Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

FLOW3 Nemzetközi Mozgásszínházi FesztiválMnémosyne: az emlékezet képei

2019. november 4., hétfő, Magazin

Josef Nadj visszatérő művész Sepsiszentgyörgyön, hiszen az elmúlt években számos színházi produkcióját láthatta a közönség, többek között a nagy sikerű Woyzecket és a Wilhelm-dalokat, de a 2017-es FLOW2 fesztiválon is jelen volt. Josef Nadj 1957-ben született a délvidéki Magyarkanizsán, jelenleg Franciaországban él és alkot. 1995 és 2016 között az Orléans-i Nemzeti Koreográfiai Központ igazgatója, 2017-ben megalapítja az Atelier 3+1 társulatot.

  • Fotó:  Blandine Soulage
    Fotó: Blandine Soulage

Az évek során művei referenciákká váltak a kortárs táncéletben. Az alkotó számos szakmai elismerésben és díjban részesült munkássága során – belgrádi, hamburgi, chividale-i, perigaux-i, moszkvai Aranymaszk és UNICEF-díjak, emellett megkapta az Európai Színházak Szövetségének Taormina nevű Európa-nagydíját is. A 2006-os Avignoni Fesztiválon Határok nélküli alkotó címet kap, 2014-ben pedig Carte Blanche-díjjal tüntetik ki Párizsban. Munkásságát világszerte elismerik és ünneplik. Közel 50 országban mutatta be alkotásait, több mint 400 ezer ember vett részt produkcióin, öt kontinensen, meghatározó nemzetközi helyszíneken. Olyan színháztörténeti alkotások fűződnek nevéhez, mint a Woyzeck, A hét rinocéroszbőr, a Commedia Tempio, A kormányzó halála, az Orfeusz létrái, az Utazók, a Wilhelm-dalok vagy a Virrasztók.

Josef Nadj az emberiség nagy mítoszainak mélységéből inspirálódva, szenvedélyesen fonja össze mind a művészeti ágakat, mind a kulturális referenciákat, egyetemes nyelvet dolgozva ki. A valóság és a fantázia, a hagyomány és a modernitás között mozogva az emberi lét esszenciáját kutatja: kapcsolatát önmagával.

A FLOW3 fesztiválon egy kiállítással/performance-szal tér vissza. A Mnémosyne egy világ emlékezetének kifejezése; Josef Nadj koreográfus és képzőművész világa.

Harminc évvel az első előadás létrehozása után egy átfogó darabot készít, amely egyszerre fotográfiai és előadó-művészeti projekt. A művész a budapesti Képzőművészeti Egyetemen folytatott tanulmányaival kezdődően készít fényképeket. Josef Nadj saját emlékeiben kutatva bővíti kreatív látókörét. Művészi fordulópont vagy visszatérés a gyökerekhez? A Mnémosyne egy fényképészeti kiállítás és egy fekete doboz, amelyben az előadó, közönségével közeli távolságban, színészként, táncosként és előadóművészként rendezkedett be.

A tánc elsősorban találkozások helye – így lehetne meghatározni Josef Nadj munkásságát, hiszen nála a tánc egy nagyon is emberi aktus. Túl a koreográfiai munkán, valójában egy igazi összművészről beszélhetünk, határok és korlátok nélkül. Táncos, képzőművész és fényképész, akinél az emberiség egy időben líraian szikár és szenvedélyes.

A produkció hét alkalommal tekinthető meg a FLOW3 Nemzetközi Mozgásszínházi Fesztiválon: november 14-én 18, 19.30 és 21 órától, november 15-én 16 és 19 órától, valamint november 16-án 16 és 19 órától a kamarateremben. Jegyek kaphatók a központi jegyirodában, valamint a biletmaster.ro oldalon.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 260
szavazógép
2019-11-04: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szomorúan tudatjuk, hogy
JANCSÓ ÁRPÁD
(1946–2019)
tanár, nyugalmazott igazgató, szerető férj, apa, nagyapa, rokon, barát, szomszéd és jó ismerős méltósággal viselt betegség következtében 2019. november 2-án életének 74. évében megpihent.
Búcsúztatása november 5-én 15 órakor lesz a sepsiszentgyörgyi új református temető ravatalozóházából.
Részvétfogadás 14 órától.
A gyászoló család
H.
2019-11-04: Magazin - :

Elhunyt Leo Iorga, a Compact énekese

Leo Iorga, a Compact együttes volt énekese szombaton meghalt – jelentette be Adrian Ordean gitáros és zeneszerző. „Leo Iorga társam egy jobb világba távozott... Isten nyugtassa.