Mi, hol, mikor?

2019. december 2., hétfő, Mi, hol, mikor?

Jubileum
A sepsiszentgyörgyi Írisz Ház – Fogyatékkal Élők Központja a fogyatékkal élők világnapján, december 3-án, kedden 17 órától ünnepli fennállásnak 10. évfordulóját. A programban szerepel Fekete Réka riportkötetének bemutatója, az Outsider Art kiállítás megnyitója, az Írisz Ház-ösztöndíj átadója.

Könyvbemutató másként – pedagógia az úton
Műveltség és demokrácia címmel szervez könyvbemutatót és pedagógiai műhelyt a Mentés másként pedagógiai csoport Sepsiszentgyörgyön a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben december 5-én, csütörtökön. Knausz Imre Műveltség és demokrácia. Kísérletek a pedagógia bírálatára című kötetének bemutatóját kritikai pedagógiai műhelyfoglalkozás előzi meg. A könyvbemutató mindenki számára nyitott, a műhelyen a létszám viszont korlátozott, ezért a szervezők kérik az érdeklődőket, jelezzék részvételi szándékukat legalább ma.

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház e heti műsora: kedden és szerdán 19 órától a nagyteremben (színpadra épített nézőtér) Maria Wojtyszko: Sam, avagy felkészülés a családi életre (rendező: Bocsárdi László).
M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház december 6-án, pénteken 19 órától a Háromszék Táncstúdióban Sírunk, neve­tünk (rendező-koreográfus: Góbi Rita); december 8-án, vasárnap 19 órától Variations: No.1 című produkcióját adja elő (rendező-koreográfus: Ermira Goro).
VENDÉGJÁTÉKOK. A Tamási Áron Színház decemberi műsorának különleges eseménye a Szatmárnémeti Északi Színház vendégjátéka a Molière komédiája nyomán készült Scapin című előadással. Az előadás rendezője Bocsárdi László, a címszerepben az idei évadtól szülővárosának színházába hazatérő színművész, Márkó Eszter alakításával találkozhat a közönség. Az előadás december 7-én, 8-án és 9-én, szombaton, vasárnap és hétfőn 19 órától látható a színház nagytermében. A jegyek ára 30 lej, diákoknak, nyugdíjasoknak 23, csoportoknak személyenként 15 lej. * Sepsiszentgyörgyön vendégszerepel a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat is két Dosztojevszkij-előadással: a Karamazovokat december 3-án, kedden 19 órától láthatják a Háromszék Táncstúdióban, a Raszkolnyikovot december 4-én, szerdán 19 órától ugyanott. Jegyek válthatóak a sepsiszentgyörgyi központi jegyirodában és a biletmaster.ro honlapon.
KÉZDIVÁSÁRHELY. A Vigadó Művelődési Házban ma 19 órától láthatja a közönség „Tony – szeressétek egymást és tiszteljétek atyátok emlékét” címmel a Batthyány család történelmi szerepét bemutató egyfelvonásos színdarabot a Magyar Batthyány Alapítvány szervezésében. A történelmi színmű főszerepeit Tordai Teri és Horváth Lili színművésznők, illetve Barbinek Péter színművész alakítják. A darab hűen ábrázolja a Batthyány család történelmi szerepvállalását gróf Batthyány Lajos és gróf Zichy Antónia levelezésének feldolgozásával. Az előadásban az élő színészi játékot komolyzenei betétek, hangbejátszások és háttérvetítés teszi teljessé, így gazdagítva a vizuális élményt és a virtuális utazást, melyek a történetet valóságossá varázsolják. A belépés ingyenes.

Zene
A sepsiszentgyörgyi unitárius templomban december 4-én, szerdán 18 órakor lemezbemutató koncerten fellép a Classical Singers énekegyüttes és meghívottjai: Sebestyén-Lázár Enikő, a Mácsafej zenekar, Marius Popa, Dénes Dorottya, Dénes Magor, valamint a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai, Zöldi Lara, Luppinger Attila, Sebestyén-Lázár Regina és Oláh-Badi Cintia. A helyszínen megvásárolható a Karácsonyi várakozás című CD. A belépés díjtalan.

