KovásznaGálaműsor a magyar nyelv napján

2019. november 16., szombat, Közélet

Tartalmas, színvonalas műsorral ünnepelték a magyar nyelv napját Kovásznán. Szerda este zsúfolásig megtelt a művelődési központ nagyterme, sokan voltak kíváncsiak az Ifjú szívekben élek címet kapott gálaműsorra. A rendezvényen mellőzték a díszbeszédeket, bevezetésként a gálaestet konferáló két diák, Pap Gyopárka és Szőcs Csongor a magyar nyelv napjával kapcsolatos tudnivalókat osztott meg a közönséggel.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

2011-ben a  magyar Országgyűlés a magyar nyelv napjává nyilvánította november 13-át – hangzott el. A dátumot nem véletlenszerűen választották ki, 1844-ben ugyanis ezen a napon fogadták el a magyart államnyelvvé tevő, a magyar nyelv és nemzetiségről szóló törvényt. Ettől fogva megszűnt a latin és a német nyelv uralma. Magyarul alkották a törvényeket, magyarul zajlottak az Országgyűlés ülései, magyar nyelven folyt az ügyintézés, és az iskolákban magyarul tanították a gyermekeket – ismerhette meg az intézkedés fontosságát a közönség.

„2015-től Romániában is hivatalosan ünnepelhetjük a magyar nyelv napját. Városunkban idén ötödik alkalommal szervezünk ünnepi gálaműsort, így tisztelegve nyelvünk lelkes művelői, Bessenyei, Kazinczy, Csokonai, Berzsenyi, Kölcsey és utódaik előtt, akik nélkül ma nem volna magyar irodalom, magyar szó, magyar nyelv és magyar beszéd sem” – hangzott el.

A gálaest egyéni műsorral fellépő szereplői a Kőrösi Csoma Sándor Líceum nulladik–negyedik osztályos diákközösségét képviselték. A csoportos produkciók során bemutatkoztak a líceum Vizitke, Pitypang és Recefice néptánccsoportjai, vendégegyüttesként fellépett a sepsiszentgyörgyi és sepsikőröspataki táncosok együttese, a Zöld Fenyő.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2019-11-16: Jegyzet - László Zsuzsa:

Csak poénkodom

„Nyílt pályán 54 km/h állandó sebességgel haladó tehervonat egyik üres marhavagonját oldalára merőleges irányból érkező lövedék üti át. A becsapódás és a kimenet helyén keletkező lyukak a vonat haladási iránya mentén egymáshoz képest 5 cm-rel vannak eltolódva. Mekkora sebességgel mozgott a lövedék a 2,5 m széles vagon belsejében?” Na, mi ez? Van még. „Egy vízszintes síkon mozgó krumplis zsák 15 s-ig 5 m/s-os sebességgel egyenes vonalú egyenletes mozgást végez 20 N nagyságú vízszintes irányú, állandó húzóerő hatására. Készíts rajzot a testre ható erők feltüntetésével! Mekkora munkát végeznek a mozgás során a zsákra ható erők külön-külön?” Az, az! Persze, aki érti a fizikát, annak könnyű, már rájött, és lehet, hogy pillanatok alatt meg is oldja.
2019-11-16: Közélet - Váry O. Péter:

A magyarok útja

Matematikatanár, újságíró, tudományos-fantasztikus regények szerzője, költő – leginkább mégis a magyar rovásírás értelmezése által a magyar őstörténet átírójaként ismerik Mandics György (fotó) nevét. E témában kedd délután rövid előadást tartott a sepsiszentgyörgyi unitárius egyházközség tanácstermében.