Mi, hol, mikor?

2019. november 12., kedd, Mi, hol, mikor?

FLOW Nemzetközi Mozgásszínházi fesztivál
Harmadik alkalommal rendezik meg Sepsiszentgyörgyön a FLOW Nemzetközi Mozgásszínházi Fesztivált november 13–17. között. A FLOW3 idén is a kortárstánc-szcéna reprezentatív irányvonalaiból mutat be előadásokat, a fesztivál fő tematikája a letisztultság és a minimalizmus köré épül.

  • Fotó: Barabás Zsolt
    Fotó: Barabás Zsolt

A fesztivál idei kiadásán olyan produkciók lesznek láthatóak, amelyek betekintést nyújtanak a mai európai tánc- és mozgásszínház különböző irányzataiba. Az ötnapos rendezvényen négy meghívott produkcióra, az M Studio legújabb előadására, valamint beszélgetésekre kerül sor a meghívott alkotókkal. A szerdai program: az M Studio 19 órától a Variations: Nr.1 című előadását játssza a Háromszék Táncstúdióban (időtartam: egy óra). Koreográfus: Ermira Goro.

Előadás
MANDICS GYÖRGY SEPSISZENTGYÖRGYÖN. A kovásznai Fábián Ernő Népfőiskola meghívottjaként Mandics György író, történész, matematikus, néprajzos, rovásírás-kutató (Budapest) tart előadást Magyarok a Kaukázusban a rováskrónikák tükrében címmel ma, a megjelent időponttól eltérően, 17 órától Sepsiszentgyörgyön az unitárius egyházközség tanácstermében. Házigazda: Péterfi Ágnes Zita segédlelkész.
TUDÁS – ÉLMÉNY – TAPASZTALAT. A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Háromszéki TÉT-estek elnevezésű rendezvénysorozatának meghívottja dr. Mara Gyöngyvér, a csíkszeredai Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektorhelyettese, a Biomérnöki Tanszék docense, aki Humán mikrobiom, avagy ismerjük meg testünk parányi lakóit címmel tart előadást. Szervezetünkben számos mikroba él, de nemcsak életterei vagyunk a baktériumoknak, hanem együtt élünk velük. Az előadás olyan kérdésekre fogalmaz meg választ, hogy például miképpen befolyásolják a mikrobák a párválasztásunkat, a kedélyállapotunkat és a testsúlyunkat. Ugyanakkor a legfrissebb kutatások tükrében a mikrobiom és a betegségek kialakulása közötti összefüggésekre is kitér az előadó november 14-én, csütörtökön 18 órától a programot szervező könyvtár Gábor Áron Termében.

Zene
ENESCU MINDENKINEK. Az Árkosi Kulturális Központ és a George Enescu Nemzeti Múzeum rendkívüli kamarazene-koncertet szervez ma 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Bástya-házban (Olt utca 6. szám) Enescu – mindenkinek közérthető módon címmel. Fellép: Ioana Maria Lupașcu (zongora) és Ștefan Ignat (bariton). Műsoron részletek az Oidipusz című operából, valamint közismert Enescu-dalok és zongoraművek. Belépő: 10 lej.
JAZZKONCERTEK. Ma 20 órától Sepsiszentgyörgyön a Szimplában koncertezik a budapesti Balázs Elemér Group jazzformáció, Magyarország egyik legnépszerűbb jazz-zenekara. A zenekar tagjai: Horváth Cintia (ének), Szakonyi Milán (ének), Czibere József (ütőhangszerek), Komjáti Áron (gitár), Peczek-Lakatos Krisztián (nagybőgő), Balázs József (billentyűsök), Balázs Elemér (dob). * Szerdán 20 órától Sepsiszentgyörgyön a Míves Házban a budapesti Tóth Viktor szólószaxofon-koncertet tart vetítéssel. Idén jelent meg hetedik lemeze Lamu címmel, lemezei közül több Az Év jazzlemeze díjat kapott, többször az év jazzszemélyiségének választották. Koncertjeivel, elő­adásaival, műhelymunkáival járja a világot Indiától az Egyesült Államokig.

Könyvbemutató
* Kézdivásárhelyen ma 18 órától a Vigadó Művelődési Házban Cey-Bert Róbert Gyula A szabadságharcos. Egy élet 1956 szellemében című, az 1956-os szabadságharc győzelmét és leverését a résztvevő hitelességével elénk táró, valamint A Székely Hadosztály című kötetei kapcsán tart előadást. A belépés díjtalan.
* A Tortoma Kiadó a Kárpát-koszorú Hegyei címmel turistakalauz-sorozatot indít azzal a szándékkal, hogy hegységenként bemutassák a Kárpátokat Orsovától Dévényig. A sorozat első kötete, A Hargita-hegység turistakalauza Zsigmond Enikő csíkszeredai geológus, természetjáró tollából származik. A kiadó szándéka, hogy a sorozat minden kötetének bemutatója az adott hegység egyik menedékházában, valamely jelentősebb épületében legyen. A Hargita-hegységet bemutató kötet sepsiszentgyörgyi bemutatója november 14-én 18 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében lesz. Ismerteti, a szerzővel beszélget Kisgyörgy Zoltán újságíró, geológus. Házigazda: Demeter László.

