EsztelnekMegújult a világháborús emlékmű

2019. november 21., csütörtök, Közélet

Felső-Háromszéken a kézdiszentléleki, kézdiszárazpataki, kézdialmási és kézdicsomortáni világháborús emlékmű után az alsóesztelneki is megújult.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Utóbbira, a római katolikus temető bejárata mellett a kézdiszentkereszti Laub fivérek, Ede (1889–1942) kőfaragó, szobrász-restaurátor és testvére, Lajos (1896–1958) által 1936-ban készített első világháborús obeliszkre utólag vésték fel a második világháborús hősök nevét. Felirata: „Pro Patria. A hősöknek 1914–1918”. Az emlékmű felújítását Ilyés K. Imre alsóesztelneki római katolikus plébános kezdeményezte, támogatók: Kovászna Megye Tanácsa, Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő és a Székely Polgári Egyesület. Az emlékmű felújítását Sánta Ferenc képzőművész-restaurátor végezte el ez év szeptemberében és októberében. A szakember beszámolója szerint helyreállították a talapzat statikáját, a kimozdult köveket újrafészkelték, a hiányzó anyagokat pótolták, kicserélték a teljes fugázatot, az elszíneződéseket a megfeketedett felületeken tisztították. Az emlékművet patinázták és hidrofobizálták, valamint újraírták az összes szöveget a több mint százötven hősi halott nevével.

Az idei év folyamán az esztelneki közbirtokosság támogatásával új székely kaput is állítottak a temető bejárata elé, amelyet a gelencei Both testvérek készítettek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1938
szavazógép
2019-11-21: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Aszfalt a Kós Károly úton

Az alsó aszfaltréteget már kiöntötték a Kós Károly út középső szakaszának lezárt oldalán, a következő napokban pedig a koptatóréteget is elterítik, s átadják a forgalomnak az Andrei Şaguna és a Patak utca közötti részt is – közölte Antal Árpád polgármester.
2019-11-21: Közélet - :

Figyelik a járművezetők telefonhasználatát

Október 12-től szigorúbban büntetik az okostelefonok és más, hang, kép és mozgókép rögzítésére, illetve visszajátszására alkalmas eszközök járművezetés közbeni használatát.