Új kollektív munkaszerződés az egészségügyben

2019. november 4., hétfő, Belföld

Az egészségügyben dolgozók új, 2019–2021-es időszakra szóló országos szintű kollektív munkaszerződése, amelyet szombaton írtak alá a szakszervezeti képviselők és Sorina Pintea leköszönő egészségügyi miniszter, kiigazításokat hoz az alkalmazottak jog- és feladatkörében, egyensúlyba hozva azokat az új törvényes előírásokkal.

„Ez az első kollektív munkaszerződés, amelyet az új bértörvény után írunk alá. (...) A kollektív munkaszerződés átveszi a pótlékokkal kapcsolatos új szabályozást is. 2018-ban kineveztünk egy bizottságot, amely újrakezdte a 2016-ban felfüggesztett tárgyalásokat a szakszervezetekkel” – mutatott rá Sorina Pintea egészségügyi miniszter a tárca által tegnap elküldött közlemény szerint. A Sanitas Szakszervezeti Tömb szerint a munkaszerződést nagy részben már letárgyalták, szombaton csak néhány, még megmaradt vitás cikkelyt beszéltek meg, és sikerült közös nevezőre jutniuk. Az Egészségügyi Szolidaritás szakszervezeti szövetség képviselői szerint a kollektív munkaszerződés több mint kétévnyi tárgyalás eredményeként született meg, és tartalmazza a felek által leszögezett összes előírást. „Biztosítja a szerzett jogok elvének tiszteletben tartását és a megfelelő munkakörülményeket a közegészségügyi rendszerben dolgozók számára” – szögezik le a szakszervezeti tömb képviselői.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1023
szavazógép
2019-11-04: Világfigyelő - :

Skócia függetlenségéért tüntettek

Mintegy húszezren gyűltek össze szombaton a skóciai Glasgow-ban, hogy Skócia függetlenségéért tüntessenek – közölték a szervezők.
2019-11-04: Belföld - :

Itthon maradt gyermekek

Az Országos Gyermekjogvédelmi és Örökbefogadási Hatóság nyilvántartásaiban az első fél év végén 16 453 olyan gyermek szerepelt, akiknek mindkét szülője külföldön dolgozott.