Antal Árpád András: Romániában folyton újraírják a történelmet

2019. november 22., péntek, Közélet

Sok minden megváltozott az elmúlt 30 évben, és azok, akik azt állítják, hogy jobb volt 1989 előtt, inkább azt sajnálják, hogy már nem fiatalok – jelentette ki Antal Árpád, aki szerint valószínűleg ő maga sem lenne életben, ha a diktatúra nem bukik meg 1989-ben.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Sepsiszentgyörgy polgármestere a rendszerváltás közelgő évfordulója kapcsán fogalmazta meg gondolatait. Elmondta, hogy gyermekkorát – kortársaival együtt – sorbaállással töltötte, s bár „a gyermekkor mindig szép”, azért a mai gyermekek számára sokkal több lehetőség adott. Az sem igaz, hogy mindenki egyenlő volt: akkor is voltak, akik a rendszer nyerteseinek mondhatták magukat, ahogy ma is vannak ilyenek. Ma is van ezeregy gond, ma is hazudnak nekünk, hazudott Ion Iliescu és Traian Băsescu, a felelősségre vonás pedig elmaradt, de egészében véve jobban élünk, és ez annak ellenére így van, hogy a hazugság mellett folyamatosan gyűlöletre is bujtogatnak a hatalmon levők, akiknek céljuk nem a jó kormányzás, ez esetben ugyanis nem kellene elterelniük a figyelmet. Románia egyik tragédiája, hogy nem voltak hosszú távon gondolkodó, előrelátó vezetői, hanem csak instabil kormányai, az oktatás élén például 30 miniszter fordult meg 30 év alatt.

Az is tragikus, ami a forradalmárokkal történik – véli Antal Árpád, aki nem tartja helyesnek, hogy egyesek pénzbeli juttatásra, területre, kedvezményekre jogosultak azért, mert „kidobtak öt könyvet a pártszékház ablakából”. A polgármester szerint ilyen jellegű juttatásokat csak azoknak kellene adni, akik megsérültek vagy hozzátartozójukat veszítették el 1989 decemberében. Tőkés Lászlónak nincs forradalmár-diplomája, pedig nélküle most sehol sem lennénk – szögezte le. Mégis, az ő életének alakulása iskola­példája annak, hogy miképpen tudnak bizonyos erők egy embert megbélyegezni, tönkretenni – még azt a kitüntetést is visszavonta tőle Klaus Iohannis (nem sokkal államfővé való választása után), amit az 1989-es érdemeiért kapott. Ezt a magyarok nem felejtették el – hangsúlyozta. Hozzátette: egy normális országban a posta a 30 éves forradalom emlékére bélyegeket adna ki Tőkés Lászlóval, nálunk azonban – és ez is egyfajta tragédia – folyton újraírják a történelmet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 311
szavazógép
2019-11-22: Közélet - Szekeres Attila:

Újraállamosítanák az árkosi kastélyt

Aggodalmát fejezte ki Kincses Előd, az árkosi Szentkereszty-kastélyért küzdő örökös Jankovich-Bésán család ügyvédje tegnapi, Sepsiszentgyörgyön tartott sajtótájékoztatóján amiatt, hogy a legújabb perben a Galaci Táblabíróság halogatja az ítélethirdetést. A visszaszolgáltatási ítélet ellen az ingatlanban korábban működött Árkosi Kulturális Központ nyújtott be perújrafelvételi kérelmet, amit a Galac Megyei Törvényszék alapfokon elfogadott, most a fellebbezést tárgyalták.
2019-11-22: Jegyzet - Kuti János:

Táv-szópárbaj (Kármentő)

Két államelnökjelöltünk szópárbajt vívott egymással. Táv-szópárbajt. Bár az is igaz, hogy már korábban is köszörülték egymáson nyelvüket. Persze sokkal szebb lett volna, ha szemtől szemben pocskondiázzák egymást, de így sem volt rossz.