Mi, hol, mikor?

2019. november 4., hétfő, Mi, hol, mikor?

Megemlékezés Barcaföldváron
Ma, a nemzeti gyásznapon hagyományosan koszorúzással egybekötött megemlékezést tartanak az egykori földvári fogolytábor helyén létesült emlékkertben, idén huszadszor. A rendezvény 15.30-kor kezdődik.

Beszédet mondanak, illetve igét hirdetnek a brassói magyar történelmi egyházak képviselői, az emlékhely kezdeményezője, Ungvári Barna András volt hidvégi, jelenleg uzoni református lelkipásztor és a házigazda Kristály László Zsolt hidvégi református lelkész. A megemlékezést szeretetvendégség követi a fogolytábor hidvégi emlékszobájában. (sz)

Jótékonysági Mága Zoltán-koncertek
Erdélyben örömmuzsikál Mága Zoltán hegedűművész, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett, Prima Primissima díjas magyar hegedűművész. A száz templomot érintő jótékonysági koncertsorozat részeként ezúttal 11 erdélyi városban csendül fel a hegedűszó, köztük Kovásznán és Kézdivásárhelyen is. A Liszt Ferenc-díjas művész zenekarával Kovásznán ma 18 órától muzsikál a belvárosi református templomban. A teljes bevételt a súlyos balesetet szenvedett helyi Khell Zsombor Attila megsegítésére, az előtte álló kezelések költségeire ajánlják fel. A 20 lej értékű támogatói szelvények a városi RMDSZ-székházban (Szabadság utca 12. szám, telefon: 0734 639 897) válthatóak meg.
November 5-én, kedden 20 órától a kézdivásárhelyi református templomban folytatódik a koncertsorozat. A hegedűművész a begyűlt adományokat a speciális bánásmódot igénylő felnőtteknek szóló nappali központ létrehozására ajánlja fel. Az ugyancsak 20 lej értékű támogatói szelvényeket a helyi RMDSZ-irodában lehet megvásárolni (Apafi Mihály utca 1. szám, telefon: 0721 297 540) 8–16 óráig.

Zene
A BUDAPESTI VONÓSOK KAMARAZENEKAR ma 19 órától Sepsiszentgyörgyön az unitárius templomban lép fel. Honlap: budapestivonosok.hu.
A HANGVERSENYÉVAD második koncertjére november 22-én kerül sor, a Csíki Kamarazenekar lép fel a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban. A következő leckehangverseny november 22-én lesz, amelyre a Codex régizene-együttes a Mezei egér című mesejátékkal készül.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban kedden: 16 órától Terminátor: Sötét végzet – amerikai akcióthriller, román felirattal; 16.15-től Demóna: A sötétség úrnője – amerikai kalandfilm, fantasy, román felirattal; 18.30-tól Paradise Hills – spanyol fantasy, román felirattal és A Wall Street pillangói – amerikai krimi-dráma, román felirattal; 20.30-tól Zombieland: A második lövés – amerikai akcióhorror, román felirattal, 20.45-től Szeretők, utazók – spanyol komédia, román felirattal.

Kiállítás
KAMARAKIÁLLÍTÁS. A Barabás Miklós Művészeti Estek programsorozat részeként a sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja, valamint a dálnoki Gaál-kúria szervezésében november 5-én, kedden 18 órától megnyitják Miklóssy Mária képzőművész kamarakiállítását a Barabás Miklós Központ helyszínéül szolgáló Gaál-kúriában (Dálnok 90. szám). Az est során Miklóssy Mária képzőművész dedikálja megjelent művészeti albumát. Közreműködik Dimény András képzőművész és Kopacz Attila, az Art Printer Kiadó igazgatója. Az est házigazdája Szebeni Zsuzsanna, a Balassi Intézet vezetője.
TÁRLATLÁTOGATÁS. A sepsiszentgyörgyi evangélikus-lutheránus templomban keddtől péntekig 9–13 óráig csoportok Gy. Szabó Béla grafikus kiállítását, Járosi Andor egykor Kolozsváron tevékenykedő lelkészről, teológiai tanárról, íróról készített rajzait, valamint az egyházközség terére állított egész alakos Luther Márton-szobrot tekinthetik meg. A látogatásra a 0744 300 746-os telefonszámon kell egyeztetni.

Könyvbemutató
A sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban november 7-én, csütörtökön 18 órától kerül sor Miklóssi Szabó István Testfüggőség című novelláskötetének bemutatójára. A szerzővel Szonda Szabolcs költő, műfordító beszélget.

Búcsú
BÚCSÚ. Gelencén a katolikus templom búcsúját november 5-én, kedden 11 órától tartják. Az ünnepi szentmise szónoka Böjte Csaba OFM.

Ezüst Akadémia
Sepsiszentgyörgyön november 5-én, kedden 17 órától a Székely Mikó Kollégium dísztermében és Kézdivásárhelyen november 7-én, csütörtökön 16.30-tól (tanévnyitó) a Vigadó Művelődési Házban  Endrei Judit tart előadást Korhatártalanul – 50 év után is aktívan címmel. Az előadás 50 év felettieknek szól, akik beiratkoztak az Ezüst Akadémia rendezvényeire.

