ÁllamfőválasztásLelkiismereti szavazásra buzdít az EMNP

2019. november 8., péntek, Belföld

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) mind a hétvégi elnökválasztáson való részvételt, mind pedig a szavazást a magyar közösség tagjainak lelkiismeretére bízza. Az alakulat bírálja  az RMDSZ-t, hogy elzárkózik a párbeszédtől a másik két magyar párttal, illetve államfőjelöltjük, Kelemen Hunor kampánya során szinte teljesen elhallgatták a magyar sorskérdéseket.

Az alakulat közleménye szerint az elnökválasztási kampányban a magyar közösség nevében induló jelöltet még 30 esztendővel a rendszerváltozás után sem „fenyegeti” a győzelem reménye, viszont a kampány lehetőséget teremt a romániai közbeszéd napirendjére tűzni az erdélyi magyarság fontos ügyeit, valamint arra, hogy a közös célok minél több erdélyi magyar szavazópolgárt mozgósítsanak, felmutatva a közösség erejét. „Az Erdélyi Magyar Néppárt ezért javasolt többpárti és össztársadalmi egyeztetést mind a jelölt személyének, mind az általa képviselt választási program tárgyában. A parlamenti képviselet monopóliumának birtokában ezt az egyeztetést a legnagyobb erdélyi magyar párt ismételten elmulasztotta, kampánya során pedig tetszetősnek látszó, de általános frázisokat pufogtató, a magyar sorskérdéseket szinte teljesen elhallgató üzeneteket adott jelöltje szájába, és eleve lemondott a közösség egy jelentős részének megszólításáról” – állapítják meg.

A párt szerint nehéz helyzetben van, aki reálpolitikai megfontolások és a politikai teljesítmény alapján szeretne dönteni arról: hogyan szavazzon az államfőválasztás első fordulójában. Az EMNP ezért nem foglalt állást a szavazáson való részvétel és valamely jelölt támogatása tekintetében, hívei lelkiismeretére bízva a döntést. „Tesszük ezt abban a reményben, hogy a jövő évi két – a magyar közösség szempontjából sokkal fontosabb – választásig sikerül kialakítani a sikeres szerepléshez elengedhetetlen akcióegységet” – zárul az EMNP országos elnökségének közleménye.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1028
szavazógép
2019-11-08: Belföld - :

Elkezdődött az első per (Úzvölgyi katonatemető)

Kezdetét vette szerdán az úzvölgyi temető első, a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat és Csíkszentmárton önkormányzata által indított per a Bákó megyei törvényszéken – jelezte a jogvédő szervezet. Beszámolójuk szerint szerdán a Hargita megyei önkormányzat is kérvényezte a belépést a perbe. A felperesek a dormánfalvi önkormányzattól az építkezési engedély megsemmisítését és a terület eredeti állapotába való visszarendezését kérik. A szolgálat ugyanakkor bírálja a Bákó megyei prefektust, mivel csak az építkezés utólagos törvényessé tételét kéri az önkormányzattól.
2019-11-08: Belföld - :

Tőkés: értük is szóljanak (Beke–Szőcs-ügy)

Tőkés László szerint az államfő-választási kampány kiváló alkalmat kínálna arra, hogy az RMDSZ jelöltje felemelje szavát a terrorizmus alaptalan vádjával ártatlanul bebörtönzött Beke István és Szőcs Zoltán érdekében. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke úgy véli, az új kormány támogatásának feltételeként az RMDSZ-nek a kézdivásárhelyi fiatalok szabadon bocsátását is meg kellett volna szabnia. Tőkés László szerdán a feketehalmi börtönben raboskodó két fiatalembernél Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő társaságában tett látogatását követően fogalmazta meg álláspontját.