Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Diplomáciai csörte a gazdaságfejlesztő program miattNem külföldi beavatkozás

2019. november 29., péntek, Belföld

Megalapozatlannak nevezte Kozma Mónika, az erdélyi gazdaságfejlesztő programot lebonyolító Pro Economica Alapítvány ügyvezetője azt a bírálatot, amelyet Románia budapesti nagykövete fogalmazott meg a programmal kapcsolatban.

Kozma Mónika a Krónika napilapnak nyilatkozva reagált Marius Lazurca nagykövet szavaira, amelyek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) magyar–román tagozata megalakulásának 20. évfordulója alkalmából Békéscsabán rendezett hétfői ünnepségen hangzottak el. Az alapítványi ügyvezető úgy vélte: a vádaskodásnak nem lett volna helye éppen azon az ünnepi eseményen, amelyen a jó magyar–román együttműködést méltatták. Pontosította: a gazdaságfejlesztési program keretében egy romániai jogi személy, a Pro Economica Alapítvány nyújt támogatást a magyar kormány által biztosított forrásokból. Úgy vélte, ehhez az uniós jogszabályok szerint nincsen szükség semmilyen kétoldalú megegyezésre. Ugyanígy finanszíroz különböző romániai projekteket Norvégia és Svájc is.

Az ügyvezető szerint a legrégebbi „külföldi beavatkozás” Németország részéről tapasztalható. A német kormány egy brassói alapítványon keresztül bő húsz éve segíti hasonlóképpen elsősorban az erdélyi szászokat. Az ügyvezető szerint a gazdaságfejlesztési program nem diszkriminál. Hozzátette: a programnak román ajkú nyertesei is vannak, de az alapítvány nem készít kimutatást a támogatottak etnikai hovatartozásáról. Kozma Mónika úgy vélte, a nagykövetnek inkább értékelnie kellett volna, hogy csupán a kisebb mezőgazdasági támogatások programja következtében 8 millió eurónak megfelelő összeg folyt be áfa formájában a román államkasszába.

A hétfői békéscsabai rendezvényen Marius Lazurca nagykövet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelenlétére utalva közölte Románia kormányának álláspontját a gazdaságfejlesztési programról. „A magyar kormány úgynevezett erdélyi gazdaságfejlesztési programjáról nem folytak előzetes, részletes tárgyalások a román kormánnyal, és nem képezi kétoldalú megállapodás tárgyát, holott az természetes lenne. Ennek megfelelően ismét elmondjuk, hogy Románia nem adta beleegyezését ezeknek az intézkedéseknek a végrehajtásához, ebből következően szorgalmazzuk, hogy a program csakis a román hatóságok közreműködésével valósuljon meg, átláthatóan és diszkriminációmentesen” – idézte a lap Marius Lazurca szavait. A nagykövet hozzátette, Bukarest kéri a romániai jogszabályok, a régiófejlesztésre vonatkozó nemzeti stratégiák és programok, valamint az európai uniós belső piac szabályainak tiszteletben tartását.

Az ügyre tegnapi sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy reagált: „Egységes gazdasági térség tagjai vagyunk. Várjuk, hogy Romániának milyen kifogása van az ellen, hogy Magyarország a román gazdaság fejlődéséhez is hozzájárul az erdélyi térség támogatásán keresztül.”

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2016
szavazógép
2019-11-29: Belföld - :

Hírsaláta

MINDEN NAPRA EGY RENGÉS. A Richter-skála szerinti 3,2-es erősségű földrengés következett be a szerdáról csütörtökre virradó éjszaka 0 óra 45 perckor Vrancea megyében.
2019-11-29: Világfigyelő - :

Konzervatív győzelem várható?

A tegnap ismertetett legfrissebb felmérés szerint a kormányzó brit Konzervatív Párt az utóbbi több mint három évtized legnagyobb parlamenti többségével alakíthat kormányt a két hét múlva esedékes előrehozott választás után. Boris Johnson miniszterelnök főtanácsadója ugyanakkor arra intette a konzervatív szavazókat, hogy továbbra sem tekinthető eldöntött ténynek az egyértelmű konzervatív párti többség.