Tortoma Önképzőkör
November 5-én, kedden 19 órától a baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében Népfőiskolák a közösség szolgálatában címmel Balla Zoltán, a Romániai Magyar Népfőiskolai Társaság elnöke (Székelyudvarhely) tart helyzetfelmérő és -értékelő vitaindító előadást. Házigazda: Hoffmann Edit muzeológus.

Képernyő
RTV1. Ma 15.10-től: Heti krónika – a legfontosabb hírek háttérrovata. * Erdélyben bóklászva – Kolozs megye északi része Erdély régi templomokban leggazdagabb vidéke. Sajnos, hogy ezeknek a templomoknak a jó része hívek híján romladozik. De ez még nem ok arra, hogy e műemlékek az arra járók figyelmét elkerüljék. * Képzelt Kávéház – Mikor szembesülünk életünkben először azzal, hogy meghalunk? Az emberi létnek sokkal több összetevője van, semhogy pusztán biológiai válaszokat adhassunk lét és nemlét kérdéseire. Memento mori – beszéljünk a halálról – B. Nagy Veronika műsora.

Rádió
A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 14.45-től és 17 órától imaszándékok fogadása, 15 órától irgalmasság rózsafüzére, 15.20-tól zenés köszöntő; 15.55-től műsorismertető; 17.15-től örvendetes rózsafüzér; 18 órától szentmise Csíkszentmártonból, 18.50-től A hét plébániája; 19 órától Úrangyala; 21.15-től a béke rózsafüzére; 22 órától zsolozsma – kompletórium. Honlap: mariaradio.ro.

Röviden
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy  kedden és szerdán 7–18 óráig Fotosmartonoson és Angyaloson; kedden 8–15 óráig Kézdivásárhelyen a Fenyves, Béke, Szőcs József, Barabás Miklós és Dózsa György utcában javítási munkálatok miatt felfüggeszti az ivóvíz-szolgáltatást. A munkálatok befejezése után a szolgáltatott ivóvíz zavaros lehet.
INGYENES JOGSEGÉLYSZOLGÁLATOT vehetnek igénybe a magyarságuk miatt diszkriminációt elszenvedők. Érdeklődni a 0741 568 527-es telefonon lehet.
KÉZIMUNKAKÖR. A Háromszéki Fürge Ujjak Kézimunkakörbe a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában ma 16 órára várnak minden kézimunkázni (kötni, horgolni, hímezni stb.) szerető fiatalt és időset.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és szerdán 17.30-tól balett és kortárs tánc diákoknak, 19 órától kezdő társaságitánc-tanfolyam felnőtteknek. Telefon: 0722 233 774.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik felnőtteknek, 9 órától aerobik nyugdíjasoknak, 17 órától aerobiktánc óvodásoknak Kelemen Szende vezetésével, 19 órától aerobik felnőtteknek, 20 órától aerobik férfiaknak. Telefon: 0722 243 234.
LELKI SEGÉLY TELEFONON. Sepsiszentgyörgyről is hívható az erdélyi telefonos és internetes lelkisegély-szolgálat, amelynek szakembereihez hétköznap 19–23 óráig fordulhatnak a 0754 800 808-as normál díjas telefonszámon. A névtelenül igénybe vehető szolgáltatás online is működik, az internetes tanácsadás a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com címen érhető el.
MÉRÉS. A Kovászna Megyei Vöröskereszt minden hétfőn 16–18 óráig vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint-mérést végez a kovásznai művelődési ház épületében. Érdeklődni a 0742 391 320-as telefonon lehet.
JEGYVÁSÁRLÁS. A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színháznál keddtől péntekig 16–18 óráig jegyet lehet vásárolni a Sentimental Journey, Opra Monica és a Castelani Zenekar november 15-i sepsiszentgyörgyi előadására. Érdeklődni a 0745 589 214-es telefonon lehet.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Gróf Mikó Imre utca 4. szám alatti Dona (telefon: 0372 409 392, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Dózsa György utcai Ambrózia II. gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1485
szavazógép
2019-11-03: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Újabb vaddisznótetemekre bukkantak

Terjed a sertéspestis Erdővidék vaddisznóállományában, a hétvégén újabb esetekről tájékoztatott a megyei élelmiszer-biztonsági és állategészségügyi hatóság.
2019-11-04: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szomorúan tudatjuk, hogy
JANCSÓ ÁRPÁD
(1946–2019)
tanár, nyugalmazott igazgató, szerető férj, apa, nagyapa, rokon, barát, szomszéd és jó ismerős méltósággal viselt betegség következtében 2019. november 2-án életének 74. évében megpihent.
Búcsúztatása november 5-én 15 órakor lesz a sepsiszentgyörgyi új református temető ravatalozóházából.
Részvétfogadás 14 órától.
A gyászoló család
H.