Magyarok jogvédelme a Kárpát-medencében konferencia
A Kisebbségi Jogvédő Intézet idén november 28–30. között rendezi meg Budapesten a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogi Karának dísztermében a Magyarok jogvédelme a Kárpát-medencében című éves konferenciáját. Az esemény célja a határon túli magyar kisebbségi jogvédelem mai tapasztalatainak összegzése, az egyes régiók civil jogvédőinek, jogászainak és ügyvédjeinek kölcsönönös tájékoztatása, valamint új információk szerzése és kapcsolatok építése. A rendezvényen a meghívott szakértők mellett az intézet partnerei mutatják be tevékenységüket. Jelentkezni a kji.konferencia.jelentkezes@gmail.com e-mail-címen lehet.

Mozi
MŰVÉSZ MOZI. A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16.30-tól Terra Willy – francia animációs kalandfilm, magyarul beszélő; 16.45-től Addams Family – amerikai animációs film, románul beszélő; 18.15-től Demóna: A sötétség úrnője – amerikai kalandfilm, fantasy, román felirattal; 18.30-tól Élősködők – koreai filmdráma, román felirattal; 20.30-tól Joker – amerikai krimi-dráma, román felirattal; 21 órától Álomnagyi – francia vígjáték, román felirattal. Telefon: 0787 526 102.
VIGADÓ MOZI. A Vigadó Művelődési Ház nagytermében ismét megnyitja kapuit a Vigadó mozi, ahol szerdán 19 órától a Tóth Barnabás rendezte Akik maradtak című magyar drámát tekintheti meg a közönség. A belépő ára 10 lej.

Ünnepi gálaműsor
A kovásznai Művelődési Központban szerdán 18 órától tartják a magyar nyelv napja alkalmából az Ifjú szívekben élek című ünnepi gálaműsort. Fellépnek a Kőrösi Csoma Sándor Líceum kisdiákjai, a Vizitke, a Pitypang és a Recefice néptánccsoport, a Kőrösi Csoma Sándor Líceum XII. B osztálya, a Zöld Fenyő Néptánccsoport (Sepsiszentgyörgy–Sepsikőröspatak).

Tortoma Önképzőkör
A baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében ma 19 órától Barangolás Barcaságon – Erdély keleti kapuja címmel dr. Kovács Lehel István egyetemi tanár, helytörténész, az Erdélyi Kárpát-Egyesület elnöke (Négyfalu) tart vetítéssel egybekötött előadást. Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Grigore Bălan tábornok út 33. szám alatti Salvia (telefon: 0267 313 513, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Gábor Áron utcai Richter Gedeon (0267 362 280) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
DÍSZÍTŐMŰVÉSZET. A sepsiszentgyörgyi Szorgos Kezek díszítőművészeti szakkör ma 15–18 óráig várja az érdeklődőket a belvárosi Szent József-plébánia könyvtárában (Kós Károly út 6. szám). Telefon: 0727 273 056.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és csütörtökön 19 órától Ágó-gym – alakformáló fitnesz hölgyeknek. Telefon: 0722 233 774; facebook: @liveartdancestudio.
TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket (alkohol-, játék- és drogfüggőséggel küzdőket) és hozzátartozóikat várják ma Sepsiszentgyörgyön 18 és 20 óra között a szemerjai református egyházközség könyvtárter­mé­be. A teljes diszkréció garantált. Ér­deklődni, jelentkezni a 0757 489 778-as vagy a 0267 351 716-os telefonon lehet.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 18 órától aerobiktánc kisiskolásoknak, 19 órától stepaerobik. Telefon: 0722 243 234.
ASZTALITENISZKLUB. Sepsi­szentgyörgyön a Szemerja negyedbeli Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyermekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
MÉRÉS. A Kovászna Megyei Vöröskereszt székházában, Sepsiszentgyörgyön a Kós Károly út 7. szám alatt hetente egyszer, minden kedden 9–12 óráig lehet vérnyomást, vércukrot és koleszterinszinetet méretni.
ZÁRVA. Fertőtlenítési munkálatok miatt a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum november 17-ig nem fogad látogatókat.
HUMORPINCE. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában szerdán 18 órától várnak minden humorkedvelőt, kikapcsolódni vágyót.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1395
szavazógép
2019-11-12: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a komollói
id. NÉMET JÁNOS
életének 84. évében méltósággal viselt betegség következtében 2019. november 11-én csendesen elhunyt.
Búcsúztatása 2019. november 13-án, szerdán 15 órakor lesz a komollói otthonában.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes,
emléke áldott.
A gyászoló család
4314749
2019-11-12: Sport - :

Hosszú második a világkupa összetett versenyében (Úszás)

Nem sikerült ledolgoznia hátrányát az ausztrál Cate Campbell mögött, így Hosszú Katinka összetettben a második helyen végzett az úszók világkupa-sorozatában, amely szombaton Dohában zárult.