Útra kel Gábor Áron ágyúja

2019. november 14., csütörtök, Közélet

2010-ben történt „kiszabadítása” és Bukarestből való hazahozatala után mintegy félmillióan látták Gábor Áron egyetlen megmaradt ágyúját, és most a magyarországi közönségnek is bemutatják. Hétfőn nyílik a budai várban székelő Hadtörténeti Múzeumban az 1848–49-es ereklyék a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum gyűjteményéből című kiállítás.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A Honvédelmi Minisztérium alárendeltségébe tartozó Hadtörténeti Intézet és Múzeum november 16-án ünnepli létesítésének 101. évfordulóját. Az alkalomból hétfőn ünnepélyes keretek között megnyitják az 1848–1849-es tárlatot a Márványteremben. Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója elmondta, a meghívás már 2017-ben érkezett. A 80 darabot tartalmazó gyűjteményből 65 tárgyat kértek el, érdekes módon a Bem József által Kézdivásárhelynek adományozott tábori nyomdát nem. A sepsiszentgyörgyi kiállítás címét – Lészen ágyú! – sem őrizték meg. A tárlat fő attrakciója kétségkívül Gábor Áron ágyúja. Azt Sepsiszentgyörgyön, állandó helyén kívül bemutatták Kézdivásárhelyen, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Baróton, eddig mintegy félmillióan látták, amióta sikerült a bukaresti múzeum pincéjéből 2010-ben hazahozni, mondta az igazgató.

A kiállított tárgyak közt van többek között Gábor Áron, Bem József, Tuzson János portréja, Zathureczky István huszártarsolya, a Gábor Áron által készített asztalka, Kiss Ernő tábornok nyerge, Kossuth Lajos szipkája, Deák Ferenc Széchenyi Istvántól kapott pipája, az olaszországi Magyar Légió parancsnokságának bélyegzője, Damjanich János tábornok akasztófájából készített, keresztet tartalmazó kitűző, Dálnoki Miklós Péter hadnagy puskája, Bem József sétabotja, Szotyori Bátorszív Nagy Ferenc csákója, Berde Mózes vonalzója, Sepsiszentgyörgy 1848-as zászlaja. Láthatók székely katonai alakulatok pecsétnyomói, köztük a kézdivásárhelyi katonaneveldéé is, továbbá címeres patrontáskák és más ereklyék.

Budapesten jövő nyárig lesz látogatható a tárlat, utána a szegedi Móra Ferenc- és a nyíregyházi Jósa András-múzeum látja vendégül. Az igazgató elmondta, további tárgyalásokat folytatnak, hisz szeretnék, ha minél több helyre eljutna az anyag, ugyanis nincs miért hazahozni, hogy itt raktárba kerüljön. A múzeum teljes körű felújítása után kiemelt helyet kap a főépületben, hisz az 1848–1849-es szabadságharc Háromszék brandje lehet.

Fontos hozadéka lesz a budapesti kiállításnak, hogy ide kerül a tárlat installációja, továbbá az ottani szakemberek pontos tárgyleírásokat készítenek. És a majdani  sepsiszentgyörgyi állandó tárlaton mobilos applikációval különböző érdekességeket lehet majd megtudni. Például Gábor Áron ágyújának öntési mechanizmusába és működésébe is betekintést lehet majd nyerni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2242
szavazógép
2019-11-14: Közélet - Iochom István:

Kézdi tejtermékek Budapesten

A magyar fővárosban is kapható a Kézdi Lacto Coop Tejszövetkezet termékcsaládja – adta hírül közleményben Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája. Budapesten a Központi Vásárcsarnokban működő bolt, ahogy a Székely ízek név is jelzi, a különleges magyarországi hústermékek mellett minőségi székelyföldi termékeket kínál az anyaországi vásárlóknak. A Kézdi termékek közül a pásztorsajtot, puliszkatúrót, vajat keresik a legtöbben, de egyéb termékek is megtalálhatóak a budapesti üzletben.
2019-11-14: Közélet - :

Elütöttek egy kislányt

Egy ötéves kislányt ütött el egy személygépkocsi kedden kora délután Nagyborosnyón.