Az 1945-ben kivégzett ártatlan áldozatokra emlékeztek SzabadkánMi mindenre képes a bosszúvágy

2019. november 4., hétfő, Világfigyelő

Minden évben emlékeznünk kell a borzalmakra, és arra, hogy bosszúvágyból és ideológiai meggyőződésből mi mindenre képes az ember – hangsúlyozta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a vajdasági tartományi képviselőház elnöke az 1944–45-ben kivégzett ártatlan áldozatok tiszteletére rendezett szombati szabadkai megemlékezésen.

Pásztor István hozzátette: „arra is emlékezni kell, hogy a borzalomtól függetlenül ez a 75 év sem volt elég ahhoz, hogy megtörje ezt a közösséget, hogy rávegye arra, elfelejtse azt, ami nem elfelejthető”. Szerinte az igazság és a méltó kegyeletadás ideje előbb-utóbb eljön, „de emlékeznünk kell arra, hogy a kitartás, a meggyőződés, az igazságkeresés és az erkölcsi igazságszolgáltatás előbb-utóbb bekövetkezik”. „Mindannyiunk kötelessége az emlékezést továbbvinni. Hetvenöt év annyira hosszú idő, hogy már csak nagyon kevés olyan ember él, akit személyesen is érintettek az akkor történtek, viszont mindezt a közösségi emlékezés részévé kell hogy tegyük, ezt pedig csak úgy tudjuk elérni, ha ezt a borzalmat újra és újra elmondjuk, erre újra és újra rávilágítunk, továbbadjuk a felnövekvő generációknak, nem elsősorban a fájdalom miatt, hanem amiatt, hogy az emlékezést megőrizzük, és nyugodtabb lélekkel keressük a jövőépítés közös érintkezési pontjait” – húzta alá a politikus.

A Szabadkán található, Vergődő madár nevű emlékmű annak a Szabadkáról és környékéről elhurcolt több mint ezer – főleg magyar, horvát és német –  embernek állít emléket, akiket 1944 őszén a temetőben végeztek ki szerb partizánok. Az emlékmű mellett található márványtáblákon 852 áldozat neve szerepel, a táblák elkészítése óta azonban újabb 165 áldozat maradványait találták meg, és a várakozások szerint hamarosan hat táblával kibővítik az installációt, hogy az újonnan azonosított áldozatok nevei is felkerüljenek a márványtáblákra.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 222
szavazógép
2019-11-04: Sport - :

Továbbra is 3 pont a Sepsi OSK II. előnye (Labdarúgás, 4. Liga)

A negyedosztályú bajnokság 12. fordulójában az éllovas Sepsi OSK II. hazai környezetben kapott gól nélkül győzött Gelence ellen, míg a második Papolci FC Illyefalva vendégeként gyűjtötte be a három pontot.
2019-11-04: Világfigyelő - :

Skócia függetlenségéért tüntettek

Mintegy húszezren gyűltek össze szombaton a skóciai Glasgow-ban, hogy Skócia függetlenségéért tüntessenek – közölték a szervezők.