Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Ezrek az erdőkért

2019. november 5., kedd, Belföld

Több ezer tüntető vonult utcára vasárnap Bukarestben és más nagyvárosokban környezetvédő szervezetek felhívására, hogy a törvénytelen erődirtások és az erdészek elleni egyre gyakoribb erőszak miatt tiltakozzon. Arra szándékoztak felhívni a figyelmet, hogy a környezetvédőknek és az erdészeknek hatékonyabb, a törvénytelenségek felszámolását célzó intézkedéseket kellene kérniük a hatóságoktól.

A Greenpeace Románia, a DeClic és az Agent Green által meghirdetett bukaresti megmozduláson a résztvevők Mindenki az utcára az erdők védelmében, Elég a famaffiából, Ez a mi erdőnk, nem a ti árutok, Erdő, erdőcske, hová tűnsz el, kedveske?, „90 000 hektárnyi érintetlen erdő veszélyben feliratú táblákat emeltek a magasba, és a szaktárca épülete előtt a SUMAL betűszóval emlegetett, az erdőkitermelést és faszállítmányokat monitorizáló rendszer korszerűsítését követelték. „Évente 20 millió köbméter fa tűnik el Románia erdeiből, ez több, mint az a 18 millió köbméter, amennyit törvényesen termelnek ki. Ez hallatlan 2020-ban egy európai uniós országban” – idézte a Mediafax hírügynökség Valentin Sălăgeanut, a Greenpeace romániai ügyvezető igazgatóját. A környezetvédő szervezet vezetője szerint 2015 óta megalakult az erdőőrség, beüzemelték az erdőradart, létezik már törvényes keret az illegálisan kitermelt fa fuvarozóinak büntetésére, de a kormány nem tesz semmit a rendszerszintű problémák kezelése érdekében, és a környezetvédők már 40 pert indítottak az állam ellen a védett erdők szándékos letarolása miatt.

A környezetvédőknek azért sikerült vasárnap több ezer tüntetőt mozgósítaniuk az erdők védelmében, mert országszerte közfelháborodást okoztak a fatolvajok által elkövetett erőszakos cselekmények, amelyeknek az utóbbi években már hat erdész esett áldozatul. Két héttel ezelőtt Máramaros megyében halt meg – egyelőre tisztázatlan körülmények között – egy saját fegyverével meglőtt erdész, aki fatolvajok nyomába eredt az erdőben. Szeptember közepén a moldvai Pașcani közelében baltával ütöttek agyon, néhány nappal később pedig Torda közelében vertek meg és fenyegettek meg halálosan egy erdészt a tetten ért fatolvajok. Szeptember végén ezért az erdészszakszervezet tagjai vonultak öt koporsóval és az erőszak áldozatává vált társaik nevét viselő keresztekkel a parlament elé az erdészek jogköreinek bővítését, önvédelmi felszerelésük javítását követelve. A szakszervezet szerint 2017-től mostanig a fatolvajok 90 esetben támadták meg a szolgálatot teljesítő erdészeket, akik 40 alkalommal kórházi kezelésre szorultak. Az utóbbi években több száz erdész szembesült halálos fenyegetéssel, hatan pedig életükkel fizettek, amikor illegális faszállítmányokat próbáltak megállítani.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1137
szavazógép
2019-11-05: Közélet - Bokor Gábor:

Javítják az utcákat Zabolán

Több útszakaszt is felújítanak Zabolán és a községhez ­tartozó településeken. A munkálatok finanszírozását részben a községháza saját költségvetéséből, részben pályázati pénzekből biztosítják – tudtuk meg Fejér
2019-11-05: Világfigyelő - :

Német–magyar szövetség

Németország a legfontosabb gazdasági partnere Magyarországnak, és számos területen stratégiai szövetségese is – mondta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter tegnap Budapesten, miután tárgyalt a német külügyminiszterrel.