Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

ElnökválasztásKülföldön már szavaznak

2019. november 23., szombat, Belföld

Megnyitották a román külképviseletek által berendezett külföldi szavazóköröket tegnap, ezzel megkezdődött a romániai elnökválasztás második fordulója.

  • Forrás: ziuanews.ro
    Forrás: ziuanews.ro

A külföldi voksolás megkönnyítését célzó, idén nyáron elfogadott törvény értelmében a külföldön tartózkodó román állampolgárok nemcsak a belföldi voksolásra kijelölt vasárnapi napon, hanem az azt megelőző pénteken és szombaton is leadhatják voksukat. Számukra 835 szavazókört rendeztek be külföldön, csaknem kétszer annyit, mint a májusi európai parlamenti választáson, amikor hatalmas torlódás alakult ki egyes külképviseleteken, és sokan többórás sorban állás után sem tudtak élni választójogukkal.

Az elnökválasztás november 10-én véget ért első fordulója igazolta, hogy nem volt hiábavaló az intézkedés: a román diaszpóra valóban nagyobb arányban járul az urnákhoz, ha megkönnyítik számára, hogy éljen választójogával. A külföldön az első fordulóban leadott 675 ezer szavazat csaknem kétszerese az eddigi rekordnak, olyan körülmények között, amikor összességében minden korábbi romániai elnökválasztásnál alacsonyabb, alig 51,2 százalékos volt a részvétel. Az elnökválasztás első fordulójában a voksok 7,3 százalékát adták le külföldön. A májusi EP-választásokon – amikor csak vasárnap lehetett 7 és 21 óra között voksolni, és nem került mindenki sorra – 385 ezer szavazatot adtak le külföldön, ami akkor a voksok 4,2 százalékát tette ki.

Pénteken, az elnökválasztás második fordulójában az első órákban a külföldi szavazókörökben a részvétel valamivel nagyobb volt, mint az első fordulóban. A külföldi szavazókörök pénteken helyi idő szerint 12-től 21 óráig, szombaton és vasárnap (akárcsak Romániában) 7-től 21 óráig tartanak nyitva.

A központi választási bizottság honlapján elérhető adatok szerint a csütörtöki határidőig 17 503 beérkezett levélszavazatot érvényesítettek. A külföldön élő román állampolgárok közül eredetileg 41 ezren kérték, hogy levélben szavazhassanak.

A második fordulóban a szavazólapon már csak két név szerepel: a Nemzeti Liberális Párt jelöltjeként újabb mandátumra pályázó, tisztségben lévő Klaus Iohannis államfő és a parlament által októberben leváltott volt miniszterelnök, Viorica Dăncilă, a Szociáldemokrata Párt elnöke. Kettejük közül az lesz Románia elnöke a következő öt évben, aki megszerzi az érvényes szavazatok egyszerű többségét.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1136
szavazógép
2019-11-23: Riport - Csinta Samu:

Örök mikós, akinek csak a tökéletesség elfogadható (Beszélgetés Mariana Drăgannal, a Székely Mikó Kollégium nyugalmazott tanárnőjével)

Számtalan generáció románnyelv-tudása dicséri szakértelmét, elhivatottságát. Mariana Drăgan, a Székely Mikó Kollégium egykori tanára szerint az oktatási rendszer hiányosságai miatt van gond a mai fiatalok romántudásával – még a román gyermekek sem értik teljes mértékben Creangă vagy Sadoveanu nyelvezetét.
2019-11-23: Belföld - :

Sokkoló adatok

Romániában évente körülbelül 38,6 millió köbméter fát vágnak ki, ebből pedig 20 milliót illegálisan termelnek ki – utóbbi mennyiség többnyire a magántulajdonban lévő erdőkből származik.