Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Eldurvult a vita a Notre-Dame újjáépítéséről

2019. november 16., szombat, Magazin

Nincs konszenzus arról, hogyan kellene újjáépíteni a tavasszal leégett Notre-Dame-ot. A tűzvész sújtotta párizsi Notre-Dame-székesegyház újjáépítéséért felelős kormánybiztos arra kérte az épület eredeti formájában való helyreállítását szorgalmazó főépítészt, hogy fogja be a száját.

A székesegyházban április 15-én keletkezett tűzvész elpusztította a huszártornyot és a gerendázatot, másnap Emmanuel Macron elnök azt közölte, hogy öt év alatt szeretné helyreállíttatni a székesegyházat. A határidőt sokan szorosnak találják, az újjáépítők pedig két táborra szakadnak: az „ortodoxok” azt követelik, hogy a 19. században helyreállított műemlék azonos mása épüljön fel a Viollet-le-Duc által tervezett huszártoronnyal, a „modernisták” viszont újító kézzel nyúlnának az új építményhez, rajta hagyva a 21. század többé-kevésbé merész lenyomatát.

A székesegyház főépítésze, Philippe Villeneuve az „ortodoxok” közé tartozik, és korábban arról beszélt, hogy ő csak eredeti állapotában hajlandó helyreállítani a templomot. „Vagy az lesz, hogy eredeti formájában helyreállítom, és akkor azt én csinálom, vagy kortárs huszártorony lesz, de akkor azt mást fogja megcsinálni” – mondta Philippe Villeneuve még októberben egy rádióinterjúban.

Macron a „modernisták” közé tartozik, ahogy Jean-Louis Georgelin, a katedrális helyreállítását vezető kormánybiztos, korábbi vezérkari főnök is, aki most egy parlamenti bizottsági meghallgatáson mondta el a véleményét a katedrálisban 2013 óta dolgozó főépítészről. „Ami a főépítészt illeti, már elmagyaráztam neki, hogy fogja be a száját, és hogy okosan haladjunk előre annak érdekében, hogy a legjobb döntést hozzuk meg a Notre-Dame, Párizs, s mindenki számára” – fogalmazott a kormánybiztos.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1137
szavazógép
2019-11-16: Magazin - :

Bukovinai nap a Hagyományok Házában

A bukovinai székelyek hazatérésének 75. évfordulója alkalmából bukovinai napot tartanak november 23-án Budapesten a Hagyományok Házában.
2019-11-16: Riport - :

Bánja-e a székely? 5/1. - Hátrányból tör előre Etéd község?

Tervem, hogy körbejárjam a történelmi Udvarhelyszék településeit, amelyek jórészt a mai Hargita megye délnyugati részén helyezkednek el, illetve részben átnyúlnak Háromszék/Kovászna, Maros és Brassó megyébe is. Riportsorozatom egyik célja, hogy bemutassam Székelyföld különálló tájegységeit, áthajolva szomszédos közigazgatási területekhez tartozó kerítéseken, körülnézve ugyancsak székely településeken. Jelen esetben Udvarhelyszék irányából Erdővidék felé közelítve vesszük szemügyre a falvak mai gazdasági és társadalmi helyzetét, a rejtett és megmutatkozó potenciált, a pillanatnyilag zajló folyamatokat és a közeljövőre vonatkozó terveket. Minden egyes települést megvizsgálok az egyházközségek, a helyi vállalkozások szintjén, illetve a civil berkekben zajló közösségépítő munka szemszögéből is, külön figyelve arra, hogy rávilágítsak a szellemi és az épített örökségre.