Cselekedjenek a klímavészhelyzet ellen

2019. december 3., kedd, Világfigyelő

Világszerte milliók, főként fiatalok kérik a vezetőket arra, hogy tegyenek sokkal többet a klímavészhelyzet ellen – jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár a nemzetközi szervezet Éghajlat-változási Keretegyezménye 25. ülésének (COP25) megnyitóján tegnap Madridban.

  • Fotó: 24.hu
    Fotó: 24.hu

„Tudják, hogy ma kell a helyes útra lépnünk, és nem holnap” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a december 13-ig tartó madridi konferencia lehetőséget ad az ehhez szükséges fontos döntések meghozatalára. Mint mondta, az eddigieknél jóval ambiciózusabbnak kell lenni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mérséklésében, és frusztrálónak nevezte a változás lassú ritmusát, főleg azért, mert mindehhez az eszközök és technológiák nagy része már rendelkezésre áll. Bírálta a legnagyobb károsanyag-kibocsátó országokat – Kínát, az Egyesült Államokat és Indiát –, mivel elkötelezettségük elengedhetetlen a kitűzött célok eléréséhez.„Ha nem változtatunk sürgősen életmódunkon, magunkat sodorjuk veszélybe” – jegyezte meg, kitérve az energiatermelésre, az építőiparra, a közlekedésre és az élelmezésre. Emellett gyors és mély változásokat, a szénfüggőség felszámolását sürgette.

Madrid a klímavészhelyzet elleni harc, valamint a párbeszéd fővárosa kíván lenni – mondta megnyitóbeszédében Pedro Sánchez ügyvezető spanyol miniszterelnök, aki szerint az emberen múlik, hogy helyreállítsa a saját maga által okozott környezeti károkat. Hangsúlyozta: a klímavészhelyzet elleni küzdelem bátorságot, elkötelezettséget, szolidaritást és leginkább tetteket kíván. „Nincs más alternatíva, mint a cselekvés” – jelentette ki, és hozzátette: ma már csak egy „maroknyi fanatikus” tagadja a klímaváltozást.

A konferencia megnyitóján Hoesung Lee, az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) elnöke figyelmeztetett: a hőmérséklet növekedése az emberiség létezését fenyegeti ezen a bolygón. Jelentéseik azt mutatják, hogy a felmelegedés hatásai sokkal súlyosabbak, mint azt korábban gondolták. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának azonnali mérséklése elengedhetetlen a klíma stabilizálásához – mutatott rá a szakember.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1908
szavazógép
2019-12-03: Világfigyelő - :

Nézőpont Intézet: a többség szerint hibáztak a Momentum vezetői

A magyar felnőtt társadalom 53 százaléka nem tartja elfogadhatónak azt, hogy magyarországi politikusok a környező országokban ne a határon túli magyar képviselők vagy pártok mellett álljanak ki – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzetnek készített közvélemény-kutatásából, amelynek összefoglalóját tegnap juttatták el az MTI-hez. A Momentum-vezetők politikai hibát követtek el akkor, amikor európai szövetségi politikájuknak alárendelték a nemzeti érdekvédelem ügyét – írták.
2019-12-03: Világfigyelő - :

Növekszik az egyházak oktatási szerepvállalása

Csaknem kétszeresére nőtt az egyházak oktatási és köznevelési szerepvállalása 2010 óta – jelentette ki a nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes tegnap az Országgyűlés igazságügyi bizottsága előtti éves meghallgatásán. Semjén Zsolt kiemelte: az egyházak által fenntartott köznevelési intézményekbe csaknem 220 ezer gyermek jár, ami az összes tanuló 14 százaléka, szemben a korábbi 6 százalékkal.