Mi, hol, mikor?

2019. november 19., kedd, Mi, hol, mikor?

XXVII. Erdővidéki Közművelődési Napok
A baróti Gaál Mózes Közművelődési Egyesület társszervezőjével, az Erdővidék Múzeumával együtt idén huszonhetedik alkalommal szervezi meg az Erdővidéki Közművelődési Napokat november 19–24. között. Mottója: „A nemes és önképző munkában egymáshoz szokott baráti frigyben felserdült ifjúság az a fundamentum, melyre egy-egy nemzet jövendőjét fel lehet építeni.” (Gaál Mózes)

A MAI program: Baróton az Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében 19 órától a Tortoma Önképzőkörön Székelyföld közössége szolgálatában – Csíkszeredai Főkonzulátus. Meghívott: Fodor Tamás konzul. Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.
SZERDÁN: 18 órától az Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében kerül bemutatásra az idén tavasszal és ősszel szervezett, Orbán Balázs nevét viselő, dokumentarista fotótáborok anyagából válogatott fényképtárlat. Megnyitóbeszédet mond: P. Buzogány Árpád, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont művelődésszervező munkatársa. Házigazda: Hoffmann Edit muzeológus. A Kovászna megye északnyugati sarkában elterülő erdővidéki történelmi táj­egységre ellátogató székelyföldi és magyarországi képírók: Balázs Ödön, Csíki Csaba, Erős Zoltán, Hlavathy Károly, Kerekes István, Kuthi Lázár, Nagy Botond, Pap Elek, Péli László, Sándor-Tóth Zsuzsanna, Szabó Béla, Vinczefi László.

Érdemoklevelek átadása a Mikóban
Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium dísztermében ma 14 órától adja át a magyar kormány képviselője minden nyugdíjba vonuló, magyar nyelven oktató pedagógusnak odaítélt szolgálati emlékérmet és érdemoklevelet.

Könybemutató
„A focisták közt a legjobb gitáros, a gitárosok közt a legjobb focista és az egyetlen csíki író, aki a tizenhatosról magasan rúgja be a labdát a kapuba, miközben kristálytisztán énekel” – összegzi önmeghatározását Nagy Lóránt, akinek A nyakleves antológiája című könyvét (Tipographic, Csíkszerereda, 2019) Sepsiszentgyörgyön november 21-én, csütörtökön 18 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében mutatják be.

Mozi
MŰVÉSZ MOZI. A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma 16.15-től Hamupipőke és az elvarázsolt herceg – amerikai animációs kalandfilm, románul beszélő és Demóna: A sötétség úrnője – amerikai kalandfilm, román felirattal; 18 órától Midway – amerikai–kínai történelmi filmdráma, román felirattal; 18.30-tól Terminátor: Sötét végzet – amerikai akció, magyarul beszélő; 20.30-tól A rendszer – amerikai akció, román felirattal; 21 órától Múlt karácsony – angol–amerikai romantikus vígjáték, magyarul beszélő. Telefon: 0787 526 102.

Ezüst Akadémia
Bálint Blanka Gyász a családban címmel tart előadást az 50 éven felülieknek szóló Ezüst Akadémián Sepsiszentgyörgyön ma 17 órától a Székely Mikó Kollégium dísztermében és Kézdivásárhelyen csütörtökön 16.30-tól a Vigadó Művelődési Házban.

Hitvilág
LELKIGYAKORLAT HÁZASPÁROKNAK. A Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ szervezésében lelkigyakorlatot tartanak házaspároknak intimitás, szexualitás és kapcsolatépítés tematikával a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban november 30. – december 1. között. Vezetői Gorove László és Kriszta, 37 éve házas budapesti szakemberek, a Családok Jézusban közösség felelősei. A hétvége célja, hogy a házastársi kapcsolat alapjait, a felek közti kommunikációt fejlesszék. A programban szentírásra alapozott előadások, egyéni és páros, valamint kiscsoportos beszélgetések, személyes idő és szentségimádás is szerepel. Részletek a csalad.ro oldalon.
MINDENNAPOK LELKIGYAKORLATA AZ ADVENTBEN. November 20. – december 18. között szerdánként este 7 órától a segítő nővéreknél lelkigyakorlat lesz, amelyre november 19-ig lehet jelentkezni a bajko.julianna@segitonoverek.info e-mail címen.

