TeniszFranciaország ismét Fed Kupa-győztes

2019. november 12., kedd, Sport

Franciaország harmadszor nyerte meg a női tenisz Fed Kupát, miután a perthi finálé utolsó, páros mérkőzésén Kristina Mlade­novic és Caroline Garcia 6:4, 6:3-ra legyőzte az ausztrál Ashleigh Barty–Samantha Stosur kettőst.

Szombaton a világranglistán 51. Ajla Tomljanovic mindössze két gémet tudott hozni Kristina Mladenovic (40.) ellen. A házigazdák azonban hamar lelohasztották a franciák lelkesedését, mivel az egyéniben világbajnok Barty még simább meccsen győzött Caroline Garcia ellen.

A vasárnapi folytatásban előbb a Fed Kupában már 15 meccs óta veretlen Barty ragadott ütőt az ellenfél első számú játékosa, a 26 éves Mladenovic ellen. A világelső kétszer is elvette riválisa adogatását, és 33 perc alatt szettelőnybe került. A többet kezdeményező Mladenovic a folytatásban már eljutott bréklabdákig, de csak 4:4-nél tudott élni velük, majd kiszerválta a játszmát, és kiegyenlített.

Az utolsó felvonásban Mladenovic 3:1-re elhúzott, viszont a 23 esztendős Barty nemsokára beérte. A Roland Garros címvédője, azonban 4:4-nél ismét elbukta az adogatását, csakhogy a francia játékos nem tudta kiszerválni a meccset, amely rövidítésbe torkollott. A tie-breakben a hazai közönségkedvenc megint sokat rontott, és mindössze egy labdamenetet tudott megnyerni, így 2 óra 32 perc után ismét a vendégcsapat vezetett.

A folytatásban Alja Tomljanovic diadalmaskodott Pauline Parmentier felett, így az ausztrálok 2–2-re kiegyenlítettek. Első összecsapásukon a horvát születésű Tomljanovic remek nyerő ütésekkel ellensúlyozta rontásait és 41 perc alatt hozta a nyitószettet. A folytatásban a 26 éves hazai kedvenc 4:2-re elhúzott, a stabilabban ütő Parmentier azonban visszabrékelt, sőt, labdája volt az 5:4-hez is. A játsz­ma hajrájában aztán Tomljanovic koncentrált jobban, és 1 óra 33 perc alatt győzött.

A finálé az utolsó csatában dőlt el, Alicia Molik ausztrál kapitány az  Ashleigh Barty–Samantha Stosur kettőst, a francia Julien Benneteau pedig a Kristina Mladenovic–Caroline Garcia párost küldte pályára a sorsdöntő mérkőzésen. Garcia rögtön elvesztette az adogatását, majd nemsokára a 35 éves Stosur is így tett. A felek 2:2 után fej fej mellett haladtak, majd 5:4-nél a vendégek ismét brékeltek és 31 perc alatt hozták a nyitószettet.

A folytatásban az alig rontó európaiak 3:0-ra és 4:1-re elhúztak, majd volt labdájuk az 5:1-hez, míg az ausztráloknak a 4:3-hoz is. Stosur adogatásánál a hazaiak még két mérkőzéslabdát hárítottak, de Mladenovic 5:3-nál már kiszerválta a meccset, amely 1 óra 15 percig tartott, így Franciaország 1997 és 2003 után ismét megnyerte a Fed Kupát.

A Fed Kupa fináléját idén rendezték meg a hagyományos formában utoljára, mivel a nemzetközi szövetség a férfi Davis-kupa mintájára átszervezte a sorozatot. 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben a döntő Budapesten lesz. A selejtezőket február 7-én és 8-án vívják, a nyolc győztes csatlakozik az április 14. és 19. közötti, 12 csapatos finálé biztos résztvevőihez: a házigazda magyarokhoz, az idén döntős ausztrálokhoz és franciákhoz, valamint a szabadkártyás csehekhez.

Végeredmény: Ausztrália–Franciaország 2–3 (Ashleigh Barty, Samantha Stosur–Kristina Mladenovic, Caroline Garcia 4:6, 3:6; Ajla Tomljanovic–Pauline Parmentier 6:4, 7:5; Ashleigh Barty–Kristina Mladenovic 6:4, 4:6, 6:7; Ajla Tomljanovic–Kristina Mladenovic 1:6, 1:6; Ashleigh Barty–Caroline Garcia 6:0, 6:0).

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1395
szavazógép
2019-11-12: Sport - :

Hosszú második a világkupa összetett versenyében (Úszás)

Nem sikerült ledolgoznia hátrányát az ausztrál Cate Campbell mögött, így Hosszú Katinka összetettben a második helyen végzett az úszók világkupa-sorozatában, amely szombaton Dohában zárult.
2019-11-12: Magazin - :

Kidobnák Rákóczi földi maradványait (A Magyar Tudomány Napja Csíkszeredában)

II. Rákóczi Ferenc szabadságharca és a székelyek címmel szervezett pénteken konferenciát az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) csíkszeredai fiókja A magyar tudomány napja Erdélyben rendezvénysorozat részeként Csíkszeredában a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen.