Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

VendéglátóiparEgyre többet járunk vendéglőbe

2019. november 13., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A hazai vendéglátóipar forgalma évente mintegy 10 százalékkal bővül, három-négy év múlva minden bizonnyal eléri az 5 milliárd eurós bevételt. Legnagyobb mértékben a kávézók forgalma növekedett – áll egy szaktanulmányban.

  • Agora Floreasca – a főváros új típusú gyorsétkezdéje. Forrás: Restocracy
    Agora Floreasca – a főváros új típusú gyorsétkezdéje. Forrás: Restocracy

Az Ager­pres hírügynökség által idézett Cushman & Wakefield Echinox cég elemzésében a piaci szereplők mintegy 10 százalékánál, az ágazat 700 szereplője közül 73-nál végzett felmérést. A pénzügyminisztérium adatai szerint a vizsgált egységek piaci részesedése mintegy 20 százalékra tehető, forgalmuk tavaly elérte a 650 millió eurót.

Az elemzés szerint a hat kategóriába sorolt vendéglátó egységek forgalma 2014 és 2018 között évente 15,2 és 32,7 százalék között bővült, előbbi a készételt kínáló vendéglők, utóbbi a kávézók esetében valósult meg. Az adatok és az előrejelzések alapján az elemzők arra számítanak, hogy a következő években is marad a növekvő tendencia, a szektor forgalma átlagosan évente 10 százalékkal növekedhet a következő három-négy évben, és eléri az ötmilliárd eurót.

Mindez olyan körülmények között, hogy Romániában a családi költségvetésben még mindig a vendéglői szolgáltatásokra költünk a legkevesebbet az uniós országok között, hiszen míg nálunk családonként a fogyasztás csupán 3,1 százalékát tették ki ezek a szolgáltatások, addig az unióban az arány átlagosan 8,8 százalék. Magyarországon például a család átlagfogyasztásában a vendéglői szolgáltatásokra költött összeg 9,2 százalékot tesz ki, míg Csehországban 9 százalékot.

Az elemzés arra is rámutat, hogy a bővülés alapvetően két tényezőnek tudható be. Egyrészt jelentős mértékben fejlődik az úgynevezett Food Hall-piac, vagyis a nagyvárosokban egyre több vendéglőt, gyorséttermet, kávézót, bárt működtetnek, a bevásárlóközpontokban is bővül a vendéglátó egységek forgalma, ugyanakkor az internetes rendelések népszerűsége az elkövetkező években is folyamatosan növekszik majd, főként a hozzánk is betörő nemzetközi platformoknak köszönhetően.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2462
szavazógép
2019-11-13: Pénz, piac, vállalkozás - Nagy D. István:

Az építkezés a művészethez hasonlítható (Magánvállalkozás)

Több mint tizenkét éves, sikerekkel koronázott sportkarrier után részben a kényszer hatására döntött vállalkozás indítása mellett Kolcza István 2007-ben, a gazdasági válság hajnalán. A kezdetekkor igen kedvezőtlen körülmények között rajtoló vállalkozásról, a sport irányából az építőiparba vezető útról, motivációról, hozzáállásról, valamint az ágazattal kapcsolatos tapasztalatairól mesélt.
2019-11-13: Pénz, piac, vállalkozás - :

Nettó átlagbér

Szeptemberben a nettó átlagbér augusztushoz képest 1,2 százalékkal (38 lejjel) volt több, mint az előző hónapban, így elérte a 3082 lejt.