Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Biró Gábor a Forrás Galériában

2019. november 4., hétfő, Magazin

Biró Gábor székelyudvarhelyi festőművész, restaurátor alkotásait mutatja be az a kiállítás, amely szerdán nyílik Budapesten a Forrás Galériában a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatában.

Biró Gábor festészetében elemi színeket használ: fény és árnyék, meleg és hideg, világos és sötét váltakozásával hozza létre eleven ábrázolásmódját. Festészetét eklektikus avantgárdként lehet jellemezni. Pályája kezdetén hatással volt rá a Marosvásárhelyi Műhely társaság sajátos modernizmusa. Alkotásai expresszív, természetközeli munkák, szürreális kompozíciók, derűs színvilágával, absztrakt formáival pedig a síkok és terek között teremt kapcsolatot. A képein megjelenő emblémák és jelképek a múltat, az időtlenséget idézik.

Biró Gábor 1955-ben született Székelyudvarhelyen. 1980-ban végzett a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Intézet festészet szakán. 1980-tól 1985-ig rajztanáraként dolgozott Uzonban, 1985 és 1990 között a székelyudvarhelyi művelődési ház festő szakkörének vezetője volt, 1990-től egy éven át a Székelység című folyóirat grafikai szerkesztőjeként tevékenykedett, 1999-től a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum munkatársa. Biró Gábor több kiállításon is bemutatkozott többek között Erdélyben, Budapesten és Magyarország több nagyvárosában. 2011-ben alkotói munkája elismeréseként megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 260
szavazógép
2019-11-04: Magazin - :

Elhunyt Leo Iorga, a Compact énekese

Leo Iorga, a Compact együttes volt énekese szombaton meghalt – jelentette be Adrian Ordean gitáros és zeneszerző. „Leo Iorga társam egy jobb világba távozott... Isten nyugtassa.
2019-11-04: Magazin - :

Molière-rel akart levelezni

A temesvári német színházba nemrég felvett művészeti titkár személyesen Molière-rel szeretett volna egyeztetni, még egy újságírótól is próbálta megtudni az e-mail-címét – írta a pressalert.ro.