Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

160 éves a Székely Mikó kollégiumPedagógusok az elmúlt hetven évből

2019. november 22., péntek, Közélet

Már a negyvenes évek elején énekelt mikós kórus Budapesten, volt olyan tanára az iskolának, aki az akadémiai kiadó lexikonszerkesztőjeként is végezte munkáját, az is megtörtént, hogy az alma mater pedagógusát egyik hónapban kitüntették, majd nem sokkal később menesztették, mert két munkásszármazású diákot megbuktatott az érettségin. Ezekről is hallott az érdeklődő közönség tegnap délután a fennállásának 160. évfordulóját ünneplő sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium megemlékezéssorozatának harmadik eseményén, amelyen archív filmfelvételeken rögzített tanári vallomásokat mutattak be.

  • Fellépett az iskola néptáncegyüttese is. Albert Levente felvétele
    Fellépett az iskola néptáncegyüttese is. Albert Levente felvétele

A négy esztendővel ezelőtt elhunyt Antal Miklós fizikatanár videóhagyatékából válogatott filmfelvételek az 1990-es évek közepétől készültek közel tizenöt esztendőn keresztül. A kamerás pedagógusnak arra is volt gondja, hogy az általa felvett tanári interjúk többségét digitalizálja és DVD-formátumban elérhetővé tegye, ebből állított össze Erdélyi András és Dobondi Lehel közel egyórás filmet, amely tíz beszélgetés részleteit tartalmazza.

A kisfilmek többnyire a megszólaló tanárok mikós pályafutásának időrendi sorrendjében jelennek meg, korelnök Gödri Ferenc néhai rajztanár, aki kedvenc tanítványairól, a portréfestésről, Sepsiszentgyörgy környéki kirándulóhelyekről beszél, utolsóként a filmkészítő Antal Miklós mondja el, hogy már kisgyermekként vonzódott a műszaki dolgok iránt, majd a háborúban látott hadi felszerelések foglalkoztatták, ami elvezetett a fizika katedráig. Kicsi Sándor lexikonszerkesztői munkásságát ismerteti, Rác Gáborról lánya, Kónya Éva vall, s megismerhetjük Salamon (Sombori) Sándor szerteágazó irodalmi munkásságát. Tiboldi Zoltán történelem szakos tanár a hozzá illő szerénységgel beszél arról, hogy még fizikát és matematikát is kellett tanítania, de azt sem volt könnyű kezelni, hogy 1957-ben, majd a hetvenes évek közepén a mikós röpcédulázáskor diákjai őszintén elmondták, hogy mit gondolnak és éreznek.

Nemes Antal a kommunista rendszer oktatásra is kiható furfangjairól és megtorlásairól beszél, Izsák Ferenc, a Mikó egykori igazgatója azt is elmondja, azért is megdorgálták, mert az augusztus 23-i felvonuláson nem vett részt elég mikós diák, és a tantárgyolimpiákon gyengén teljesítenek a tanulók a reál tantárgyakból. Békésebb hangot üt meg Czimbalmos Anna egykori könyvtáros, aki a könyvállomány bővítésének nem egyszerű munkájáról beszél.

A megszólalók közül egyedül Gödri Ferenc nem jelenik meg mozgóképanyagon, hangját ellenben halljuk az akkor mikós nagy diákok jóvoltából, akik a nagy hírű pedagógus nyolcvanadik születésnapjára készített iskolai életmű-kiállítás anyagából diafilmeket készítettek, elvitték a tanár úr otthonába, ott levetítették és az alkalomból magnóra rögzítették gondolatait – erről Albert István, akkori nagy diák számol be az összeállításban.

A kordokumentumként értékelhető interjúsorozatban Albert Ernő egykori iskolaigazgató, magyar nyelv és irodalom szakos, nyugalmazott pedagógus és Király Béla, a Mikó egykori tanára kérdezi az idős tanárkollégákat, így bizton állítható, hogy a beszélgetések által a Székely Mikó Kollégium elmúlt ötven évének valós képét nyújtják.

A múltat a jelennel is összekötő évfordulón a rendezvény második felében ünnepi műsort tartottak az elemi osztályos furulyások, énekesek, versmondók, az iskola gimnáziumi és középiskolás kórusa, valamint a néptáncegyüttes. Az évfordulós ünnepségsorozat zárórendezvényét jövő februárban tartják az iskola jelenlegi és véndiákjainak részvételével.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 1762
szavazógép
2019-11-22: Közélet - Fekete Réka:

A környezettudatos gazdálkodásért (Középiskolások vetélkedtek)

Tíz háromszéki középiskolás csapat vett részt szerdán a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi tanulmányi központja által harmadik alkalommal szervezett SapiSentia vetélkedőn, amelynek célja, hogy a diákok közelebb kerüljenek az egyetemhez és a felkészülés alatt olyan ismereteket szerezzenek, amelyek nem csupán tantárgyakhoz köthetőek, hanem különböző tudományterületeket érintenek.
2019-11-22: Világfigyelő - :

A külpolitika középpontjában mindig a magyar érdek áll (A magyar diplomácia napja)

A magyar külpolitika középpontjában mindig a magyar érdek áll – szögezte le Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a magyar diplomácia napja alkalmából a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott konferencián tegnap.