Romantikus hangulat a lakberendezésben? Akkor tapéta! /X/

2019. november 13., szerda, Életmód

A romantikus lakberendezési irányzatot az esetek többségében fantáziadús elképzelések, erőteljesen megjelenített érzelemvilág, valamint az egyéni belső érzések megjelenítése jellemzi. Ebben a lakberendezési stílusban a múltból merített elemek mellett központi helyet kap a szerelem élménye, elsősorban színeken és különböző tematikájú mintázatokon keresztül. A romantikus lakberendezési stílus kedveli továbbá nemcsak a meseszerű elemeket, de a természet szépségeinek felfedezését is. A melegség az otthonosság, a bájosság a különböző falburkolatokon, közülük is leginkább a romantikus stílusú tapétakollekciókon érhető tetten.

Fókuszban az érzelmi jelleg

A romantika, mint korstílus, és mint művészeti irányzat mindig is kapcsolódott a vágyódáshoz, a szeretethez, a szerelemhez és általában a szenvedélyhez. Mindennapi rohanó világunkban ezek a hangulatok gyakran nem találnak elegendő helyet a mindennapi életünkben. Romantikus tapétával ellenben könnyűszerrel létrehozhatunk idillikus helyeket otthonunk különböző szegleteiben. Ha szemügyre vesszük a különböző tapétamárkák kollekcióit, azonnal szembetűnik, hogy a romantikus tapétákat elsősorban a különböző méretben megjelenített virágminták, a nosztalgikus motívumok, a természeti képek illetve a legkülönbözőbb madár és állatmotívumok jellemzik.  Lakberendezők szerint a romantikus tapéta akkor éri el a kívánt hatást, ha szemlélőjében vonzza az érzelmi odaadást és megjelenítik az érzelmek kivetülését.

A tapéta anyagminősége is sokat számít

A legtöbb romantikus tapéta a tapétapiacon vlies vagy papír alapú tapétaként vásárolható meg. Ez a megkülönböztetés a tapéta hordozó anyagára utal. A felszíni, látszó felületek kiváló minőségű papírból, vlies tapétából, vinilből, textilszálakból, természetes anyagokból, műbőrből készültek, üveggyöngyökkel, fém és effekt fóliák kivitelezésében. Romantikus tapétákból ma már mosható felülette is széles körben válogathatunk.

Helyiségek, ahol jól mutatnak

A romantikus tapéták többsége által megjelenített lágy színek, illetve a kifejezetten kellemes tapintású anyagok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy igazán jól érezzük magunkat otthonunkban. Elsőre azt gondolhatnánk, hogy a romantikus tapéták leginkább a fiatal lányok szobájában mutatnak jól. Az igaz, hogy a tinédzser lányok körében bizonyos tapétakollekciók romantikus darabjai nagy népszerűségnek örvendenek – körükben mindenekelőtt az apró- vagy éppen stilizált virágminták népszerűek –, de kifejezetten jól érvényesülnek otthonunk más helyiségeiben is. A romantikus tapétákat modern korunk lakberendezési trendjeinek hatására előszeretettel alkalmazzák a hálószobák falain. Rendkívül mutatós és hangulatos összképet teremthetünk például abban az esetben, ha a hálószobában található franciaágy fejtámla felőli falszakaszon egy romantikus, nagy virágmintás tapétát helyezünk. Ehhez persze az is szükséges, hogy a tapéta felületén megjelenített virágminták a bordó, a mályvaszín vagy a rózsaszín valamilyen színárnyalatait vonultassák föl.

Ne tévesszünk mértéket!

Lakberendezők óva intenek attól, hogy a romantikus lakberendezési stílus jegyében a vonatkozó helyiség minden egyes bútordarabja valamint kiegészítője a romantika jegyében pompázzon. Ennek szellemében a romantikus tapétát se alkalmazzuk lehetőleg az olyan helyiségekben, ahol gyakorlatilag minden a romantika jegyében van. Romantikus tapétával kifejezetten ajánlott kitapétázni az olyan nappalik falait, ahol a klasszikus stílus képviselteti magát bútorok és más egyéb lakberendezési tárgyak formájában. Újabban kifejezetten népszerűvé kezd válni a modern bútorzat romantikus tapétával történő párosítása is, hiszen a modern stílusjegyben gyártott bútorok egy-két kivételtől eltekintve nagyon jól mutatnak virágos mintákat megjelenítő tapéták környezetében. (X)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 556
szavazógép
2019-11-13: Közélet - :

Felújítják a csernátoni Kandia-hidat

Aláírta a kivitelezési szerződést a versenytárgyalást elnyerő megyei útosztállyal a csernátoni Kandia híd felújítására Fábián Sándor, a község megbízott polgármestere.
2019-11-14: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Gidófalva ösvényei

Nem volt könnyű haladni, sőt egyre nehezebb volt a régi településfejlesztési politika ösvényein, de hogy az elkövetkezőkben milyen változásokra számíthatunk, azt is nehéz most megmondani –  derült ki a Berde József polgármesterrel folytatott beszélgetésből, aki  Gidófalva község: a névadó település, valamint Angyalos és még két ikerfalu, Étfalvazoltán és Fotosmartonos gondjait rendezi. Kíváncsian várja, hoz-e valami könnyítést az egyre gyorsabban közeledő új esztendő.