VisszajelzésAdalékok Luka Lászlóról

2008. szeptember 19., péntek, Nyílttér

Különös véletlen, hogy Sylvester Lajos A Tömlőhegy lábánál Luka László Ojtoz-völgyi vadászháza című írását, valamint Iochom István kiigazítását akkor olvashattam, amikor családtörténetem a marosvásárhelyi Lyra nyomdába került. Ezúttal mindhármunk témája Luka László. Kár, hogy már nem javíthatok bele saját kéziratomba, mert mindkét cikkben van számomra is érdekes adat. Iochom úr Luka édesapját Luka Andrásnak említi — nálunk a családban Luka Antal néven emlegették.

A kereszt- és házassági leveleket Szentkatolnán Farkas Árpád plébános úr segítségével írtuk ki az egyházi adattárból. Az iratokban a nevek latin formában szerepelnek: Antonius, Ladislau, Franciscus... Amit ott még furcsának találtam, az a bejegyzés volt, hogy az iratokat 1848 előtt a bécsi levéltárba adták le. Akkor az, hogy az iratokat Bukarestbe is bekérték, nem önkényeskedés, hanem minden időkben alkalmazott gyakorlat volt?

Sylvester úr írásában említést tesz Szekrény Mihályról, aki a vadászház fővadásza és őrzője is volt egykoron (a Luka idejében?), és aki Gödöllőn szerzett technikusi diplomájával Horthy Miklós fővadásza volt. Itt rejlene a válasz arra a kérdésre, amit Sztálin tett fel az RKP központi bizottsági küldöttségének Moszkvában: kivel találkozott Luka a vadászaton? Ezek szerint az őrzők megfigyelői is voltak? A hajdani fiúk nemcsak államvédelmiek, hanem KGB-tagok is lehettek?

Számos kérdés marad még nyitva annak ellenére, hogy nagyon igyekeztem minden adat birtokába jutni olvasóim helyes és alapos tájékoztatására. Ragaszkodtam hozzá, hogy a családtörténetem itt, Romániában kerüljön kiadásra, mert ha Magyarországon adják ki, abból vajmi kevés került volna a hazaiak kezébe — márpedig főleg a háromszékieknek szántam, és közelebbről a lemhényiek kapnak benne régi időkből ízelítőt. Ott is mutatjuk be a kötetet az alsólemhényi kultúrházban szeptember 28-án 18 órakor. Terjesztését a helybeli iskola vállalta, az ezért járó 20 százalék az intézmény javára fordítható. A könyv címe: Szépapáktól unokákig — mozaikok egy erdélyi család történetéhez. Megjelenik a Mentor Kiadó gondozásában, szerkesztője az igényességéről ismert Kuszálik Péter.

Sigmond Eliz, Marosvásárhely

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2008-09-19: Nyílttér - x:

Az utca hangja

MARTON JÁNOS, Barót. Tizenöt éve már, hogy az amerikai Summit unitárius gyülekezete mellénk állt, és olyan gondok megoldásában segített, amelyekről mások hallani sem akartak. Megértették helyzetünket, mindennapi küzdelmeinket, és beavatkoztak, támogatták Kiss Alpár fáradságos, közösségért végzett munkáját. Ugyanígy Spokane lakói Felsőrákos unitárius lelkésze révén hoztak leheletnyi boldogságot, és azt a tudatot, hogy ebben az eldugott faluban sincsenek magukra az emberek. Két kis székely közösség megjelent az unitáriusok világtérképén, és tengerentúli barátaink bizonyítják, hogy munkakedvelő, hagyománytisztelő, sokat tűrt, múltjára büszke népség vagyunk.
2008-09-19: Nyílttér - x:

Kutyahűség, kihez?

Bár a tusványosi szabadegyetem után elhatároztam, hogy a parlamenti választásokig nem nyilvánítok véleményt napilapunkban az RMDSZ vezetőségéről, mégsem tudom szó nélkül megállni, hogy az RMDSZ visszautasította a Székelyföld autonómiájáról való népszavazást, amit a parlamenti választásokkal együtt le is lehetne bonyolítani. Ezek után az a kérdés, hogy magyarok vagyunk-e, vagy kannibálok?