Víz alatt Velence

2019. november 14., csütörtök, Világfigyelő

Két idős ember életét vesztette az olaszországi Velence városában, amelyet tegnapra virradó éjszaka rekordmagasságú tengervíz öntött el a heves esőzések nyomán. Velencében továbbra is esik az eső, az erős szél miatt a tengervíz beáramlik a városba. Az óvodák, iskolák tegnap is zárva tartottak. A készültséget péntekig meghosszabbították.

  • Fotó: MTI / AP / Luca Bruno
    Fotó: MTI / AP / Luca Bruno

Luigi Brugnaro polgármester azonnali fellépést kért a római kormánytól, többek között azt, hogy nyilvánítsa katasztrófa sújtotta övezetnek Velencét és térségét. Kijelentette, hogy Olaszország nemzetközi hírneve forog kockán: „meg kell mutatni, hogy nem hagyjuk veszni történelmi kincseinket!” – hangoztatta. Azt kérdezte, miért nem működik már a lagúnák bejáratánál tervezett Mose-mobil zsiliprendszer, amelynek feladata éppen az egy méter fölötti tengerár visszatartása lenne.

Francesco Moraglia velencei pátriárka úgy nyilatkozott, hogy a Szent Márk-bazilika „helyrehozhatatlan” károkat szenvedett.

Luca Zaia, Veneto tartomány elnöke fél milliárd euróra becsülte az első kárfelmérést.

Velencében továbbra is esős az idő, az erős szél miatt a tengervíz beáramlik a városba, a víz elárasztotta a híres Szent Márk teret is. A Szent Márk-székesegyházban a vízszint az éjszaka meghaladta az egyméteres magasságot. A sós víz elárasztotta a kriptát, valamint a nemrég restaurált padlózatot és mozaikokat. Szakértők attól tartanak, hogy ha a víz sokáig a bazilikában áll, kárt tehet a bazilika faszerkezetében is. Az olasz kulturális miniszter válságstábot küldött Velencébe.

Tegnap reggelre a vízszint 120 centiméterre süllyedt, majd a délelőtti órákban újabb ár érkezett 145 centiméteres szinttel. Az ár érkezését, a víz emelkedését szirénák jelezték folyamatosan. Az egy méter fölötti vízszint azt jelenti, hogy több ponton a térdig érő gumicsizma sem elegendő a közlekedéshez.

A város kedd óta víz alatt van, az éjszakai órákban a víz elérte a 187 centiméteres magasságot, ami rekordnak számít: a történelmi feljegyzések szerint ilyen magas vizet 1200 óta csak hat alkalommal mértek. Ez a második legmagasabb az 1966-os után, amikor a Szent Márk téren 194 centimétert mértek.

A tengerár teljesen elöntötte Pellestrina szigetét, ahol két idős ember életét veszítette. Egyiküket áramcsapás következtében érte a halál, amikor lakóházában a szivattyúkat próbálta meg elindítani.

A velencei Ca’Foscari-palotában tűz ütött ki a víz okozta rövidzárlat miatt. Több velencei szállodát is víz öntött el az alsóbb szinteken.

A 2003-tól épített Mose zsiliprendszer 7 milliárd euróba került, és a legutolsó adatok szerint több mint kilencven százalékban készen áll, mégsem lépett eddig működésbe.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 99
szavazógép
2019-11-14: Belföld - :

Döntés várható (Tőkés László pere Bukarestben)

A romániai igazságszolgáltatás állapotára és a román jogállamiság helyzetére nagyon is jellemző módon öt éve húzódik az az erkölcsi kártérítési per, amelyet Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke még európai parlamenti képviselőként indított az 1989-es rendszerváltozásban betöltött szerepét elvitató, őt hazaárulónak és felbérelt diverzánsnak, ügynöknek és kémnek nevező volt Securitate-tisztek ellen – derül ki a Tőkés László sajtóirodája által szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
2019-11-14: Világfigyelő - :

Nem védik, előmozdítják az „európai életmódot” (Európai Bizottság)

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke a bírálatok nyomán az európai életmód védelméért felelős bizottsági tárca megnevezését az európai életmód előmozdítása elnevezésre változtatta – közölte az illetékes uniós szóvivő tegnap.