Mi a különbség a forró és a jeges szauna között? /X/

2019. november 18., hétfő, Életmód

Hazánkban a forró, vagyis a finn szaunák az elterjedtebbek, de ez nem azt jelenti, hogy ne lennének másféle szaunák is. Elsőre meglepőnek tűnhet, de léteznek úgynevezett jégszaunák, melyek a névből is adódóan meleg helyett az extrém hideg segítségével vannak gyógyító hatással a szervezetre.

A jéghideg az új forró?

A két szauna hatása meglehetősen hasonlít egymásra, míg az egyiknél a meleg erejét használják a szervezet edzésére, a másiknál a hideg sokkoló élménye éri el ugyanezt az eredményt. Mindkét szauna sokat segít az immunrendszer erősítésében, de míg a meleg szauna leginkább a szervezet méregtelenítésében jeleskedik, addig a jégszauna a gyulladások, valamint az akut és krónikus fájdalmak remek ellenszere. Hiszen gondoljunk csak arra, hogy amikor ilyen jellegű problémával szembesülünk, máris nyúlunk a hideg vizes borogatásért, hogy enyhítsük a fájdalmainkat.

Hogyan működik a jégszaunázás?

Lényege, hogy egy speciálisan kialakított kabinban, úgynevezett krinoszaunában mínusz 100 és 140 Celsius fok közötti hőmérsékleten kell eltöltenünk 2-3 percet. Az extrém hideg hatására a szervezet felélénkül, a szerveink fokozott működésbe kezdenek, és beindulnak az öngyógyító mechanizmusok.

Első hallásra kibírhatatlannak tűnik, azonban ez ne szegje senki kedvét: a krinoszaunában a hideg nem olyan, mint amit mindannyian ismerünk. A kabinban a hideg levegő száraz, ezért megfagyni biztosan nem fogunk benne, és minimális kellemetlen érzés helyett egy különleges élménnyel és számtalan pozitív élettani hatással gazdagodhatunk.

A krinoszaunában az ajánlott öltözet a zokni és a kétrészes alsónemű. Gyakoriság szerint az első héten maximum háromszor használható legalább 1 nap kihagyással, utána heti 4 alkalom is engedélyezett lehet. A szükséges kezelések sűrűségét az egyéni érzékenység alapján határozzák meg.

Biztonsági okokból egyelőre nem kapható otthoni jégszauna, viszont már itthon is egyre több helyen – krinoszaunát használó intézményekben - igénybe vehetjük szakember felügyelete és irányítása mellett. Ha viszont az otthonodban szeretnéd élvezni a szaunázás nyújtotta előnyöket, válassz finn szaunát SpaTrendtől.

Mikor nem ajánlott a jégszauna?

Mint ahogy a finn szauna, a jégszauna sem ajánlható mindenkinek. Kerülni kell a használatát magas vérnyomásos betegség, szívelégtelenség, láz, rossz általános egészségi állapot, agyi vérkeringési zavar, szívritmuszavar, TBC, rosszindulatú daganatok, nagyfokú vérszegénység, fertőző betegségek, pajzsmirigy alulműködés és terhesség esetén, valamint nem használhatják 16 év alatti gyerekek sem. (X)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 522
szavazógép
2019-11-18: Sport - :

Márquez az idény utolsó futamát is behúzta (MotoGP)

A második helyről rajtoló Marc Márquez sikerét hozta a gyorsaságimotoros-világbajnokság idényének utolsó futama, a Valenciai Nagydíj. A már biztos világbajnok spanyol mögött a pole-os Fabio Quartararo zárt a második helyen, míg a dobogó harmadik fokára Jack Miller állhat fel.
2019-11-18: Szabadidő - :

Talicska a horgászcuccok könnyű szállításához /X/

Egy megbízható és kellően terhelhető talicska valódi kincsnek számít a sok holmival rendelkező horgász számára. Aki ugyanis cipelt már több száz méteren át egy komplett felszerelést a vízparton, az pontosan tisztában van ennek a sportnak az erős fizikai követelményeivel.