Védelmi erdősávok létesítését támogatják

2019. november 5., kedd, Gazdakör

Mezőgazdasági területek beerdősítésére, valamint védelmi erdősávok létrehozására igényelhető támogatás. A kérvényezőnek 12 éves vállalást kell aláírnia, a támogatás mértéke száz százalékos, azaz nem szükséges önrész. Erdősítés esetén legalább egy hektár a minimális terület, védelmi erdősávok esetében pedig fél hektár.

  • A Nemere szél okozta károkat is csökkenthetnék az erdősávok
    A Nemere szél okozta károkat is csökkenthetnék az erdősávok

Háromszéken eddig nincs érdeklődés a mezőgazdasági területek erdősítésére, illetve a védelmi erdősávok létesítésére, mivel a támogatás elnyerésének feltételei nem kedvezőek nálunk – mondta el érdeklődésünkre Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője. Ennek ellenére hasznos lenne az erdősítés, de főképp a védelmi erdősávok telepítése – folytatta az igazgató. Viszont ahhoz, hogy tényleges hasznot hozzanak a védelmi erdősávok – például szelek megfékezésére, talajerózió csökkentésére –, megyei szintű tervet kellene kidolgozni, meghatározni azokat a területeket, ahol valóban szükség lenne a védősá­vokra, mint például a Nemere szelének útvonalán – részletezte Könczei.

Az előírások értelmében nem erdősíthetők, illetve nem telepíthetők védelmi erdősávok állandó gyeppel borított területekre, kivételt képeznek azok a parcellák, melyeken az erdészeti felmérés alapján bizonyítható a talaj degradálódása. Azokon a területeken sem érvényesíthető az erdősítés, a védelmi erdősá­vok létesítése, melyek esetében klíma és agrárkörnyezeti vállalások (10. intézkedés), illetve ökogazdálkodási vállalások (11. intézkedés) érvényesek.

Aki élni szeretne a mezőgazdasági területek erdősítése, illetve erdő védősávok telepítésének támogatási lehetőségével, a következő lépéseket kell megtennie:
– a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) közreműködésével azonosítja a beerdősítendő területeket
– elkészítteti a beerdősítési tervet, engedélyezett magán vagy jogi személlyel (ezt a szolgáltatást az első kifizetési kérelemmel fizetik ki)
– az Erdőőrséggel jóváhagyatja az erdősítés műszaki tervét.

Ezt követően a támogatási kérés dokumentációját be kell nyújtania az APIA megyei kirendeltségeihez. Itt a szakemberek felülvizsgálják a kérést, a kapott pontszámok alapján alakul ki az igénylők sorrendje (csak abban az esetben, ha a kért támogatás meghaladja a rendelkezésre álló összeget). Utána kerül sor a nyertes pályázókkal való szerződéskötésre.

A szerződés aláírását követően kezdhetők el a munkálatok. A támogatási pénzek lehívására évente kell kérést benyújtani. Az adminisztratív, illetve területen történő ellenőrzést az APIA és az Erdőőrség szakemberei végzik, ez után kerül sor a kifizetésekre.

A lehetséges pályázók segítése érdekében az APIA külön webfelületet létesített, ez a www.apia.drg.ro címen érhető el, itt található meg minden vonatkozó információ.

A negyedik alkalommal meghirdetett pályázati szesszió keretében 2019. december 13-ig tehetők le a támogatási kérések, a finanszírozási keret­összeg 15 millió euró.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 365
szavazógép
2019-11-05: Riport - Fekete Réka:

Két földrész között itthoni pihenő (Beszélgetés Skovrán Tünde színésznővel)

Színész, producer, stúdiótulajdonos, dokumentumfilm-rendező. Vonzó szépsége, közvetlensége, kreativitása, bátorsága, határozottsága, munkabírása okán akár kivételesnek is mondható. A baróti születésű Skovrán Tünde Sepsiszentgyörgyről indult, Kolozsváron futott be színészként, öt esztendővel ezelőtt választotta Hollywoodot második otthonául. Egy afrikai filmforgatás után, útban egy újabb Los Angles-i kihívás felé, Sepsiszentgyörgyön egy főtéri kávézóban beszélgettünk.
2019-11-05: Gazdakör - Bokor Gábor:

Jól haladnak a kifizetések engedélyeztetésével

Az idei mezőgazdasági évben támogatást igénylő gazdák háromnegyede számára engedélyezték a szubvenciók kifizetését – jelentette be pénteken Bukarestben az Indagra mezőgazdasági kiállításon Adrian Pintea, a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) vezérigazgatója.