160 éves a Székely Mikó KollégiumLegyen az iskola és a város ünnepe

2019. november 2., szombat, Közélet

Novemberben három alkalommal szervez a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium diákokat, tanárokat és a helyi lakosságot megszólító eseményeket az iskola fennállásának 160. évfordulója alkalmából, jövő év februárjában a Sepsi Arénában tartanak egész napos rendezvénysorozatot a kollégium jelenlegi és véndiákjai részvételével. Az iskolaalapításra emlékező programok november 5-én rajtolnak szellemi stafétával, kegyeleti sétával, koszorúzással, a Mikóról szóló irodalom bib­liográfiájának bemutatójával.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Lapunk érdeklődésére Kondor Ágota, a Székely Mikó Kollégium igazgatója elmondta, a több alkalomra tervezett évfordulós ünnepséggel az a céljuk, hogy a 160 évvel ezelőtti iskolaalapítás fontosságát minél szélesebb körben terjesszék, a programokat kivigyék az iskola falai közül és a lakosságot is bevonják a rendezvényekbe. A rendezvénysorozatot november 5-én, gróf Mikó Imre iránti tiszteletből Imre napján indítják – mondotta.

Jövő kedden rikkancsok hívják fel a figyelmet a város utcáin az évfordulói ünnepségek nyitányára. Az iskolában az elemi osztályokban jelenlegi középiskolások, a gimnáziumi és középiskolai tagozaton a jelenlegi harminc-negyven éves korosztályba tartozó véndiákok tartanak rendhagyó órákat arról, miért választották a Mikót, illetve mit kaptak az iskolától. Az elemisták városséta alkalmával megállnak gróf Mikó Imre és Csutak Vilmos szobránál, ismerkednek a vártemplommal, a nagyobb diákok koszorúznak az említett szobroknál, és százhúsz elhunyt mikós tanár sírjára helyeznek virágot a helyi temetőkben. Mind az ezerkétszáz diák közös programja az ötven éve született iskolahimnusz eléneklése az udvaron. A Csikós Júlia könyvtáros által készített, a Székely Mikó Kollégiumról szóló, tizenkétezer tételes, CD-re rögzített digitális bibliográfiát délelőtt a diákoknak mutatják be, 17 órától a nagyközönség ismerheti meg, ezt megelőzően, 16 órától az iskolához kötődő emléktárgyakból nyílik kiállítás.

November 10-én ünnepi istentiszteleten emlékeznek az iskolaalapításra a vártemplomban, 15-én könyv- és filmbemutatót tartanak, este a diákok mutatják be műsorukat. A programsorozatot záró február 15-i egész napos rendezvényt a Sepsi Arénában tartják jelenlegi és egykori mikós diákok és tanárok részvételével, este előadással és bállal ér véget a jubileumi találkozó.

Az iskola fennállásának 160. évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozat mottóját a szervezőbizottság gróf Mikó Imrétől, az iskolaalapításhoz legnagyobb mértékben hozzájáruló mecénástól kölcsönözte: „... amint lelkünk szabad, szellemünk szárnya le nem köthető...”

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1748
szavazógép
2019-11-02: Máról holnapra - Nagy D. István:

Csak lassan a testtel

Szinte biztos, hogy nem kell pezsgőt bontaniuk a liberálisoknak sem hétfőn, sem az azt követő napokban, ugyanis elszórt nyilatkozatmorzsák azt mutatják, a lehetséges forgatókönyvek közül a legvalószínűbb, hogy Ludovic Orban az államfőválasztás után tudja meg, költözhetnek-e vagy sem a Victoria-palotába. Az így is pengeélen egyensúlyozó parlamenti esélyeket tegnap a Victor Ponta-féle társaság borította meg azzal, hogy a szociáldemokraták mintájára – nyilván más megfontolások mentén – közölték: ők bizony be nem teszik a lábukat a törvényhozás két házának az új kormány megszavazása végett összehívott együttes ülésére. Ez pedig annyit jelent, hogy legkevesebb harminc voksnak bottal ütheti a nyomát a Nemzeti Liberális Párt.
2019-11-02: Közélet - Fekete Réka:

Idén is az arénában (31. Népzene- és néptánctalálkozó)

Egyre kevesebben élnek olyan hagyományőrzők, akiktől a hivatásos és műkedvelő néptáncegyüttesek, zenészek tanultak és tanulnak jelenleg is, vagy már olyan idősek, hogy nem vállalkoznak utazásra, színpadi fellépésre, ezért az utóbbi években mind nagyobb hangsúlyt kapnak a gyermekek és fiatalok a sepsiszentgyörgyi népzene- és néptánctalálkozón. Így lesz ez idén is a harmincegyedik találkozó alkalmával, amelyet jövő hét végén tartanak: pénteken a Tamási Áron Színházban, szombaton a Sepsi Arénában.