Betörtek a drezdai kincstárba

2019. november 27., szerda, Magazin

Betörtek hétfőn a németországi Drezdában a szász választófejedelmek és királyok palotájának világhírű kincstárába.

A múzeumként működő drezdai uralkodói palota (Residenz­schloss) kincstárába, a Grünes Gewölbe (Zöld boltozat) elnevezésű épületrészbe két ismeretlen hatolt be hétfőn kora reggel. Egy ráccsal védett ablakon keresztül – a rácsot felfeszítve, az ablakot betörve – bejutottak egy terembe, amelyben drágakövekkel díszített ékszerek láthatóak kiállításon. Az elkövetők összetörték az egyik vitrin üvegét, magukhoz vettek három ékszeregyüttest és távoztak – jelentették be a drezdai rendőrség és a múzeum vezetőségének tájékoztatóján. A múzeum riasztórendszere működött, az őrök a biztonsági kamerákon keresztül látták a rablást és értesítették a rendőrséget. Az első járőr a riasztás utáni ötödik percben érkezett a helyszínre, de az elkövetőknek addigra sikerült elmenekülniük.

Röviddel a történtek után egy drezdai utcában kiégett egy autó, megtörténhet, hogy a betörők azzal menekültek el a múzeumtól, majd felgyújtották és hátrahagyták. A betörés előtt az épület közvetlen közelében kigyulladt egy áramelosztó állomás, aminek következtében fennakadások keletkeztek a környék áramellátásában, így az utcai világítás sem működött a bűncselekmény idején.

Mindhárom ellopott ékszeregyüttes a 18. századból való, összesen nagyjából 100 tárgyból, gyémánttal, rubinttal, zafírral díszített ékszerekből áll. A feldolgozott anyag és a tárgyak egyenkénti értéke nem kiemelkedően magas, együtt azonban Európában egyedülálló gyűjteményt alkotnak, értékük felbecsülhetetlen – emelte ki Marion Ackermann, a drezdai szász állami műgyűjtemények főigazgatója.

A bűncselekményt elítélte Michael Kretschmer tartományi miniszterelnök. A kincstárban olyan értékeket őriztek, amelyekért Szászország évszázadok alatt keményen megdolgozott, és nélkülük nem lehet megérteni a szász történelmet – tette hozzá.

A helyenként zöldre festett boltozatáról elnevezett kincstárat Erős Ágost szász választófejedelem és lengyel király hozta létre 1723-ban. Az évszázadok során háromezernél is több műalkotás – ékszerek, dísztárgyak, bútorok – gyűlt össze benne, és kezdettől nemcsak a műtárgyak őrzésére, hanem bemutatására, kiállítására is szolgált. A palota és benne a kincstár, a második világháború utolsó szakaszában, 1945 februárjában légitámadás következtében a teljes drezdai belvárossal együtt nagyrészt romba dőlt és kiégett. A helyreállítás az ezredforduló után fejeződött be, a kincstár 2006 óta volt újra látogatható.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1744
szavazógép
2019-11-27: Magazin - :

Díjazták az Örök tél főszereplőjét (Nemzetközi Emmy-díjak)

Magyar győzelem is született a Nemzetközi Emmy-gálán hétfő este: Gera Marinának ítélték a legjobb színésznő kategóriában a díjat. Gera Marinát a Szász Attila rendezte, Örök tél című film főszerepében nyújtott alakításáért ismerték el.
2019-11-27: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Révbe törekvő Kökös

Révbe csak türelem árán lehet jutni, azaz ki kell várni az idők múlását. Ha falvakról beszélünk, ez annyit jelent, hogy be kell várni a régi pályázatok befutását, de gyakran azt is, hogy tovább kell dolgozni azon is, amiről már azt hinnénk, hogy elveszett álom, zsákutcába jutott tervezés. Igaz ez az állítás az alvidéki községközpontra, de még hangsúlyozottabban a hozzá tartozó Kökösbácstelekre is, mert a sorozatos árvizek, az ismétlődő káresetek miatt a zömében román nemzetiségűek által lakott település nevét már a fővárosi hatalmasok is ismerik, s miként azt Silviu Tăraș megbízott polgármester elmondta: nem volt olyan magas bukaresti fórum, tévéstáb, amely meg ne látogatta volna őket, nem is egy alkalommal, s a látogatók közül nem maradt ki Dăncilă volt miniszterelnök asszony sem.