A temesvári forradalomFelfrissítenék az emlékezetet

2019. december 3., kedd, Belföld

Erdélyi magyar emlékezetpolitikai diskurzust honosítanának meg az 1989-es temesvári forradalom magyar évfordulós rendezvényeinek szervezői. Erről Toró T. Tibor, a Temesvár 30 rendezvénysorozat főszervezője beszélt tegnap a programsorozatot ismertető temesvári sajtótájékoztatóján.

Toró T. Tibor elmondta, az évfordulós rendezvénysorozattal két célt tűztek ki. Egyfelől közelebb szeretnék hozni az eseményeket azokhoz, akik 1989 után születtek és nincsenek személyes élményeik a kommunista diktatúráról vagy a ’89-es változásokról, másfelől szeretnének meghonosítani egy sajátos erdélyi magyar emlékezetpolitikai diskurzust a temesvári eseményekről. Kijelentette: utóbbira egy normális társadalomban nem lenne szükség, de harminc éve jelentős erők szövetkeznek azért, hogy elvi­tassák Tőkés László szerepét, negatív fényben állítsák be az egykori temesvári lelkipásztort, sőt, erkölcsi és politikai karaktergyilkosságok sorozatát kö­vessék el ellene. „A mi szerepünk, hogy helyretegyük a dolgokat. A rendezvényeink ezt célozzák” – jelentette ki Toró T. Tibor.

A december 12-től 16-ig tartó rendezvénysorozat nyitó- és záróeseményeinek helyszíne a belvárosi református templom lesz, ahol december 12-én, csütörtökön egyházi szimpóziumot tartanak. Vasárnap Tőkés László volt Királyhágó-melléki és Erdélyi Géza volt felvidéki püspök tartja az évfordulós istentiszteletet, hétfő este pedig Bordos László Zsolt fényjátékát vetítik az épületre. Az évfordulón az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platform társszervezésében tartanak nemzetközi konferenciát Az út a szabadság felé címmel, amelyre Temesvárra várják többek között Janez Jansát, Szlovénia rendszerváltó miniszterelnökét és Lord David Altont, a brit felsőház tagját. December 14-én, szombaton a Duna Művészegyüttes erre az alkalomra készített előadását tekintheti meg a közönség egy gálaest keretében.

December 15-én felavatják a Makovecz Imre tervei alapján immár húsz éve épülő Új Ezredév Református Központ főépületét. Az ünnepi istentiszteletet követően a Muzsikás együttes lép fel a templomban.

Amint Toró T. Tibor fogalmazott, a református központ lesz az 1989-es forradalmi események igazi emlékműve, mely abban különbözik a hagyományos emlékművektől, hogy nemcsak a múltról, hanem a jövőről is szól.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 223
szavazógép
2019-12-03: Gazdakör - Incze Péter:

Kedvezmények fiatal gazdáknak a nemzeti stratégiában (Vidékfejlesztés)

Nemrég zajlott Bukarestben egy tematikus rendezvény a román Farmerek Klubjának szervezésében, amelyen a fiatalok mezőgazdasági érvényesülése volt a központi téma. Meghívottként előadást tartott Achim Irimescu volt mezőgazdasági miniszter, aki jelenleg az ország uniós állandó képviseletében a mezőgazdasági szakosztály vezetője. Bemutatójából ismertetünk néhány adatot a következő hétéves költségvetési időszakról és a fiatalok lehetséges előnyeiről az új közös agrárpolitikában.
2019-12-03: Belföld - :

Számba venni az ígéreteket is (December elseje a parlamentben)

A többség és a kisebbség közötti kölcsönös tisztelet napja kell hogy legyen december elseje – jelentette ki Novák Csaba Zoltán, az RMDSZ szenátora a parlament tegnapi ünnepi ülésén. A törvényhozó testület plenáris ülésén felszólaló román politikusok, köztük Klaus Iohannis államfő is a nemzeti egység és az összefogás megteremtésének szükségességéről, a kivándoroltakkal való szoros kapcsolattartásról és hazatérésük elősegítéséről, valamint a román állam megreformálásának időszerűségéről beszéltek.