Tovább terjed az afrikai sertéspestisÚjabb vaddisznótetemekre bukkantak

2019. november 15., péntek, Közélet

Alig egy hónappal a vaddisznók esetében is beigazolódott sertéspestis-fertőzést követően újabb elhullott állatokat találtak – számolt be pénteki közleményében a megyei állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság. Háromszéken eddig húsz elpusztult vaddisznót jegyeztek, több mint ezret kilőttek és laboratóriumi vizsgálatnak vetettek alá.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Október 24-én számoltak be az első, afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznóról a háromszéki hatóságok, azóta több elpusztult állatot is találtak. A legutóbbi 16 tetemből 13 alkalmatlannak bizonyult a mintavételre, széttépve vagy oszlásnak indulva bukkantak rájuk, így azokat elásták, a többi elhullott állatból származó mintát szaklaboratórium vizsgálja.

A Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos által jegyzett tájékoztató szerint év eleje óta 359 házi sertés mintáját küldték szakvizsgálatra, ezeknél fennállt a fertőzés gyanúja vagy elpusztultak. Hét alkalommal beigazolódott az afrikai sertéspestis vírusának jelenléte: két őrkői, egy kőröspataki, valamint négy nagyajtai állat esetében. Laboratóriumban vizsgálták 1166 kilőtt, illetve 21 elhullott vaddisznó mintáit is. Az elpusztult egyedekből 4 fertőzöttnek bizonyult.

Mivel közeledik a hagyományos disznóvágások időszaka, a megyei állat-egészségügyi hatóság fokozza ellenőrzéseit, munkájukat más, illetékes szervek is segítik. Vizsgálják az élő sertéseket szállítókat és a sertéshúsból készült élelmiszert forgalmazókat, a közutakon pedig az állatokkal, húskészítményekkel illegálisan kereskedőket igyekeznek kiszűrni. Követik az állatok nyilvántartását, a trichinella-vizsgálatok elvégzését, a külterületeken, esztenákon tartott sertéseket, az erdős területeken felkutatják az elpusztult és beteg vaddisznókat.

Az afrikai sertéspestis terjedése miatt november 12-től – Suceava megye kivételével – az ország egész területén érvényesek az élő sertések és sertéstermékek mozgására vonatkozó korlátozások.

Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos lapunknak elmondta, az ország megyéit színekkel jelölt, különféle kockázati vagy veszélyes zónákba sorolták be annak függvényében, hogy hol, milyen állományokban jelent meg az afrikai sertéspestis. Az élő állatok, a sertéshús és húskészítmények mozgását ezeken a területeken a hatóságok szigorúan követik, főleg, hogy bizonyos esetekben állategészségügyi jóváhagyás is szükséges ehhez. Háromszék a legveszélyesebb területeket jelző piros színt kapta. A megyei főállatorvos azt ajánlja, minden esetben előzetesen tájékozódjanak a tiltásokról, tennivalókról a megyei állat-egészségügyi igazgatóságnál.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1561
szavazógép
2019-11-15: Közélet - :

Bántalmazta élettársát

Távoltartási rendeletet állított ki a zabolai rendőrőrs egy 45 éves férfi nevére, miután 49 éves élettársa szerda este jelentette, hogy megverte őt.
2019-11-15: Közélet - Szekeres Attila:

Temetőgyalázás Kézdiszentléleken

Meggyalázták a kézdiszentléleki temetőt, adta hírül pénteken a Kovászna megyei rendőrség.