózia II.; Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 935 431), 8–16 óráig és vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 310 110); Baróton szombaton 9–13 óráig a Hermann (0745 822 449) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 10–12 óráig a Józef Bem utca 2/3/C/3-as szám alatti O-Dent fogászati rendelőben Ferenczi Á. Orsolya fogorvos (telefon: 0267 315 415); szombaton és vasárnap egyeztetés alapján az 1918. december 1. út 1/G alatti Szász Dent rendelőben Szász Csaba fogorvos (telefon: 0766 698 161); a Grigore Bălan tábornok út 30. szám, 65/B/1. alatti rendelőjében 9–19 óráig egyeztetés alapján Fazakas Szabolcs fogorvos (0744 857 743) fogadja a sürgősségi eseteket.

Heti sürgősség
A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház szakemberei az október 21–28. közötti időszakban 719 esetet láttak el, 190 alkalommal a beutalás mellett döntöttek. A panaszok természete: 43 szív- és érrendszeri, 68 ideggyógyászati, 71 sebészeti, 204 belgyógyászati, 140 gyerekgyógyászati, 42 nőgyógyászati, 39 pszichiátriai, 112 ortopédiai sürgősség. A jelzett időszakban 7 lány és 13 fiú jött a világra.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 783
szavazógép
2019-10-31: Sport - Miska Brigitta:

Megérdemelten jutott nyolc közé a Sepsi OSK (Labdarúgás, Román Kupa)

A Sepsi OSK végig uralt, jó iramú, izgalmas mérkőzésen 4–2 arányban diadalmaskodott a Román Kupában az Astra Giurgiu felett a sepsiszentgyörgyi stadionban, így a piros-fehérek a negyeddöntőbe jutottak, míg az előző idényben döntőt játszó Duna-parti csapat búcsúzott a versenykiírástól. A László Csaba irányította labdarúgók a sportszerűség határain belül, kellően agresszíven futballoztak, szervezetten és támadószellemben játszottak, vagyis megérdemelten győztek.
2019-11-01: Elhalálozás - :

Elhalálozás

„A szeretet soha el nem múlik.”
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a kézdisárfalvi születésű sepsiszentgyörgyi
özv. BABOS BÉLA
életének 86. évében rövid, türelemmel viselt szenvedés után visszaadta lelkét Teremtőjének.
Temetése november 2-án, szombaton 15 órakor lesz a közös temető ravatalozóházától.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
4314588