Közösségi bál
Sepsiszentgyörgyön az Orchidea vendéglőben (a városi stadionnal szemben) november 22-én, pénteken 18 órától jótékonysági eseményre szervez bált a Háromszéki Közösségi Alapítvány. (A Háromszéki Közösségi Alapítvány 2010-ben helyi kezdeményezésből jött létre vállalkozók és civil szervezeti vezetők közös elhatározásával. Az alapítvány működteti a nagy sikerű közösségikártya-programot.) Belépti díj: egy személynek 200, két személynek 350 lej – tartalmazza egy teljes menü árát. Zenél a Press Tones független sajtózenekar. Az alapítvány küldetése: szebbé tenni a háromszéki emberek életét. Honlap: hka.hu.

Orosz nyelvtanulási lehetőség
A Zöld Nap Egyesület november 26-tól újabb lehetőséget kínál arra, hogy Tolsztoj és Csehov nyelvét megismerhessék az érdeklődők. Salome és Mariam ESC-önkénteseknek köszönhetően ingyen lehet csatlakozni az orosz társalgási klubba. Lehetőség lesz nonformálisan tanulni a nyelvet, megismerhetik a hagyományos táncokat és történelmüket érdekes játékok segítségével. Részletek a zoldnap.info honlapon.

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Egerpatakon  szerdán 9–16 óráig (a villa­negyedben) szünetel az áramszolgáltatás.
ELŐADÁS. Az Erdélyi Kárpát-Egyesület háromszéki osztálya vetített képes előadást szervez ma 18 órától a Tanulók Házának dísztermében. Bar­thalis Szabolcs A Kaukázus árnyékában címmel tart élménybeszámolót.
DÍSZÍTŐMŰVÉSZET. A sepsiszentgyörgyi Szorgos Kezek díszítőművészeti szakkör ma 15–18 óráig várja az érdeklődőket a belvárosi Szent József-plébánia könyvtárában (Kós Károly út 6. szám). Telefon: 0727 273 056.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és csütörtökön 19 órától Ágó-gym – alakformáló fitnesz hölgyeknek. Telefon: 0722 233 774; Facebook: @liveartdancestudio.
TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket (alkohol-, játék- és drogfüggőséggel küzdőket) és hozzátartozóikat várják ma Sepsiszentgyörgyön 18 és 20 óra között a szemerjai református egyházközség könyvtártermébe. A teljes diszkréció garantált. Érdeklődni, jelentkezni a 0757 489 778-as vagy a 0267 351 716-os telefonszámon lehet.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 18 órától aerobiktánc kisiskolásoknak, 19 órától stepaerobik. Telefon: 0722 243 234.
ASZTALITENISZKLUB. Sepsiszentgyörgyön a Szemerja negyedbeli Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyermekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
MÉRÉS. A Kovászna Megyei Vöröskereszt székházában, Sepsiszentgyörgyön a Kós Károly út 7. szám alatt hetente egyszer, minden kedden 9–12 óráig lehet vérnyomást, vércukrot és koleszterinszintet méretni.
MIKÓS VÉNDIÁK TÁRSASÁG. November 20-án 18 órától kerül sor a következő találkozóra a Székely Mikó Kollégiumban. Napirenden a Társaság a 160 éves mikós rendezvényekbe való bekapcsolódása, megvalósítások értékelése, hátralévő tervek, illetve szervezeti kérdések. A találkozóra, megbeszélésre a 2010 előtt érettségizett évfolyamok véndiákjait várják.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Császár Bálint utca 14. szám alatti Farma-Line (telefon: 0367 412 103, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a 22-es udvartéri Dona (0372 407 089) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Ingyenes ügyintézés
Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai szerdán 16–17.30 óráig Mikóújfaluban a kultúrotthonban fogadják az érdeklődőket. Az igénylőknek segítenek a magyar állampolgárság kérelmezésében, a gyermekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, az útlevél igénylésében, regisztrációval, illetve anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben, és a dossziék összeállításában is. A fordítás és az igazolványkép elkészítése díjmentes.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1541
szavazógép
2019-11-18: Közélet - :

Árokban kötött ki

Súlyos sérüléssel járó baleset történt vasárnap este a Sugásfürdő és Sepsiszentgyörgy közötti úton.
2019-11-19: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó férj, édesapa, nagyapa,
BÁN DÁNIEL,
a volt árkosi hadsereg munkatársa
70 éves korában elhunyt.
Temetése 2019. november
20-án, szerdán 15 órakor lesz a szemerjai új ravatalozóháztól.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
4314862