Drága elnökválasztás

2019. november 2., szombat, Belföld

Minden eddiginél többe kerülnek az idei államelnök-választások: körülbelül 150 millió eurót különítettek el erre célra. Mint Constantin-Florin Mituleţu-Buică, az Állandó Választási Hatóság (ÁVH) elnöke elmondta, ennek egyik fő oka az, hogy a külföldi szavazóhelyiségek száma az öt évvel ezelőtti választásokhoz képest duplájára emelkedett: összesen 835 helyszínen lehet szavazni a határokon kívül.

  • Fotó: PSnews
    Fotó: PSnews

A 150 millió euróból így 50 milliót arra fordítanak, hogy a külföldön tartózkodó román állampolgárok élhessenek szavazati jogukkal. Tegnapi sajtótájékoztatóján Mituleţu-Buică ugyanakkor annak a véleményének is hangot adott, hogy az elnökválasztáson hasonló sorok lesznek a külföldi szavazókörzetekben, mint öt évvel ezelőtt, egyrészt, mert a most bevezetett levélszavazás lehetőségével nagyon kevesen éltek (bár ebbéli szándékukat mintegy 41 ezren jelezték, mindössze 17 ezer levélszavazat érkezett ez idáig az ÁVH-hoz), másrészt, mert hiába bővítették háromnaposra a szavazást külföldön, a többség úgyis vasárnap fog az urnák elé járulni. Egyébként összesen négymillió szavazólapot készítettek elő a diaszpórában, ha ez nem bizonyul elegendőnek, a szavazókörzetekben lesz lehetőség újabbak nyomtatására.

Daniel Duţă, az ÁVH logisztikai igazgatója arról számolt be, hogy a szavazólapok kinyomtatásához 199 tonna papírt használtak fel, amelynek ára 528 millió lej volt. Ugyanakkor a belügyminisztérium számára 79 872 204 eurót, az Országos Statisztikai Intézet számára 784 849 eurót, az ÁVH-nak 14 247 310 eurót, a külügyi tárcának 35 884 689 eurót, a Speciális Távközlési Szolgálatnak 16 067 765 eurót utaltak ki a választásokra.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1300
szavazógép
2019-11-02: Belföld - :

Csúszhat az Orban-kormány beiktatása

Határozatképtelen lehet a parlament hétfőn, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (NLP) által javasolt új kormányról tartandó bizalmi szavazás napján, mivel a szociáldemokratákon kívül most már a Victor Ponta vezette Pro Románia párt törvényhozói is közölték, hogy nem lesznek jelen a voksoláson.
2019-11-02: Belföld - :

Hírsaláta

A FACEBOOK MÁR A ROMÁNIAI ELNÖKVÁLASZTÁSBA IS BEAVATKOZIK? A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (LDSZ) Szeben megyei szervezete beperelte a Facebookot, mert az blokkolta az alakulat elnökjelöltjének, Mircea Diaconunak a közösségi oldalát és ezzel befolyásolja az államelnök-választási kampányt.