Székelyföldi gazdaságfejlesztési programAláírták a szerződéseket

2019. november 27., szerda, Közélet

Tegnap délután az utolsó két helyszínen, Nagybaconban és Szitabodzán írhatták alá a finanszírozási szerződéseiket azok a gazdák, akik támogatást nyertek el a Pro Economica Alapítvány által kiírt kis értékű (de minimis) pályázaton. Korábban Bodokon, Zabolán és Kézdiszentléleken várták a gazdákat – térségenként azokon a településeken, ahol a legtöbb nyertes pályázót jegyezték. Aki nem jelent meg a kijelölt helyszínen, csütörtökön és pénteken az alapítvány szépmezői irodájában írhatja alá a szerződést.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Nagybaconban zsúfolásig megtelt a kultúrotthon terme, a térségben 225 gazda nyert támogatást, közülük 94-en Nagybacon községközpont és az ide tartozó települések polgárai. Székelyföldön több mint 5000 pályázatot nyújtottak be a gazdák, Háromszéken több mint 1200-at, utóbbiak közül több mint 1150-et nyilvánítottak nyertesnek, így itt a sikerarány eléri a 96 százalékot – számolt be a nagybaconi összejövetelen Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. A pályázati kiírást megelőző időszakot felelevenítve elmondta: a gazdatalálkozókon sokan nem hittek a lehetőségben, pedig mindenkit biztattak, hogy aki helyesen kitöltött pályázatot nyújt be, annak van esélye a támogatás elnyerésére. Volt, aki nem nyert, és „elrettentő” példát is felhozott az elnök: visszautasították például azt, aki flekkensütőre pályázott. A jó példákról szólva egy kézdivásárhelyi fiatalember esetét emelte ki az elnök: a gazda mezőgazdasági kultúrák permetezésére használható drónra pályázott és nyert el támogatást. „A tavasszal azt mondtuk, és hisszük most is, hogy nekünk, székelyeknek a magyar kormány jóvoltából lehetőségünk volt arra, hogy az Európai Unió és a román kormány programjai mellett a magyar kormány támogatását is igénybe vegyük. Ilyen nem volt az elmúlt száz évben” – jelentette ki a tanácselnök. Az 1200 nyertes pályázat révén 18 millió euró érkezett a háromszéki gazdákhoz, amihez hozzáadódik az év elején meghirdetett, nagy értékű pályázatok során elnyert 12 millió euró – ecsetelte a magyar kormány finanszírozását élvező programok fontosságát Tamás Sándor.

Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője beszédében a nagy értékű pályázatokról szólt, kiemelve, hogy az elnyert támogatásokat integrátor szerepét betöltő befektetésekre fordítják, így olyan feldolgozási, raktározási, csomagolási kapacitások jöhetnek létre, amelyek a kisgazdáknak is esélyt adnak termékeik értékesítésére. A pályázatok aláírását a Pro Economica Alapítvány csapata koordinálta Ambrus Zsombor irányítása mellett, a munkában részt vettek a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének falugazdászai is.

Szitabodzán a román nemzetiségű támogatott pályázók írhatták alá finanszírozási szerződéseiket. Itt elhangzott: a pályázati lehetőséggel a bodzavidékiek is éltek, ehhez joguk volt.

Háromszéken főként mezőgazdasági gépekre, illetve csatolható eszközökre pályáztak (96,1%), de jegyeztek például tenyészállatok vásárlására leadott igényt is. A megyében 327 traktort, 251 pótkocsit, 106 rendsodrót, 10 vadvédelmi kerítésrendszert vásárolnak majd a pályázók, ugyanakkor 29 személy pályázott szarvasmarha beszerzésére. Növénytermesztéssel, gyümölcsösök korszerűsítésével kapcsolatos beruházások is szép számban valósulnak meg, ugyanakkor a méhészetet elősegítő eszközök is nagy népszerűségnek örvendtek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1594
szavazógép
2019-11-27: Pénz, piac, vállalkozás - Demeter Virág Katalin:

Kedvtelésből megélhetést kovácsolni (Magánvállalkozás)

Kedvtelésből láttak hozzá, majd a család és ismerősök megrendelései adták meg az első impulzust ahhoz, hogy komolyan foglalkozzanak villanypásztorok készítésével, így mára tekintélyes viszonteladói hálózat terjeszti termékeiket. Paizs Levente és Benedek Dávid diákként ismerkedett meg az elektronika világával, útjaik a líceumi évek után sem váltak el, közös hobbijuk ma megélhetésük forrása, sőt, másoknak is munkát biztosítanak. Az eddig megtett útról, kihívásokról és tervekről nemrég megépített, igényesen kialakított és felszerelt műhelyükben beszélgettünk.
2019-11-27: Közélet - Fekete Réka:

Élet a Tanulók Házában

Huszonkét szakkörön több mint ezerötszáz gyermeknek tartanak tevékenységeket a sepsiszentgyörgyi Tanulók Háza oktatói, a baróti, kovásznai, kézdivásárhelyi és bodzafordulói kihelyezett tagozatokkal együtt Háromszéken három és fél ezer gyermek jár az ingyenes foglalkozásokra. A legnépszerűbb kör a zene, a tánc és az úszás, a kézműveseknél és a fotósoknál még vannak üres helyek.