Salvini a kormányfő lemondását kéri

2019. november 29., péntek, Világfigyelő

Az olasz államfő közbelépését, a miniszterelnök parlamenti számonkérését és lemondását követelte Matteo Salvini, a Liga és a jobbközép ellenzék vezetője tegnapi sajtótájékoztatóján, amelyen árulással vádolta Giuseppe Conte kormányfőt, mivel a parlament megkerülésével az Európai Unióval megállapodott az európai pénzügyi stabilitási mechanizmus (ESM) reformjáról.

Giuseppe Conte bejelentette, hogy hétfőn a római alsóházban szólal fel az ESM-ügyben és elsöpri Matteo Salvini „féligazságait és egyértelmű hazugságait”. A miniszterelnök hozzátette, hogy készen áll feljelenteni Matteo Salvinit rágalmazásért, ezért arra szólította fel a Liga vezetőjét, hogy viselkedjen úriemberként és mondjon le parlamenti mentelmi jogáról. Giuseppe Conte így reagált Matteo Salvini sajtótájékoztatójára, amelyen a Liga politikusa kijelentette, hogy az „áruló Giuseppe Conte” merényletet követett el az olasz nép, az olasz alkotmány és az olasz gazdaság ellen.

Matteo Salvini azonnali találkozót kért Sergio Mattarella államfőtől. Ezzel egy időben felszólította Giuseppe Contét, hogy a parlamentben tisztázza a történteket és ajánlja fel lemondását.

A stabilitási mechanizmus az euróövezet pénzügyi stabilitásának biztosítását célzó uniós stratégia részét alkotja: a 2002 februárjában aláírt kormányközi szerződés a pénzügyi nehézségekkel küzdő vagy azok által fenyegetett euróövezeti országoknak nyújt segítséget. Olaszország – Németország és Franciaország után – az ESM harmadik legnagyobb finanszírozója. Az ESM reformját a tervek szerint februárban írják alá, de a módosításokban a tagállamok már megállapodtak. Az olasz kormányfő június végén járult hozzá az ESM új szerződéséhez. Giuseppe Conte korábbi nyilatkozatai szerint az akkori kormánypárt, a Liga tudott mindenről, Matteo Salvini viszont dokumentumokkal kész bizonyítani, hogy a miniszterelnök erről nem értesítette sem az akkori kormánypártokat, sem a parlamentet.

„Ez a szerződés az olasz dolgozók megtakarított pénzét fenyegeti, csak hogy megmentsék a német bankokat. A (dél-olaszországi) Reggio Calabria nyugdíjasa fogja megmenteni a Deutsche Bankot!” – jelentette ki Matteo Salvini. A jobboldali Olasz Testvérek elnöke, Giorgia Meloni is hangoztatta, hogy az ESM reformja a német bankok megmentésére kell a brexit küszöbén.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 273
szavazógép
2019-11-29: Világfigyelő - :

Konzervatív győzelem várható?

A tegnap ismertetett legfrissebb felmérés szerint a kormányzó brit Konzervatív Párt az utóbbi több mint három évtized legnagyobb parlamenti többségével alakíthat kormányt a két hét múlva esedékes előrehozott választás után. Boris Johnson miniszterelnök főtanácsadója ugyanakkor arra intette a konzervatív szavazókat, hogy továbbra sem tekinthető eldöntött ténynek az egyértelmű konzervatív párti többség.