Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Tovább növekszik a magyarországi e-kereskedelem teljesítménye /X/

2019. november 11., hétfő, Pénz, piac, vállalkozás

A magyar e-kereskedelem növekedése az idei év első felében mintegy 16,4% volt, ami lényegesen magasabb a kontinens átlagánál. Habár a növekedési ütem kisebb mértékű lassulást jelent az előző évekhez képest, a mostani teljesítmény kifejezetten figyelemreméltó. Mutatjuk, miért…

Az e-kereskedelem növekedése három alappilléren nyugszik. Az egyik pillér a vásárlói bázis növekedése; amíg jelentős mértékben nőtt az interneteléréssel rendelkezők száma, addig az e-kereskedelem is könnyedén vonzott be új vásárlókat, mára azonban a növekedési plafon erősen érezteti a hatását. 2018-ban az aktív internetezők mintegy 52%-a vásárolt, ez az arány kisebb mértékben tovább növekedhet.

A növekedés másik fontos pillére az átlagos megrendelési érték, vagyis az az összeg, amit egy rendelés alkalmával otthagyunk a webáruháznál. Ha egy tranzakció során megrendelünk egy 99 ezer forintos hűtőszekrényt és egy ezer forintos hajsampont, akkor a megrendelési érték 100 ezer forint lesz, tehát a nem összekeverendő az átlagos termékárral.

Ha úgy döntünk, hogy mostantól a szappant, a sampont és fogkrémet is online vásárlással szerezzük be, akkor bizonyosan csökkenteni fogjuk az átlagos megrendelési értéket, hiszen ezek a termékek esetében az együttes ár sem magasabb néhány ezer forintnál. Ha a webáruházak növelni szeretnék az átlagos kosárértéküket, akkor elsősorban arra kell elérniük, hogy a vásárlók minél több terméket tegyenek a kosarukba, illetve minél magasabb árfekvésű palettáról válogassanak. 2018-ban átlagosan 11 ezer forintot költöttünk egy-egy tranzakció során.

A növekedés harmadik lába pedig a vásárlási gyakoriság. Minél gyakrabban vásárlunk, annál több bevételt termelünk a webshopok számára. Persze az e-kereskedők is jól tudják, hogy a vásárlók nem kereskedőt, hanem terméket választanak, amihez megkeresik a megfelelő shopot. E tekintetben tehát meghatározó a megfelelő ár biztosítása, a szolgáltatások minősége és a webáruház máskaismertsége is. Nem véletlenül él az a vélemény, miszerint egy régió e-kereskedelmének fejlettségét a vásárlási gyakoriság határozza meg. Ha a webáruházak szolgáltatása nem megfelelő, a vásárlók újra az offline boltok felé fordulnak.

A magyar e-kereskedelem fejlődésében fontos szerepet játszik a piacvezető szereplők folyamatos versengése. A jelentős mértékű leárazásoknak köszönhetően egyre több vásárló dönt úgy, hogy bizalmat szavaz az online boltoknak. E tekintetben a Black Friday névre keresztelt akciók új lendületet adhatnak az egész e-piacnak.

Egyes vélemények szerint a következő évek e-kereskedelmi trendjeit alapvetően meg fogja határozni a közepes méretekkel rendelkező webáruházak külföldi terjeszkedése. Ma még elsősorban a nagy szereplők online boltjaival találkozhatunk Romániában vagy akár Szlovéniában, azonban megfelelő exportterv, jó logisztikai és marketing támogatás birtokában egyre többen válhatnak versenyképessé ezekben az országokban is. (X)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint jó hatása lesz-e az edzőváltásnak a Sepsi OSK-nál?

eredmények
szavazatok száma 587
szavazógép
2019-11-11: Belföld - :

Államfőválasztás: Iohannis–Dăncilă összecsapás a második fordulóban

Az Állandó Választási Hatóság által éjfélkor – a szavazatok több mint 95  százalékának összesítése után – közzétett adatai alapján Klaus Iohannis hivatalban lévő államelnök, a Nemzeti Liberális Párt jelöltje és Viorica Dăncilă volt kormányfő, a Szociáldemokrata Párt elnöke és jelöltje mérkőzik meg az államfőválasztás második fordulójában. A hatóság által közöltek alapján Iohannis a voksok 36,6 százalékát szerezte meg, míg Dăncilă 24,17 százalékot. A harmadik helyen az MRSZ–PLUS államfőjelöltje Dan Barna végzett, rá a választópolgárok 13,54 százaléka adta a voksát. Az IRES, valamint a Curs-Avangarde közvélemény-kutató intézetek elsőként 21 órakor közzétett exit poll felmérések már nagyjából előrejelezték az eredményeket, hibahatáron belüli adatokat mutatva. A magyar jelöltet, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnökét a felmérések 3,9, vagy 4,6 százalékra taksálták, a hivatalos részeredmény szerint közel 4,5 százalékot teljesített.
2019-11-11: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Háromszéken Kelemen Hunor győzött (Elnökválasztás)

Nőtt Kelemen Hunor népszerűsége Háromszéken, vagy a kampánya sikerült jobban, de tény: az idei elnökválasztáson az RMDSZ elnöke több szavazatot kapott, mint a korábbiakon.