SepsiszentgyörgyNehezen mozdul a Gyere haza program

2019. november 5., kedd, Közélet

Többéves pangás után az idén három új ház építését kezdték meg Sepsiszentgyörgyön a Gyere haza program keretében, és további három pályázóval készül szerződést kötni az önkormányzat, amelynek vezetői óvodát és bölcsődét is ígérnek a letelepedőknek.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

A Sugásfürdő felé vezető út mentén hat olyan ház áll, amelyet a város által átengedett területen húztak fel, és közülük hármat szolgálati lakásként utaltak ki a benne lakóknak, azaz mindössze hármat használnak az eredeti elképzelések szerint.

A Gyere haza programot 2009-ben indította az önkormányzat, az ingyen rendelkezésre bocsátott (de tíz év után megvásárolható) telkekkel és háztervekkel elsősorban a másutt élő, 35 év alatti fia­talokat próbálták hazatelepedésre öszöntözni. S bár a programot időközben többször módosították, és érdeklődőknek sem voltak híjával – tavaly például húsz pályázatot fogadtak el –, valahogy mégsem népesül be a telep: jelenleg egyetlen új ház falai emelkednek ki a földből. Sztakics Éva alpolgármester közlése szerint az elmúlt hónapokban négy fészekrakó család nyújtotta be iratcsomóját, de közülük egy már vissza is lépett, így három szerződést fognak aláírni.

A jelentkezőknek a családi helyzetük ismertetése mellett azt is igazolniuk kell, hogy rendelkeznek a ház becsült értékének legalább tíz százalékával, és jogukban áll – a pontozás alapján összeálló rangsor szerint – telket is választani. Igényléseket egyébként folyamatosan fogadnak és bírálnak el, az ügyintézést pedig igyekeztek a lehető legjobban leegyszerűsíteni – mondta még az elöljáró, és hozzátette, hogy a Gyere haza telepre idővel a városháza óvodát és bölcsődét is építeni akar.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1286
szavazógép
2019-11-05: Közélet - Szekeres Attila:

Egyenes gerinccel az igazságért (Gyásznapi megemlékezés Barcaföldváron)

Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak az egykori barcaföldvári 2. fogolytábor utolsó tömegsírja fölött kialakított emlékkertben tegnap, november 4-én, a nemzeti gyásznapon. Ez már a huszadik volt, amióta különböző gáncsoskodások ellenére 2000-ben sikerült maradandó emléket állítani az ott veszett, illetve sínylődött magyar foglyoknak.
2019-11-05: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Új miniszterelnök, új bizonytalanság

Átmegy vagy sem? Az a kérdés, hogy lesz-e új kormánya Romániának, teljesen háttérbe szorította az államfőválasztási kampányt, az esélyek szinte naponta változtak, az utolsó percig: vasárnap még úgy tűnt, hogy Ludovic Orban nem tud elegendő támogatást szerezni, tegnap reggelre már fordult a kocka, illetve néhány köpönyeg. Ám amikor a változást akarók felszusszanhattak volna, zavar keletkezett az elektronikus szavazóberendezésben, ami nem csoda egy olyan országban, ahol az egészségügyikártya-rendszer sűrűn leáll, mégsem hiszi senki véletlen egybeesésnek.