Tortoma Önképzőkör
Baróton az Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében december 3-án, kedden 19 órától Mozgássérült hétköznapok tabuk nélkül címmel beszélgetésre kerül sor Nyikó Anetta programozó, közösségi aktivista (Székelyszáldobos–Marosvásárhely) és Oláh Attila parakerékpáros (Kézdivásárhely) részvételével. Közreműködik: Kolumbán Sándor gitáros-énekes (Bardoc). Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.

Meghallgatás
A nép ügyvédjének brassói területi irodája december 4-én 10 órától meghallgatást tart Sepsiszentgyörgyön a prefektúra épületében. Az érdeklődők jó, ha előzetesen bejelentkeznek telefonon: 0267 315 444 (Kovászna Megyei Prefektúra), 0268 471 100 (a nép ügyvédjének brassói területi irodája). A nép ügyvédje a természetes személyek és a közigazgatási intézmények közötti konfliktusokban közvetít mediálás és párbeszéd formájában.

Babaház
A Sepsiszentgyörgyön a református egyház nyugdíjintézetének épületében (Olt utca 8. szám) levő babaházban adventi kiállítás nyílt, amely hétfőn és szerdán 16–18, pénteken 13–17, szombaton 10–13 óráig látogatható. Csoportok nyitvatartási időn kívül is látogathatják a babaházat, ha időpontot egyeztetnek a 0751 233 763-as telefonon.

Röviden
KÉZIMUNKAKÖR. A Háromszéki Fürge Ujjak Kézimunkakörbe a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában ma 16 órára várnak minden kézimunkázni (kötni, horgolni, hímezni stb.) szerető fiatalt és időset.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és szerdán 17.30-tól balett és kortárs tánc diákoknak, 19 órától kezdő társaságitánc-tanfolyam felnőtteknek.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik felnőtteknek, 9 órától aerobik nyugdíjasoknak, 17 órától aerobiktánc óvodásoknak Kelemen Szende vezetésével, 19 órától aerobik felnőtteknek, 20 órától aerobik férfiaknak. Telefon: 0722 243 234.
INGYENES JOGSEGÉLYSZOLGÁLATOT vehetnek igénybe a magyarságuk miatt diszkriminációt elszenvedők. Érdeklődni a 0741 568 527-es telefonon lehet.
LELKI SEGÉLY TELEFONON. Sepsiszentgyörgyről is hívható az erdélyi telefonos és internetes lelkisegély-szolgálat, amelynek szakembereihez hétköznap 19–23 óráig fordulhatnak a 0754 800 808-as normál díjas telefonszámon. A névtelenül igénybe vehető szolgáltatás online is működik, az internetes tanácsadás a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com címen érhető el.
MÉRÉS. A Kovászna Megyei Vöröskereszt minden hétfőn 16–18 óráig vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint-mérést végez a Kovásznai Művelődési Ház épületében. Érdeklődni a 0742 391 320-as telefonon lehet.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Gróf Mikó Imre utcai Farmacom (telefon: 0267 317 318, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Salvator (0267 362 961) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1541
szavazógép
2019-12-01: Sport - Miska Brigitta:

Megtört a jég: ismét győzött a Sepsi OSK (Labdarúgás, 1. Liga)

A Sepsi OSK több mint kilenc hét után megtörte negatív sorozatát, ugyanis a piros-fehér mezesek szombaton hazai pályán 1–0-ra győztek a papíron esélyesebb, bajnoki címre pályázó Craiova ellen az élvonalbeli bajnokság 18. fordulójában. Ezt megelőzően a háromszéki csapat a legutóbbi hét mérkőzésén mindössze három pontot szerzett, és közel került a kiesőzónához.
2019-12-02: Nemzet-nemzetiség - :

Temesvár 30: fókuszban a magyar–román kapcsolatok

A Temesvári Műszaki Egyetem Központi Könyvtárának amfiteátrumában immár hetedik alkalommal szervezte meg az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) az immár hagyományosnak számító román–magyar konferenciáját. A tanácskozás résztvevői a rendszerváltás 30. évfordulója alkalmából tekintették át, hogy a romániai forradalmat követő időszakban miként alakultak a román–magyar kapcsolatok – ismertette közleményében az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács.