Klaus Iohannis marad az államelnök /Frissítve: eredmények 96 százalékos feldolgozottságánál/

2019. november 25., hétfő, Belföld

Fölényesen, kétharmados többséggel nyerte meg az elnökválasztás második fordulóját Klaus Iohannis – ezt tükrözte az urnazáráskor nyilvánosságra hozott mindkét exit poll eredménye.  A szavazatok 96 százalékos feldolgozottsága megerősítette az előrejelzést: Klaus Iohannis 63,4 százalékot, ellenjelöltje, Viorica Dăncilă 36,6 százalékot kapott. A részeredmények szerint Iohannisra 5,6 millió polgár voksolt, Dăncilă 3,2 milliót. Külföldön Iohannis tarolt, a voksok majdnem 93 százalékát sikerült megszereznie.

  • Fotó: Octav Ganea
    Fotó: Octav Ganea

Az IRES közvélemény-kutató cég Iohannis 66,5 százalékos győzelmét jelezte, az este nyolc órára vonatkozó adataik szerint Viorica Dăncilă 33,4 százalékot kapott. A CURS- AVANGARDE szerint Klaus Iohannis 64,8 százalékát, Viorica Dăncilă pedig 35,2 százalékát szerezte meg a leadott voksoknak. Az IRES felmérése tükrözi a külföldön leadott szavazatokat is, hibaküszöbe 2 százalékos, a CURS- AVANGARDE csak az itthoni voksokat mérte.

Az országos részvétel 49,87 százalékos volt, Háromszéken a jogosult polgárok 25,86 százaléka voksolt, megyénk ezzel a lista utolsó előtti helyén szerepel, Hargita megye előtt, ahol a választók 22, 86 százaléka nyilvánított véleményt.

 

Iohannis: az európai, modern, normális Románia győzött

Klaus Iohannis román államfő az európai, modern és normális Románia győzelmeként értékelte vasárnap este a választás eredményét. Rámutatott: a Szociáldemokrata Párt (PSD) az utóbbi harminc év egyetlen elnökválasztásán sem szenvedett ilyen súlyos vereséget. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a jobboldal csak egy csatát nyert, a „háborút" csak akkor fogja megnyerni, ha a jövő évi önkormányzati és parlamenti választásokon ellenzékbe küldi a PSD-t.

Iohannis azt ígérte, hogy újabb ötéves mandátuma idején valamennyi román választópolgár elnöke lesz, azoké is, akik nem rá szavaztak, vagy távol maradtak az urnáktól. Leszögezte: nem a PSD választóival áll harcban, hanem, a PSD-vel, amely szerinte az utóbbi harminc évben – de leginkább az utóbbi három év kormányzása idején – a legfőbb akadálya volt Románia fejlődésének.

 

Dăncilă győzelemként értékeli vereségét

Viorica Dăncilă is rövid nyilatkozatban mondott köszönetet választóinak, azt hangsúlyozva, hogy valójában javított a PSD májusi európai parlamenti (EP-) választáson elért eredményén, sőt – a megszerzett több mint 3 millió szavazat számát, nem pedig az általuk képviselt arányt tekintve – valójában megismételte a 2016-os romániai parlamenti választásokon elért győzelmét.

Dăncilă szerint a PSD folytatni fogja a harcot a „hatalmi monopólium" és a „megszorító politika" ellen, amellyel a szociáldemokraták szerint Iohannis és a liberális kormány akarja sanyargatni a román népet. Dăncilă üzenete azonban, amellyel vereségét próbálta szépíteni, inkább párttársainak szólt, hiszen eddig a PSD minden elnökválasztási kudarc után elzavarta az elnökét, pedig az eddigi elnökválasztásokon a jelöltjei mindig megkapták a voksok legalább 45 százalékát.

 

Kelemen Hunor több tiszteletet remél

Kelemen Hunor szerint a romániai elnökválasztás második fordulója után közzétett exit poll felmérések azt az eredményt jelzik, amelyre mindenki számított. Az RMDSZ nevében is gratulált Klaus Iohannisnak a második mandátumához, és reményét fejezte ki, hogy elnöksége következő öt éve változást fog hozni a korábbi öthöz képest, mert immár nem szorítja az újabb mandátum megszerzésének a kényszere. Kelemen Hunor kijelentette: reményei szerint az elnök „többet fordul a jövő felé, a polgárok felé, a közösségek felé, több tiszteletet kapnak tőle az emberek és a magyar közösség is".

Az RMDSZ elnöke megjegyezte: a tízmillió leadott szavazat nem kiemelkedő a romániai elnökválasztásokon, de a Iohannisra leadott szavazatok aránya azt jelzi, hogy az elnök erős legitimitással kezdi második mandátumát. Az a tényt, hogy a magyar többségű megyékben volt a legalacsonyabb a részvételi arány azzal magyarázta, hogy Iohannis elmúlt öt éves teljesítménye elmaradt attól, amit a magyarok elvártak tőle, és egyik jelölt sem szólította meg igazán a magyar választókat, csak a kampány végén kérte a szavazataikat. „Amikor nincs üzenet a magyar közösség felé, amikor nincs koherens program, akkor ez a reakciója a magyar közösségnek. Ezt is előre lehetett tudni. Nem ért meglepetés" – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2356
szavazógép
2019-11-25: Elhalálozás - :

Elhalálozás


Mély fájdalommal tudatjuk a rokonokkal, barátokkal és ismerősökkel, hogy
id. PAKUCS FERENC
életének 91. évében
2019. november 23-án
elhunyt.
Temetése november 26-án 13 órakor lesz a családi háztól a rétyi temetőben.
Emléke szívünkben élni fog.
A gyászoló család
4232
2019-11-25: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Adventi gyertyagyújtás
Sepsiszentgyörgyön hagyománya van a karácsonyra való készülődésnek, amely az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtásával kezdődik. Idén tizedik alkalommal állítanak óriási adventi koszorút a város főterén. Az első gyertyát december 1-jén, vasárnap a 19.30 órakor kezdődő ünnepi műsor keretében gyújtják meg.