Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

VisszajelzésBarót tisztasága fontos

2019. november 8., péntek, Nyílttér

A Háromszékben Barótra várják a Tega vezetését címmel október 31-én megjelent írásra reagálva Máthé László, a Tega igazgatója leszögezte: fontos tisztázni a városi tanács ülésén elhangzottakat, hiszen van olyan kérdés, amely lényegében már meg is van oldva, a felvetett problémák pedig orvosolhatóak.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A leglátványosabb gond, ha egy kuka mellett áll a hulladék. Ez nyilván a Tegának is rossz reklám, de ha valóban gyakran fordul elő, további hulladékgyűjtők kihelyezésével orvosolható. Ha a Tega erről értesítést kap, megoldja – ugyanakkor a polgármesteri hivatalnál is lehet jelezni a kérdést, hiszen a városvezetés gyakrabban tárgyal a köztisztaságiakkal.

A lap arról is ír, hogy a városi tanács elutasította a hulladékszállítási illeték díjának emelését. Fontos tudni, hogy a barótiak a községekben, falvakban megszabott árat fizetik, tehát személyenként kedvezményesen 7 lejt, szemben Sepsiszentgyörggyel, ahol ez az összeg 9 lej.

Közel egy éve, hogy a januártól kötelezővé tett differenciált számlázás kérdése is újra előkerült: törvény kötelezi a szolgáltatót, ez esetben a Tegát, hogy másképp számlázzon annak, aki szelektíven gyűjt, illetve annak, aki ezt elmulasztja. A törvényhozó logikája érthető, a háztartások túlnyomó többségében fém, műanyag, üveg vagy papír azért kerül. Máthé László elmondta: olyan speciá­lis esetekben, ahol a házat is alig elhagyó, idős, beteg ember él, kérés alapján eltekintenek a kedvezmény megvonásától, hiszen a „büntetés” lényegében a teljes árú számlázás. Az igazgató hangsúlyozta: nem baj, ha a szelektív zsák nincs tele.

A havi illeték drágítása kényszerűség miatt történik. Mivel Románia nem teljesítette az EU-s csatlakozáskor felvállalt kötelességét, és megtermelt hulladékának 50 százalékát nem hasznosítja újra, az unió bírságot rótt ki az országra. Ezt a maga során a kormány körkörös gazdasági adó címen a hulladékszállító cégek nyakába sózta. Idén minden tonna vegyes (azaz nem szelektív) hulladék után, ami a lécfalvi lerakóra kerül, 30 lejt, illetve az erre rájövő áfát fizeti a Tega. Jövőre ez az összeg tovább nő 80 lej plusz áfára: ebből (vélhetően) a kormány a büntetéseket fedezi. Idén tehát 1 tonna vegyes hulladék lerakásáért a Tega 134 lejt fizet, ez jövőre vélhetően 205 lej lesz. Mindezek mellett nőnek a cég költségei is, a bérek emelése, valamint az üzemanyag folyamatos drágulása is befolyásolja a díjakat.

Ami az építkezési törmeléket illeti, arra is van megoldás: 4 köbméteres konténer 90 lejes elszállítással vagy 9 köbméteres 165 lejért. A lomtalanítás sem megoldatlan kérdés: van hulladékudvar Baróton is, idén pedig két alkalommal szervezett a Tega külön lomtalanító akciót a Baróthoz tartozó falvakban.

A Tega vezetősége mindenképp élni kíván a lehetőséggel, és a következő tanácsülésen részt vesz, ahogy eddig is eleget tett minden meghívásnak.

Az újság címlapján közölt fényképen a bányavállalat szemetes udvara látszik, amely magánterület, oda kérés nélkül senki, így a köztisztaságiak sem mehetnek be.

Végezetül a statisztikák: az idén Barót szeptember végéig 1407 tonna vegyes, illetve 164 tonna szelektív hulladékot termelt (tavaly 1384 tonna vegyeset és 141 tonna szelektívet), tehát 17 százalékos a javulás a fém, műanyag, üveg, papír és karton leadásánál, ami egyértelműen azt mutatja, hogy az erdővidéki városban is értik a szelektív gyűjtés fontosságát.

Máthé László elmondta: „Az a célunk, hogy a problémákat megoldjuk. Ehhez elsősorban kell tudnunk róluk, így a tanácsülésen történteket tanulságosnak tartom. Azt szeretnénk, hogy a következő tanácsülésen minden problémát tudjunk felmérni: ez a barótiak számára ugyanolyan fontos, mint számunkra. A panaszokat, problémákat jelezhetik nekünk a 0267 310 123-as telefonszámon vagy a Tega Facebook-oldalán.”

A Tega Rt. sajtóirodája

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2297
szavazógép
2019-11-08: Nyílttér - :

Szegediek Háromszéken (Újra határtalanul!)

Október 27. és 30. között a Székely Mikó Kollégium XI. A osztályának tanulói vendégül látták a szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákcsoportját, valamint három tanárát. A találkozás a Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően, a Határtalanul! program keretében valósult meg.
2019-11-08: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Népzene- és néptánctalálkozó
Sepsiszentgyörgyön a 31. Népzene- és Néptánctalálkozó mai programja a Tamási Áron Színházban: 19 órától a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadása: Mezőség, Kalotaszeg; 21 órától táncház, házigazda: Fazakas Levente, zenekarok: Rezeda, Üver, Kalotaszegi, Heveder, Folker.